SSKK-logo

Validator HTML 4.01
 Tidskriften Korrschack 2009-2016   [2017]   [Äldre]
   Redaktör och ansvarig utgivare: Lars Grahn   Blogg: Inte bara schack
Sonny Colin

 
Ur innehållet i nr 4/2016

Ryssland guldmedaljör i lag-EM för första gången
Det återstår några partier i lag-EM 9 final, men det står klart att Ryssland vinner guld och att Sverige blir utan medalj den här gången. Här bjuds på några sicilianska äventyr.

Det står mellan Colin och Hagberg
Det lutar åt att Sonny Colin tar hem SM 2015. Den ende som nu kan konkurrera om SM-titeln är Jan Hagberg, som har haft stor framgång med Londonsystemet. Här två partiexempel på det.

Tema Myers försvar
Sugen på ett spelöppningsexperiment? Då finns ICCF:s tematurneringar.
Tomas Carnstam prövade 1.c4 g5!?, Myers försvar.

Sture Olsson

 
Ur innehållet i nr 3/2016

Sasikiran som korrspelare
Det finns en del stormästare i närschack som även prövar på att spela korrschack. Indiern Krishnan Sasikiran är en av dem. Här bjuder vi på hans bästa parti i Palciauskas Invitational.

Vänskapslandskamperna
Vänskapslandskamperna är den populäraste grenen i SSKK:s tävlingsverksamhet. När lagkapten Sture Olsson kallar ställer medlemmarna upp och här bänkas ingen.

Colin har tagit ledningen
SM 2015 är inne i ett avgörande skede och Sonny Colin har staplat vinster. Han framstår som en given guldkandidat.

Lenardo Ljubicic

 
Ur innehållet i nr 2/2016

Intervju med korrvärldsmästaren Leonardo Ljubicic
Leonardo Ljubicic blev världsmästare genom att vinna VM-final 28. I en större intervju ger han sinsyn på den moderna korrvärlden, om hur förutsättningarna har förändrats i grunden med datorernas intåg på schackscenen.

Palciauskas Invitational
Victor Vytas Palciauskas var korrvärldsmästare 1978-1984. Han är inte längre aktiv korrspelare men hans fortsatta intresse för denna spelform fick honom att ta initiativet till Palciauskas Invitational.

Åke Westin

 
Ur innehållet i nr 1/2016

Nytt OS-guld till Tyskland
I OS 18 final bekräftades än en gång att Tyskland är världens främsta korrnation. I den ständiga jakten på delikatesser serveras här bland annat två stycken av det slaget med världsfyran Matthias Kribben och världssjuan David Lafarga i huvudrollerna.

Sista draget gjort i Veteran-SM 2014
"Hur hamnade jag här?", frågar sig Åke Westin efter att ha vunnit Veteran-SM 2014, detta i sin comeback som korrspelare.

Korr i korta drag
En blandad kompott med bland annat ett snyggt slutspel av nyblivne världsmästaren Leonardo Ljubicic, sicilianska haverier, ett misslyckat öppningsexperiment i antagen Damgambit och Nalimovs hårda dom.

Rickard Dahlström

 
Ur innehållet i nr 4/2015

Leonard Ljubicic ny korrvärldsmästare
Efter två och ett halvt års kamp i VM-final 28 har vi fått en ny korrvärldsmästare, kroaten Leonardo Ljubicic. Här bjuder vi på hans tre mest underhållande partier.

Försvarande mästare i Lag-EM
Med guldet i Lag-EM 8 medföljde en friplats i nästföljande final, och där börjar man skönja slutet. Det kan bli svårt att upprepa den tidigare bravaden, men Sverige finns med i medaljstriden i Lag-EM 9.

Fredrik Qwarfort

 
Ur innehållet i nr 3/2015

Leif Rosén SM-vinnare i andra försöket
Vinnaren av SM 2011, Ludvig Sandström, har studerat partierna i SM 2013 och räddat några guldkorn från glömskan. Det handlar bland annat om det i närschackliga sammanhang heta Berlinförsvaret i Spanskt.

Sverigemästare med minsta möjliga marginal
Den nye Sverigemästaren Leif Rosén presenterar sig, berättar om sin turnering och har kommenterat ett par av sina partier.

Fredrik Qwarfort

 
Ur innehållet i nr 2/2015

Sverige segrade i OS-kvalet
SSKK firar framgångar i de internationella lagmästerskapen. Efter guldmedaljerna i lag-EM 8 har Sverige nu vunnit en kvalgrupp till OS-final 20.

Leif Rosén ligger bäst till
SM 2013 är på sluttampen. Det lutar åt att det blir en fråga om särskiljning, att Leif Rosén och Sonny Colin kommer i topp på samma poäng. I så fall tar Rosén hem SM-titeln på flest vinstpartier.

Korr i korta drag
Emanuel Berg har gjort en lyckad comeback som korrspelare. Det handlar om det men också om en korrhistorisk återblick och ett sprakande remiparti.

Fredrik Qwarfort

 
Ur innehållet i nr 1/2015

Remidöden
Problemet med skyhög remiprocent i olika korrturneringar är så pass stort att frågan numera dryftas på ICCF-kongresser. Här är Ludvig Sandströms inlägg i debatten med fakta och med möjliga lösningar, som förhoppningsvis inte bara bygger på önsketänkande.

Korr i korta drag
Vinnaren av öppna SM 2012, Fredrik Qwarfort, presenteras med två partier från finalen. Sebastian Nilsson visar ett bra exempel på vådan av att lita på datorn, ett parti hämtat från en av de populära vänskapslandskamperna. Slutligen ett par partiställningar från Stefan Andéers framgångsrika framträdande i en portugisisk jubileumsturnering.

Stefan Andéer

 
Ur innehållet i nr 4/2014

Något utöver det vanliga
Ludvig Sandström strävar efter obalans i sina partier, ställningar där han kan spela på vinst vit som svart. Det lyckades på ett fantastiskt sätt mot Ilmars Graudins i OS-kvalet. Det blev ett sagolikt äventyr.

Rapport från VM-final 28
Dan Olofsson har länge haft en dröm om att kvalificera sig till en VM-final och nu är han där. Här kommer han med en rapport.

Portugisiska jubileumsturneringar med svenska framgångar
75 år efter de första korrturneringarna i Portugal arrangerade portugisiska korrschackförbundet två jubileumsturneringar. Björn Fagerström kom trea i A-gruppen och Stefan Andéer vann B-gruppen.

EM-guldlaget

 
Ur innehållet i nr 3/2014

Bara en halva ...
Ludvig Sandström fortsätter sin berättelse om den svenska guldfärden i Lag-EM 8. Den här gången handlar det om betydelsen av att rädda halvpoäng.

Magnus Andersson Internationell Mästare
Med start 2012 tycks Magnus Andersson ha gjort det till en årlig rutin att erövra en IM-inteckning. Nu är den tredje inteckningen avklarad och IM-titeln i hamn.

Korr i korta drag
Vänskapslandskamperna fortsätter att vara en mycket populär del i SSKK:s verksamhet. Här ett parti från matchen mot Lettland med Per Söderberg i huvudrollen.

EM-guldlaget

 
Ur innehållet i nr 2/2014

Slow train coming
Sverige vann Lag-EM 8 final, den största framgången genom tiderna för ett svenskt korrlag. Ludvig Sandström lyfter fram två av lagets vinstpartier och liknar dem vid Bob Dylans "Slow train coming" med skymten av en ångpelare och ångvissla fram till slutstationen och räkenskapens dag.

Alexander Dronov åter världsmästare
För ryssen Alexander Dronov blev VM-final 27 en önskerepris. Han har ställt upp i två VM-finaler och vunnit båda.

Thomas Johansson mot Cambridge Springs
Thomas Johansson har skrivit spelöppningsböcker, det är en fas av spelet som han gärna fördjupar sig i. Här får vi ett prov på det.

Conny Persson

 
Ur innehållet i nr 1/2014

OS-guld till Tjeckien
Med världstrean Roman Chytilek och den kände öppningsspecialisten Jiri Dufek på toppborden lyckades Tjeckien ta guld i OS-final 16. Här får vi se hur Chytilek bemöter Benoni inspirerad av Michail Umanskij. Mycket lärorikt.

Guldvittring i lag-EM
I lag-EM 8 är det definitivt guldvittring för det svenska finallaget. Den här gången låter vi andrabordsspelaren Conny Persson träda fram i strålkastarljuset.

Hermann Heemsoth Memorial
Den tyska minnesturneringen Hermann Heemsoth Memorial är en av korrhistoriens starkaste turneringar. Roman Chytilek segrade och här bjuder vi bland annat på två av hans glanspartier.

