Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

Korrnytt

Nummer 293 - 30 september 2023 - Årgång 23

Officiellt nyhetsbrev från SSKK

Det nya ratingsystemet

Det har kommit en del frågor kring det nya ratingsystemet, och några är missnöjda med att ha tappat i rating. Vid varje förändring av ratingsystemet finns det både vinnare och förlorare. Alternativet är ratinginflation, och det vill ICCF självklart undvika.

Det stora skillnaden är att en remi mot en lägre rankad spelare inte straffas lika hårt, och en remi mot en högre rankad spelare ger inte lika många rankingpoäng som tidigare. Detta är en anpassning till det stora antalet remier, man vill inte avskräcka högrankade spelare från att delta i turneringar med lägre snittranking.

Matematiken bakom det nya systemet kan du läsa om här [PDF]:

Mats Larsson

Nytt särskiljningssystem

Som Per skrev i rapporten från kongressen fanns ett förslag om ett nytt särskiljningssystem. Modellen kallas prediktion, och bygger på det redan existerande systemet med villkorliga drag. Om du anger ett villkorligt drag, och motståndaren spelar det draget, så får du ett prediktionspoäng. En lång sekvens av villkorliga drag ger ett poäng för varje sådant drag motståndaren väljer. Precis som tidigare är villkorliga drag osynliga för din motståndare.

Det här löser delvis problemet med 100% remier - med nuvarande särskiljning hamnar alla på delad förstaplats, och ingen går vidare. Förhoppningen är också att kampen om prediktionspoäng ska göra korrschacket lite mer intressant. Det är kanske inte alltid bäst att spela det "bästa" draget om din motståndare redan angett det som villkorligt drag.

Inga beslut har fattats än, men en arbetsgrupp är i full gång. En testturnering har också startats, med inte mindre än två världsmästare i form av Stephan Busemann och Marjan Šemrl. Planen är att ha ett färdigt förslag vid nästa kongress.

ML

43:e världsmästerskapen

Det sista steget innan finalen är kandidatturneringarna, och vi har svensk representation i grupp 3 i form av Dan Olofsson.Ettan och tvåan i varje grupp går till final, men bara under förutsättning att man ett positivt resultat, dvs. >50%.

Lycka till, Dan!

ML

Månadens parti

Vår allra flitigaste bidragsgivare Tomas Bragesjö tar sig denna gång an den Sicilianska draken. Här är partiet.

Blir du inspirerad till att dela dina egna forskningsresor i spelöppningarnas värld så är det bara att skicka in!

ML

Avslutade lagmatcher

Matchen mot Wales slutade i svensk seger med siffrorna 29,5 - 22,5. Avgörandet fälldes på de lägre borden med dubbelsegrar på bord 12, 15, 23 och 26.

Sämre gick det i den postala matchen mot Spanien, det blev förlust med 8 - 12. En ljusglimt var att Björn Enoksson på bord 10 bärgade en vinst som svart mot den betydligt högre rankade Domenche Redondo.

Aktuell information om lagmatcherna hittar du alltid på hemsidan.

ML

Tomas Carnstam Memorial

Serverturneringarna är nu inne på sluttampen. I Carnstam A återstår 10 partier, resten slutade i remi. Carnstam B har 14 pågående partier. Det enda vinstpartiet skrev vi om i Korrnytt nr 284.

I Carnstam Post är är 31 av 78 partier klara. Enda vinstpartiet hittills är Tinture - Hesse. Man kan anta att Hesse tänkte spela 7...Nd7, men istället snubblade löparen in på d7. Resten är teknik, som det står i böckerma. Den vanligaste anledningen till sådana missöden stavas Heumas. Det är en "hjälpfunktion" i bl. a. ChessBase, som gör att du bara behöver klicka på en ruta så hoppar "rätt" pjäs dit. Om du inte har stängt av Heumas - gör det nu!

ML

Öppna SM 2020

Spänningen ökar in i det sista av SM-finalen! Med bara tre partier kvar är det tre spelare som kämpar om SM-titeln:
  • Kenneth Lundberg har spelat klart, och leder tabellen med 5 p efter två vinster.
  • Thomas Franzén är tvåa med 4 p och tre vinster, men har tre partier kvar. Tre remier är allt som behövs för att säkra guldet.
  • Bengt Hellström har seglat upp som en mörk häst. Med 3,5 p och två partier kvar har han chansen att knipa förstaplatsen, men då krävs vinst i båda partierna mot Franzén.
ML

Svenska ICCF-starter

ML
Redaktör
Nyhetsbrevets redaktör är Mats Larsson. Skicka gärna nyheter och tips!

Hemsida
Besök SSKK:s hemsida här.

Medlemskap
Bli medlem i SSKK! Läs mer här.

Styrelse
Per Söderberg (ordf), Tor Andersson (led), Sonny Colin (led), Sture Olsson (led), Mats Larsson (led), Sebastian Mauritsson (supp)
Månadens parti
Skicka in dina kommenterade partier! Månadens bästa publiceras här.

Foton
Det är möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.

Serverspel
Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen!
Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

VIll du inte längre ha nyhetsbrevet?
Avregistrera dig här.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SSKK · c/o Mats Larsson · Kyrkheddinge Stationsväg 6 · Staffanstorp 24592 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp