SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 80 -28 november 2006 - Årgång 6

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 
 
722. STEFAN LINDH VANN VM-SEMIFINAL
 
För en dryg vecka sedan vann Stefan Lindh, Stockholm, sitt sista parti i VM-semifinalen 2005/4. Därmed står Stefan som slutsegrare i VM-semin med imponerande 9,5 poäng av 12. Turneringen startade 30 april 2005 och har spelats med e-post.
 
Stefan är nu anmäld till en kandidatfinal (3/4-final) för att slåss om en plats i en VM-final.
 
SSKKbrev gratulerar Stefan till framgången och önskar honom lycka till i den fortsatta VM-cykeln!
 
 

 
723. BJUHR TOG STORMÄSTARINTECKNING
 
Arne Bjuhr, Limhamn, har tagit en stormästarinteckning i den starka norska jubileumsturneringen "NPSF 60 GM Tournament".
 
Nyligen stod det klart att det blev en hemmaseger i turneringen eftersom GM Raymond Boger, Stavanger, vann sitt sista parti. Boger tog 10 poäng av 14. Andraplatsen delas mellan SIM Arne Bjuhr, Limhamn, och GM Petter Stigar, Bergen, på 9,5 poäng. I turneringen återstår ett parti som inte får någon betydelse i toppen.
 
SSKKbrev gratulerar Arne Bjuhr till stormästarinteckningen och den meriterande andraplatsen samt förstås även Raymond Boger (som är en trogen läsare av SSKKbrev)!
 
 

 
724. NORDISK FEMLANDSKAMP STARTAR
 
Den femte upplagan av Nordisk femlandskamp startar den 20 december. Danmark står som arrangör denna gång. En intressant start i det svenska laget gör den starka närschackspelaren Christian Jepson. Kapten för det svenska laget är Per Söderberg.
 
Tävlingen spelas enkelrondig över 20 bord. 15 bord spelas via ICCF:s server och 5 bord spelas postalt. De 5 postala borden presenteras som bord 16-20 på ICCF:s server. Här är laget som ska försvara de svenska färgerna:
 
Bord 1  (s):  GM Conny Persson, Göteborg
Bord 2  (s):  GM Rune Holmberg, Mölndal
Bord 3  (s):  Christian Jepson, Bjärred
Bord 4  (s):  Stefan Andéer, Östersund
Bord 5  (s):  Lars-Göran Eklund, Lidköping
Bord 6  (s):  IM Börje Sandström, Täby
Bord 7  (s):  Olle Alfredsson, Kungälv
Bord 8  (s):  Boris Hallengren, Mölnlycke
Bord 9  (s):  IM Hector A. Kunzmann, Argentina
Bord 10(s):  Mikael Bäckström, Karlstad
Bord 11(s):  Mats Johansson, Mölnlycke
Bord 12(s):  Roland Eriksson, Boden
Bord 13(s):  Joakim Brandberg (Söder), Järfälla
Bord 14(s):  Sonny Colin, Örkelljunga
Bord 15(s):  Anders Moborn, Motala
Bord 1  (p):  SM Arne Bjuhr, Limhamn
Bord 2  (p):  SM Per Söderberg, Bromma
Bord 3  (p):  SM Gunnar Blomstrand, Kållered
Bord 4  (p):  Matts Unander, Sollentuna
Bord 5  (p):  Gunnar Staf, Lund
 
SSKKbrev önskar det svenska laget lycka till!
 
Serverborden kan följas live med 5 drags fördröjning och de postala borden först när de är färdigspelade.
 
 

 
725. LÄGET HÅRDNAR I SM 2005
 
I skrivande stund är precis 2/3 av partierna i SM 2005 avslutade. Bo Lindström leder alltjämt med 7p +2, men Bennborn på 5p +4 har goda möjligheter att passera. Troligen kommer 8½ att krävas för seger, men det kan räcka med 8. I så fall är även Dahlström med i leken. Den spännande slutstriden kan följas med tre drags fördröjning via servertabellen:
 

Tomas Carnstam
 

 
726. SSKK-AVGIFTER 2007

Det kärva ekonomisk läget framtvingar en liten höjning av medlemsavgiften. Årsavgiften för 2007 blir sålunda 490 kr, för stödmedlemskap lägst 700 kr. Juniorer (högst 20 år under 2007) betalar som vanligt halv årsavgift, dvs 245 kr.