Ludvig Sandström

 
Ur innehållet i nr 4/2013

Målsättningen uppfylldes med råge
Det har varit på gång ett tag, men nu är det klappat och klart: Ludvig Sandström vann korr-SM 2011. Det var en lyckad debut i SM-gruppen för honom, och det var över huvud taget en bra turnering för nykomlingarna. Här kommenterar Sverigemästaren några partier från finalen, egna och andras.

Ryssland mot övriga Europa
Liviu-Dieter Nisipeanu har spelat med Magnus Carlsen och andra världsstjärnor i närschack, men nu är han även aktiv korrspelare. Här får vi se hans Jänischgambit mot ryssen Andrej Nechajev.

Fortsatt guldvittring
Sverige leder fortfarande lag-EM 8 final. I matchen mot svåraste konkurrenten Ryssland spelade Rickard Dahlström ett mycket intressant parti. Det tittar vi närmare på.

Sonny Colin

 
Ur innehållet i nr 3/2013

När projektet är slutfört
Vägen till och genomförandet av en VM-final i korr är en lång och innehållsrik resa med tidsödande analyser, besvikelser och glädjeämnen. Och när målet är nått, när sista draget i VM-finalen är gjort - vad väntar då? Vi sätter fokus på förre världsmästaren Ron Langeveld.

Abstrakt schack
Det kommer väl en tid när datorerna har analyserat ner schackspelet i grunden, men vi är tack och lov inte där än. Tills domedagen är här kan man komma långt med mänskligt sunt förnuft och en tillämpning av allmänna principer. Ludvig Sandström ger ett exempel.

Mi segunda novia!
Sonny Colin har blivit internationell mästare (IM) och här presenterar han sig.

Arne Bjuhr

 
Ur innehållet i nr 2/2013

Stormästartiteln kom som en överraskning
Arne Bjuhr fick en präktig överraskning när han ögnade igenom sin meritförteckning på ICCF:s hemsida. Den där IM-inteckningen från en VM-semifinal var i själva verket en GM-inteckning, och det betydde att han var - stormästare! Han har kommenterat partier från de två turneringarna där han klarade GM-normen.

Hundra procent med Leningradvarianten
Ludvig Sandström letade efter en öppningsvariant som skulle ge honom möjlighet att spela på vinst även med svart. Han fann Leningradvarianten i Holländskt och resultatet är över all förväntan. Här kommenterar han utförligt ett Leningradparti från SM 2011, där han ligger mycket bra till.

Komplettering
Stefan Winge 2554 och Per Söderberg 2521 ska ingå i listan Sverigetoppen (sid 27).

Framsida

 
Ur innehållet i nr 1/2013

Medaljvittring i lag-EM
I mitten av förra seklet tog Sverige medaljer i tre korr-OS. Det har inte blivit mer av den varan i efterföljande OS eller lag-EM för den delen. Nu finns det förhoppningar om att det ska bli en ändring på den saken. Sverige leder Lag-EM 8 när drygt två tredjedelar av finalpartierna är avklarade. Här ett partiurval.

Lita inte på någon!
Korrspelaren har många hjälpmedel. Tidigare stod de i bokhyllan och i tidskriftssamlaren. Numera finns de framför allt på datorborden. Men som tidigare gäller det att bedöma alla råd med ett kritiskt sinnelag. Som Ludvig Sandström formulerar det i denna artikel: Lita inte på någon!

Framsida

 
Ur innehållet i nr 4/2012

Vem behöver en damflygel?
Det finns en ställningstyp där datorerna darrar på processorerna - obalanserade ställningar där många olika faktorer ska vägas in. Ludvig Sandströms artikel handlar om detta och speciellt damflygelböndernas föränderliga värde.

Korr i korta drag
Här får vi bland annat se Leif Rosén genomföra ett mönsterangrepp i SM 2011 och hur Stig Larssons skrivfel i veteran-SM 2010 inte fick några ödesdigra konsekvenser. Snarare tvärtom. Kurt Savegren hade en önskedröm i ett mittspel i en MN-grupp. En springare skulle till f5 och allt gick i lås.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 3/2012

Schweiziska jubileumsturneringar
Med anledning av att schweiziska korrschackförbundet fyllde 25 år arrangerades tre jubileumsturneringar där A-gruppen var väl så stark som en VM-final. Tysken Gerhard Müller segrade och för Korrschack har han kommenterat några av sina mest intressanta partier, bland annat det mot Conny Persson.

I korr-VM:s källartrappa
Ludvig Sandström ser ut att vara på väg upp ur källaren. Han ligger bra till för att ta ett steg upp i VM-pyramiden. Här kommenterar han utförligt ett parti från sin preliminärgrupp. Det handlar om ett typiskt kungsindiskt scenario där vi får se en ställningstyp i vilken datorerna kan peka åt alldeles fel håll, lägen där den mänskliga intuitionen övertrumfar datorernas räknekraft.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 2/2012

Moll och världscupen
Världscupen är möjligen världens populäraste korrtävling. Tysken Reinhard Moll har lyckats vinna fyra världscupfinaler, en anmärkningsvärd bedrift. I denna artikel bjuder vi på några av hans bästa partier och två av dem har han själv kommenterat.

På titeljakt
Per-Olof Gromark har börjat spela schack igen efter över tio års uppehåll. Det gäller såväl när- som korrschack. Nu är han på jakt efter IM-titeln i IM-normturneringar. Det ser bra ut i en av grupperna.

Champions League
Det finns en klar trend: korrschack har blivit allt mer internationellt på bekostnad av de nationella turneringarna. Lag-SM arrangeras inte längre, men i stället finns Champions League för klubblag och andra sällskap. Här en artikel om Champions League, säsongen 2010-2012.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 1/2012

Amici sumus i praktiken
Vänskapslandskamperna är den populäraste delen i SSKK:s tävlingsutbud, och där är sedan många år tillbaka Sture Olsson lagkapten. Här ger han en historisk återblick och till det bjuds det på ett gnistrande partiurval.

Korr i korta drag
Vilka öppningar duger och vem blir näste korrvärldsmästare? Det är frågor som ställs i inläggen på den här avdelningen.

Ales Borstnik på sicilianska äventyr
Hört talas om slovenen Ales Borstnik förut? Han är bäste poängplockare i Lag-EM 7 final, och anledningen till att han lyfts fram här är sättet på vilket han har fällt motståndarna. Det rör sig mest om spännande sicilianska äventyr. Partierna kan förhoppningsvis fungera som inspirationskällor.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 4/2011

Sverige före Tyskland
Tyskland är världens främsta korrschacknation men fick finna sig i andraplatsen efter Sverige i OS 18, kvalgrupp 3. Med tanke på att svenska laget faktiskt var högst rankat i gruppen får det stanna vid en snygg markering inför finalen. Spelarna bidrar med sina mest intressanta partier.

Finalklart i Lag-EM
Sveriges väg till finalen i internationella lagmästerskap har blivit ett tema för det här numret av Korrschack. Här handlar det om Lag-EM 8 där Sverige kvalificerade sig till finalen genom att komma tvåa i kvalgruppen efter Schweiz.

ICCF-kongressen i Järvenpää
Bland diskussionsämnena på ICCF-kongressen i Järvenpää fanns "remiproblemet". Två förslag på hur remiprocenten ska pressas ner ska prövas i olika sammanhang. Mer om det i kongressreferatet.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 3/2011

Marjan Semri ny världsmästare
Pertti Lehikoinen fick några månader på VM-tronen. Nu har slovenen Marjan Semri tagit över. Vi presenterar den nye korrvärldsmästaren, som ibland satte sitt hopp till att motståndare skulle följa Rybkas rekommendationer.

Dan Olofson till VM-final
En mångårig dröm har slagit in för Dan Olofson: han har kvalificerat sig till en VM-final som startar nästa år.

Med Marins recept som inspirationskälla
En ambitiös korrspelare måste jobba med nyanserna och då är det viktigt att ha ett kritiskt förhållningssätt till spelöppningsböcker och analysprogram. Ludvig Sandström ger ett exempel.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 2/2011

Pertti Lehikoinen, världsmästare
Panu Laine har intervjuat nyblivne världsmästaren Pertti Lehikoinen, som berättar om alla kval han genomgick i 20:e VM-finalen. Det är en historia om minutiösa förberedelser och eviga överväganden, om fysisk och mental utmattning. Lehikoinen har också kommenterat sitt bästa finalparti.

Hedersam andraplats i VM-finalen
Efter många års kamp gav Stefan Winge upp hoppet att bli världsmästare, när han satte Guillermo Toro patt i VM-finalens sista parti. Här berättar Winge om drömmen som sprack och blev till en hedersam andraplats.

