SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 85 -31 januari 2007 - Årgång 7

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

748. SVERIGE HAR VUNNIT UNIONSKAMPEN MOT NORGE

Sverige har återigen visat vem som är storebror i Norden. Matchen mot Norge, som startade 17 maj 2005, har nu teoretiskt vunnits genom att Sverige har ledningen med ointagliga 101,5-82,5. Därmed återstår 16 pågående partier i 100-bordsmatchen. Läs mer om vänskapslandskamperna nedan.


 749. FINALDAGS I JUNIOR-SM

 Nu är finalisterna i junior-SM 2006 helt klara. Från gruppspelet har följande nio spelare kvalificerat sig till final i JSM 2006: Nikolaj Zadruzny (Hägersten), Mjlad Abbasi (Vällingby), Martin Hillberg (Aneby), Alexis Andersson (Uppsala), Oskar Pålsson (Fritsla), Håkan Runvik (Bara), Jessica Bengtsson (Göteborg), Martin Östlund (Tyresö) och Emil Lindahl (Norrhult). Om någon undrar: Listan är i kronologisk ordning.

För att ge underlag för ICCF-rating kommer finalen att spelas på ICCF-servern med beräknad start i februari. Partierna kommer som hittills att kunna följas med tre drags fördröjning.

Vi vill tacka Erik Cederlöf och schackOnline för gott samarbete under gruppspelet! Samtliga partier kan genomspelas via tabellsidan http://www.schackonline.com/jsm/grupper.php (ett parti i grupp 4 pågår fortfarande). Sedvanliga sluttabeller kommer så småningom på vår egen hemsida.

Jonas Dahlgren och Tomas Carnstam


 750. FINALKLART I CUP 05

Ännu återstår några partier i gruppspelet i Cup 05, men alla finalister är nu klara. Givetvis alla gruppsegrare, och tanken var att även andra som tappat högst 1p skulle få vara med. Men ingen utöver segrarna uppfyller detta, och finalfältet blir därmed som följer [i den ordning som spelarna kvalificerat sig]: Jan Andersson (Bollebygd), Per-Erik Berglund (Göteborg), Bengt Lindqvist (Vänge), Sonny Colin (Örkelljunga), Thomas Franzén (Arboga), Ingemar Zerpe (Norrköping) och Kjell Pettersson (Norrtälje). Sju man som synes, eftersom det blev delad seger i grupp 3.


Tomas Carnstam


 751. SIMON WEBB MEMORIAL

Den 14 mars 2005 dog Simon Webb, bosatt i Sverige, på ett mycket tragiskt sätt (SSKKbrev nr 57). Exakt två år senare, 14 mars 2007, startar en mycket stark minnesturnering till hans ära. Det blir en kategori 15-turnering som kommer att spelas på ICCFs webbserver. Partierna kommer att kunna följas live med 5 drags fördröjning. Bland de 13 stormästarna i startfältet återfinns en svensk, nämligen Conny Persson. SSKKbrev önskar Conny lycka till!


752. LAG-NM

Den andra upplagan av Lag-NM kommer preliminärt att starta den 1 april 2007. Finland är arrangör och mästerskapet kommer spelas via ICCFs server. Alla svenska korrschackspelare uppmanas att börja samla ihop lag till turneringen. Förhoppningsvis ska även denna gång ett svenskt lag vinna mästerskapet. SSKK återkommer med mer information så snart som möjligt.


 753. NORDISK TRIPPELSEGER KLAR FÖR SSKK

Vi måste naturligtvis inleda rapporterandet från våra s.k. vänskapslandskamper med det glädjande beskedet att SSKK-lagen mot Norge och Finland, i de två 100-bordsmatcherna som startade 2005, nu också teoretiskt säkrat matchseger, eftersom i båda matcherna den magiska 100-poängsgränsen passerats. En handfull partier återstår men den svenska ledningen är ointaglig! Tillsammans med den äldre och inte lika omfattande matchen mot Danmark, som också befinner sig i sitt slutskede men med ett sedan länge markant svenskt poängövertag, har således SSKK:s pålitliga manskap svarat för en lysande nordisk trippelviktoria!

Vid årsskiftet startade för övrigt den senaste i raden av lagmatcher, mot USA över 55 bord (15 postala och hela 40 på ICCF:s webbserver). Att amerikanarna tar allvarligt på matchen framgår bl.a. av att man kallat in exvärldsmästaren(!) Vytas Palciauskas för att tämja vårt förstabordsankare Jan Bennborn!

Den planerade matchen mot Island ser tyvärr ut att frysa inne eftersom motståndarsidan tycks ha stora svårigheter att ställa ett lag på benen. Vi satsar i stället på att tidigarelägga någon av de övriga matcher vi planerat för under 2007. Håll ögonen i SSKKbrev för fortsatt information. Välkomna förresten med fler anmälningar. För endast 50 kr/match (till SSKK:s plusgiro 52052-8) hamnar ni på en kronologisk kölista med garanterad plats i någon av de kommande matcherna. Ange önskat spelsätt (server, epost eller vanlig post).

Flera av de äldre matcherna (Tyskland, Danmark, Polen, Rumänien) befinner sig i sina resp. slutskeden och kommer snart att slutrapporteras i SSKKbrev och i Korrschack. Men nya matcher startar vi ju som bekant fortlöpande!

http://www.schack.se/SSKK/landskamp.html

Sture Olsson


754. NORDISK FEMLANDSKAMP

I den femte upplagan av nordiska femlandskampen har de första resultaten börjat ramla in. Vi noterar att Sverige gått ut ganska långsamt, men vi räknar kallt med att öka farten när det börjar bli allvar…

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=10286


 755. SSKK-KANSLIETS TELEFON

Av besparingsskäl kommer vårt telefonabonnemang att upphöra, och därmed försvinner det välbekanta numret 046-151915. Våra medlemmar kan istället ringa mitt privata nummer 046-150715. Ett alternativ är att använda e-post: sskk@schack.se

Tomas Carnstam