Turneringsutbudet beskrivs på http://www.schack.se/SSKK/utbud.html - alla startavgifter är oförändrade. Vi påminner om att nya medlemmar får en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.

Tomas Carnstam
 


 
727. TIDSKRIFTEN KORRSCHACK
 
Årets sista nummer av Korrschack väntas från tryckeriet om ett par dagar och bör vara medlemmarna tillhanda i nästa vecka. En aptitretare kommer som vanligt att läggas ut på vår hemsida.
 


728. FIRST WEBCHESS OPEN
 
Gruppspelet i ICCF 1st Webchess Open är avslutat, och den 15 november startade semifinalen med 54 man i sex grupper. Ende svensk är här Mats Johansson, Mölnlycke (grupp 6). Tabeller:
 

 
729. TEMATURNERINGAR 2007
 
ICCF har offentliggjort kommande års teman. Vi hänvisar till TT-byråns hemsida:

Anmälan sker genom insättning av startavgiften 100 kr på SSKK pg 52052-8 senast 10 dagar före det datum som anges av TT-byrån. Kom ihåg att ange både kategori (P-S-E) och temanummer. SSKK-medlemskap är obligatoriskt.

Tomas Carnstam
 

 
730. FEM STYCKEN FINALKLARA I JUNIOR-SM 2006
 
Nu är det 5 spelare som är helt finalklara i Junior-SM 2006.
 
I grupp 1, som är helt färdigspelad, har tre spelare delat på gruppsegern med 5 poäng. Dessa kan inte särskiljas utan samtliga är klara för final: Martin Hillberg (Aneby), Alexis Andersson (Uppsala) och Oskar Pålsson (Fritsla).
 
Grupp 2 är också helt färdigspelad och där har två spelare delat på gruppsegern med 5,5 poäng. Dessa är Nicolaj Zadruzny (Hägersten) och Mjlad Abbasi (Vällingby) som därmed är finalklara.
 
I grupp 3 och 4 återstår ännu ett antal partier som får betydelse för vilka spelare som kvalificerar sig till final.
 
Grupp 3 leder Håkan Runvik (Bara) på 4,5 poäng med ett återstående parti. Han kan dock passeras av både Jessica Bengtsson (Göteborg) på 4 poäng +1 och Christopher Lissäng (Hägersten) på 2,5 poäng +3. Det är troligtvis i denna trio som de två blivande finalisterna återfinns.
 
I grupp 4 är det delad ledning mellan Olle Johansson (Falköping) och Emil Lindahl (Norrhult) på 3,5 poäng med två återstående partier. De som kan hota dessa herrar från finalplatserna är Martin Östlund (Tyresö) på 3 poäng och +2 samt Jonas Erlandsson (Hålanda) med 1 poäng och +4.
 
Gå gärna in och följ de avgörande partierna på JSM-sajten. En del partier är riktigt spännande!
 
 

 
731. HARALD MALMGREN 100 ÅR
 
Det börjar nu dra ihop sig i SSKKs minnesturnering "Harald Malmgren 100 år".
 
Fransmannen Chopin som spelat klart, leder på sina 8,5 poäng av 12. Den enda spelaren som kan hota turneringsvinsten för fransmannen är estländaren Ervin Liebert som har 6,5 poäng. Lieberts chanser försämrades dock efter att han nyligen förlorade sitt parti mot finländaren Koskela. Nu har Liebert två återstående partier som han är tvungen att vinna. Gör han det så blir det särskiljning och de i turneringen pågående partierna får då betydelse för utgången vid en eventuell särskiljning.
 
Såklart följer du den spännande upplösningen på den särskilda turneringssajten som sköts av Robert Ericsson:
 
 

 
732. TURNERINGSANMÄLAN
 
Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida:
 
 
Läs mer om SSKKs och ICCFs turneringsutbud:
 
 

 
733. JULKLAPPSTIPS
 
Varför inte ge någon schackvän en julklapp ? Eller kanske ge dig själv en julklapp ?
 
Besök SSKKs bokhandel och handla dina julklappar:
 
 
Genom att köpa böckerna så stödjer du samtidigt SSKKs verksamhet!