Perlans pärla
Det började med upptäckten av ett glansparti från början av 1970-talet. Med hjälp av hans vänner kan vi nu få veta mer om mannen som glänste i det där korrpartiet: Sigurd Perlström från Degerfors.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 1/2011

SM 2009 – från start till mål
Andra delen i Björn Fagerströms vägbeskrivning till SM-titeln. Han avslöjar en del knep, som att låta två datorer göra upp i en match med en mittspelsställning för att få bekräftat vilket drag som är bäst.

ICCF-kongressen i Antalya
Ekonomin är i alla fall god, för att lyfta fram en av de viktigaste frågorna på dagordningen under höstens ICCF-kongress. Annars handlade det delvis om förslag som fick kalla handen, till exempel ingen ändring av 50-dragsregeln, ingen GM-titel till ICCF-presidenten, inte tätare rankinglistor, nej till medlemskap för internationella korrschackklubbar etc.

Korr i korta drag
Nye världsmästaren Ulrich Stephan presenterar sig med ett finalparti. Det handlar också om Jan Bennborns önskemotståndare, ett tidningsparti med Gunnar Lundberg och taktikern Anton Fridh.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 4/2010

SM 2009 - från start till mål
Det blev aldrig någon spänning kring utgången av SM 2009. Björn Fagerström visade tidigt var skåpet skulle stå och gav inte konkurrenterna chansen att komma ifatt. Framgången grundar sig bland annat på metodiska förberedelser, som han berättar om i denna artikel. Vi får också följa hans framfart parti för parti.

IM-inteckning i första försöket
Thomas Johansson fick frågan om han hade lust att spela för Chesspublishing.com i Champions League. Han hade aldrig spelat korr förut, men varför inte? Här behövde han inte memorera en massa varianter som i närschack. Den skillnaden gladdes han åt. Resultatet blev över förväntan: En IM-inteckning i hans första korrturnering.

Stefan Winge och VM-kampen
I nr 2/2010 publicerades Stefan Winges parti mot Josep Mercadal. Första delen av partiet var kommenterat av Stefan Winge och Thomas Engqvist. Här har andra delen av detta parti kommenterats av Winge. VM-finalen har nu pågått i drygt sex år.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 3/2010

Sverige mot Sovjetunionen
Premiärmatchen mot Sovjetunionen 1958-1961 har varit mycket dåligt dokumenterad. Nu har vi försökt råda bot på det. Här finns en nästan komplett matchlista och ett intressant partiurval.

Alexander Dronov ny korrvärldsmästare
Alexander Dronov har efterträtt Joop van Oosterom som korrvärldsmästare. Frågan är hur länge ryssen får sitta på VM-tronen. Vem vet, han får kanske snart kliva ner och lämna plats för Stefan Winge...

Marie-Thin Hagberg juniormästare
Marie-Thin Hagberg från SK Rockaden i Stockholm segrade i Junior-SM 2008 efter hård kamp med Michael de Verdier. Här intervjuas hon av Tony Hanoman. Den nya juniormästaren har kommenterat det avgörande finalpartiet

Framsida

Ur innehållet i nr 2/2010

På jakt efter korrtitlar
Björn Fagerström började spela korr på allvar för några år sedan och är redan på väg att erövra två tunga titlar. Såväl SM- som GM-titeln är inom räckhåll. Vi utnämner honom till landets för tillfället näst hetaste korrspelare. Här berättar han om sin korta men framgångsrika korrkarriär.

Den uppgjorda strategin följdes
Stefan Winge kämpar vidare mot VM-titeln. Han måste vinna det avslutande partiet mot Guillermo Toro för att nå målet. Här kommenterar Winge sitt parti mot spanjoren Josep Mercadal i VM-finalen och gör det på ett mycket instruktivt vis. Det handlar om att lägga upp en noga genomtänkt strategi och sedan följa den till punkt och pricka.

Åke Stenborg 1926-2010
Genom att vinna SM i Borås 1956 säkrade Åke Stenborg vad TfS beskrev som en drömresa till OS i Moskva. Där spelade han på andrabordet efter Gideon Ståhlberg och inledde med en kampremi mot dåvarande VM-utmanaren Vassilij Smyslov. Men Stenborg var även en framgångsrik korrspelare och kom tvåa i korr-SM 1956. I denna minnesartikel visar vi ett par av hans vackraste korrpartier.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 1/2010

Vägen till SM-guldet
Nyblivne Sverigemästaren Eric Nylander bjuder på en guidad tur längs den spännande vägen till SM-guldet. Han har bland annat kommenterat sitt enda förlustparti och partiet som gav turneringsvinsten.

