Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

Korrnytt

Nummer 277 - 31 maj 2022 - Årgång 22

Officiellt nyhetsbrev från SSKK

Glad Sommar!

När solen kommer får korrschacket konkurrens av diverse utomhusaktiviteter. Medan man är ute kan man fundera på korrschackets roll i framtiden, och vad som kan göras för att locka nya spelare till vår hobby.

Tidskrift för Schack har under våren haft ett jämställdhetstema, och lyft fram våra kvinnliga spelare. Tyvärr ligger SSKK långt efter i jämställdhetsarbetet, medlemmarna utgörs till största delen av äldre män. Här behövs en insats, du har säkert en hustru, flickvän, syster mamma eller dotter som spelar schack. Lägg en stund på att förklara korrschackets tjusning för dem!

Mats Larsson

Administrativa misstag

Förra gången pratade vi om taktiska misstag, och konstaterade då att dessa kan undvikas med lite hjälp från Stockfish.

Vad som är betydligt värre är administrativa misstag, alltså rent slarv. Det finns inga hjälpmedel i världen som kan förhindra dessa, det är bara noggrannhet och självdisciplin som hjälper. Jag ser mig själv som en ytterst noggrann och disciplinerad person men ändå dyker slarvfelen upp i ungefär ett parti av hundra.

Diagrammet är från det avgörande partiet i en förgrupp till Werner Stern Memorial. En vinst säkrar gruppsegern, och det ser onekligen bra ut för svart. Vit spelade 35.gxf5 men jag noterade det som 35.Sxf5, och svarade raskt 35...Sc3+. Det följde 36.Dxc3 och 1-0. En säker vinst vändes till förlust, och det blev Salzmann som knep gruppsegern.

Du har säkert precis som jag väl utarbetade rutiner för att undvika sådana här missöden. Följ dem, varje drag i varje parti. Lätt att säga men svårt att göra, jag vet!

ML

Månadens parti

Tomas Bragesjö visar att remier inte alls behöver vara tråkiga i månadens parti. Här presenteras ett parti där vit bara är tempo från att hämta ny dam och svart bara ett tempo från att matta. Partiet slutade med remi där svart offrar två torn för remischackar. Du hittar som vanligt tidigare partier under kommenterade partier. Välkommen med dina egna alster!

ML

Tyska inbjudningsturneringar

SSKK får nominera en spelare per turnering nedan, ratingkraven i fetstil. Tidskontrollen är standard 50/10, startdatum 19/6, sista anmälning 5/6. Hör av dig till Per Söderberg för anmälan.

GER AM 07 A, Expected category IX - X, 2480+
GER M 10 - A Expected category IX 2460+
GER Candidate Master 08 C Expected category V 2355+
GER CCM/CCE 05 B Expected category II 2285+
GER CCM/CCE 05 C Expected category I 2251+

ML

Sverige missar OS-finalen

I ICCF Olympiad 22 Preliminaries - Section 4 slutade tre lag på 28,5 poäng, men efter särskiljning blev den inbördes ordningen Bulgarien, Frankrike, Sverige. Det blir således inget svenskt deltagande i OS 22.

Per Södeberg

Lag-EM

I Lag-EM semifinal 3 har Nederländerna tagit ett grepp med +3, följt av Luxemburg, Bulgarien och Sverige på +1. Det återstår 98 av 360 partier.

ML

Nordsjöturneringen V

I Nordsjöturneringen har Sverige dragit ifrån till +4 efter ytterligare en vinst av Magnus Kullberg på bord 4. Tyskland II är dock hack i häl med +3. 76 av 216 partier återstår.

ML

Svenska ICCF-starter

ML
Redaktör
Nyhetsbrevets redaktör är Mats Larsson. Skicka gärna nyheter och tips!

Hemsida
Besök SSKK:s hemsida här.

Medlemskap
Bli medlem i SSKK! Läs mer här.

Styrelse
Per Söderberg (ordf), Jonas Dahlgren (led), Sonny Colin (led), Sture Olsson (led), Mats Larsson (led), Sebastian Mauritsson (supp)
Foton
Det är möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.

Serverspel
Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen!
Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

VIll du inte längre ha nyhetsbrevet?
Avregistrera dig här.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SSKK · c/o Mats Larsson · Kyrkheddinge Stationsväg 6 · Staffanstorp 24592 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp