SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 98 -30 NOVEMBER 2007 - Årgång 7

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

827. SSKK SÖKER NY WEBMASTER

Rickard Dahlström har inte längre tid att sköta SSKKs hemsida. Därför söker nu SSKK en ny webmaster.

För att sköta SSKKs hemsida krävs ingen stor vana vid hemsidor. Kan man Office och har lite allmän datavana så kommer man långt genom de lathundar som finns framtagna för hemsidans skötsel och underhåll. Men det är givetvis ingen nackdel om du har stor datavana och erfarenhet från att vara webmaster. En stor del av materialet till hemsidan levereras till webmastern från SSKKs styrelse.

En ny webmaster har naturligtvis även möjlighet att göra en ansiktslyftning av hemsidan.

Frågor kan skickas till vår avgående webmaster Rickard Dahlström på e-post ricdah@telia.com

Är du intresserad så skicka en intresseanmälan där du gärna skriver lite om ditt schackintresse och dina dataerfarenheter. Intresseanmälan skickas senast     2007-12-27 till styrelseledamoten Jonas Dahlgren på jonas.dahlgren@schack.se

_________________________________________________________________________________________________

828. RUNVIK LEDER JSM 2006

I finalen av junior-SM 2006 har Håkan Runvik tagit ledningen med 4,5 poäng av 5. Men det är fortfarande en öppen historia om vem som blir juniormästare.

Följ partierna live genom att klicka i tabellen på det parti du vill se.

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=11368&order=p

 

- JSM I KORR 2006 SPONSRAS AV SCHACKFORUM -

 

829. INBJUDAN TILL JUNIOR-SM 2008

 

SSKK har nöjet att i samarbete med schackOnline inbjuda till ett nytt junior-SM i korrschack.

Tävlingen är öppen för spelare födda 1988 eller senare. Mästerskapet beräknas starta 31 mars 2008. Turneringen kommer att spelas på schackOnlines schackserver www.schackonline.com

Tävlingsformen blir beroende av antalet deltagare. Troligen blir det förgrupper, där gruppsegrarna får spela om JSM-titeln i en finalgrupp. Finalen kommer att Elo-beräknas.

Betänketiden är 30 dagar för 10 drag med förlust vid första tidsöverskridning.

För mera information kontakta sskk@schack.se (tel 046-151915) eller schackOnline juniorsm@pambu.com

Anmälan senast 28 februari 2008 genom inbetalning av startavgiften 60 kronor till SSKK:s postgiro 52052-8. Uppge namn, födelsedag, postadress och tydlig e-postadress.

 

830. WINGE SLÅSS OM VM-TITELN

Vi fortsätter att påminna våra läsare om att vi faktiskt har en svensk korrschackspelare som slåss om att bli världsmästare. Kolla in den dramatiska tabellen och kalkylera själv Stefan Winges chanser…

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=5726&order=p

 

831. SORGEBUD

Vår vän och trogne medlem Olle Alfredsson har nyligen avlidit, 75 år gammal. Han började med korrschack redan 1952, återkom 1994 efter ett längre uppehåll och har sedan dess tävlat mycket flitigt. Hans främsta meriter är delad seger i Veteran-SM 2000 och framför allt IM-titeln, som han tilldelades kort före sin död. Vi hedrar Olle genom att visa ett fint angreppsparti från SM 2005: http://www.iccf-webchess.com/MakeAMove.aspx?id=12309

Tomas Carnstam

 

832. VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Ny lagmatch startar inom kort

Det har lyckats oss att med ganska kort varsel få fram en ny motståndare i stället för Island, som tyvärr lämnat ett sent återbud för den match vi en längre tid planerat med start 1 december. Frankrike ställer upp! Startdatum blir 10 december för en blandad match (server, postalt) över 28 bord och det svenska laget består av spelare som ursprungligen anmält sig för spel mot Island.

Jubileumsmatchen närmar sig!

I februari 2008 fyller SSKK 70 år vilket bl.a. skall firas med en match över 70 bord mot ett lag från "Resten av Världen"!  Detta världslag är i skrivande stund nästan färdigt! Av 39 inbjudna länder saknar vi bara svar från tre, och av 70 spelare har redan 55 blivit nominerade!

Nu är det alltså dags för SSKK att mönstra ett slagkraftigt 70-mannalag!  Vi uppmanar SSKK-medlemmarna till god uppslutning - bästa sättet att komma med i laget är att tidigt sätta in startavgiften 50 Kr på plusgiro 52052-8 och ange "ÖV" samt önskat spelsätt. Av de 70 borden har vi tänkt reservera ca 20 för traditionellt postalt spel, övriga partier spelas på ICCF:s server.

Sture Olsson

 

833. ÖSTERSJÖTURNERINGEN

Per Söderberg håller på att ta ut det svenska laget till den åttonde Östersjöturneringen.

Intresserade, med erforderlig rating, anmäler sig till Per Söderberg. Men det är väldigt bråttom! Senast 1/12 ska laget vara anmält så hör av er omgående till Per Söderberg om ni är intresserade (senast under lördag 1/12). Starkast möjliga lag gäller.

Mer info:

http://www.private.peterlink.ru/poleshchuk/chess/8bstt.htm

Anmäl ditt intresse per e-post till per.soderberg@schack.se

______________________________________________________________________________________

834. STIG LUNDHOLM 90 ÅR

Bara ett fåtal personer kan titulera sig Sverigemästare i både när- och korrschack. En av dem är Stig Lundholm, som vann SM i närschack 1944 (Lidköping) och 1948 även SM korrschack. Under många år som läkare i Etiopien spelade han internationellt korrschack men hade vid tiden för IM-titeln 1983 återvänt till Sverige. Ett trevligt spelarporträtt finns i SSKK-bulletinen nr 5/91.

Tomas Carnstam

______________________________________________________________________________________

835. EU-GRUPPER PÅ SERVER

Från årsskiftet startar servergrupper i klass M-H-O även på europeisk nivå. I gengäld slopas epost-grupperna, men man vårdar kulturarvet och behåller de postala grupperna. Vi påminner om att hela ICCF-utbudet finns beskrivet på vår hemsida: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html

______________________________________________________________________________________

836. UPPDATERINGAR

Länkarna med svenskar som spelar i internationella turneringar har nyligen uppdaterats. Det lönar sig att hålla utkik på SSKKs hemsida då sidan ständigt uppdateras.

http://www.schack.se/SSKK/swe_int.html

______________________________________________________________________________________

837. SSKKs KLASSTURNERINGAR

SSKKs klassturneringar spelas fortlöpande så snart tillräckligt antal anmälningar inkommit. Mästarklassen (M) och Öppna klassen (Ö) bildar ett system med upp- och nedflyttningar, där seger i klass M ger rätt till start i SM-gruppen.

I dessa turneringar kan man välja på att spela via webbserver eller postalt. Startavgiften är 100 kronor.

SSKK har ett webbformulär för anmälan.