Korrlandskampen Norge-Sovjetunionen
I andra delen av artikeln om Sovjetunionens landskampsdebut i korrvärlden finns ett antal kommenterade partier. Tidens tand och datorernas intåg har inte gjort dessa partier mindre intressanta. Den som uppskattar en omväxlande kamp med mänskliga missar och snilledrag får sitt lystmäte.

Lägesrapport från Stefan Winge
I Korrschack nr 1/09 skrev Stefan Winge om sin kamp om VM-titeln. Då som nu återstår ett avgörande parti mot Guillermo Toro. För ett år sedan uppskattade Winge sina chanser att vinna det partiet och därigenom bli världsmästare till 50 procent. Han menar i denna lägesrapport att den procentsatsen fortfarande gäller.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 4/2009

Den sicilianske riddaren
Eric Nylander fick chansen till ett chansrikt damoffer i ett parti i vänskapslandskampen mot Centralamerika. Det inspirerade honom till att skriva en saga baserad på partiförloppet. Här möter du riddare, drakar och andra sagoväsen.

Motigt för Kungsgambitens vänner
Gambitörerna, schackets romantiker, är under attack från Fritz och hans kallhamrade släktingar. Kungsgambitens vänner tvingas ut på vådliga äventyr. Här fyra ögonvittnesskildringar.

Seg landskampsdebut för Sovjetunionen
Efter andra världskriget fanns det flera nationer som ville få till stånd en korrlandskamp mot Sovjetunionen. Det var Norge som fick möta schackgiganten. Roald Berthelsen berättar om en landskamp fylld av problem. ICCF:s turneringschef Erik Larsson kom att spela en nyckelroll för matchens genomförande.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 3/2009

Korrschack - ett brödraskap?
Varför spelar vi korrschack? Sebastian Nilsson ställer frågan och försöker ge ett svar. Han nämner bland annat en strävan efter perfektion, något som skiljer korr från närschack. Sebastian är framstående i båda disciplinerna. I somras tog han en första inteckning i närschackets IM-titel, och en stark insats i en av ICCF:s kandidatturneringar gav IM-titeln i korrschack. Här har han utförligt kommenterat sitt parti mot världssexan Wolfram Schön.

På slak lina mellan topparna och det gäller alltid livet
Kenneth Josefsson vann veteran-SM 2008. Här berättar han om vägen dit och om färgstarka personer som han har träffat vid brädet och vid sidan om. Det hela har spetsats med några filosofiska funderingar.

Stig Lundholm 1917-2009
Svenskt schack har förlorat en sällsynt ödmjuk person som deltog på hög nivå i både korr och närschack under flera decennier. Stig Lundholm var Sverigemästare i båda grenarna.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 2/2009

Norskt OS-guld
Norges triumf i korr-OS har väckt uppmärksamhet i press, radio och tv på andra sidan gränsen. Två av lagmedlemmarna, förre korrvärldsmästaren Ivar Bern och Morten Lilleøren, har på ett underhållande och instruktivt sätt kommenterat var sitt parti från OS-finalen. Lilleøren var för övrigt bäste poängplockare i tävlingen.

En kombinationsspelare
Schack, fotboll och friidrott i skön kombination är kännetecken för Jessica Bengtsson, slutlig vinnare av JSM 2006 i korrschack. Mats Eriksson intervjuar henne.

Med öga för schack
Bengt Lindqvist berättar om sitt liv med schackspelet. På uppdrag av Bruno Bassi sysslade Lindqvist i sin ungdom med en spelöppningsbas långt innan det ordet var uppfunnet. Han lekte med tanken på att bli förste amanuens i ett tilltänkt Zatriologiskt (Schackvetenskapligt) Institut, men den idén sjösattes aldrig.

Framsida

 
Ur innehållet i nr 1/2009

Med sikte mot VM-titeln
Stefan Winge berättar om det VM-äventyr som startade för nästan fem år sedan. Han redogör för sina tankar kring öppningsvalet och strategin, om hjälpmedel och sekundanternas roll, om vad som krävs för att bli världsmästare i korrschack. Stefan kommenterar utförligt och mycket instruktivt ett av sina mest spännande partier i VM-finalen, "en intressant öppning, ett intressant mittspel och ett mycket intressant slutspel"!

Gratisnummer
SSKK bjuder på hela nr 1/2009 i form av en pdf-fil som kan hämtas här.