SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 78 -28 september 2006 - Årgång 6

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 
 
696. CHRISTOPHE LÉOTARD NY VÄRLDSMÄSTARE
 
Fransmannen Christophe Léotard har blivit ny korrvärldsmästare genom att ha vunnit den 19:e VM-finalen.
 
Han tog hem finalen med 8,5 poäng av 12 (+5, =7, -0). I finalen, som påbörjades 20 april 2004, återstår två partier som kommer avgöra vem som blir silver- respektive bronsmedaljör.
 
Léotard, som är 40 år, blev under 1990-talet trefaldig fransk korrmästare innan han började satsa internationellt. Hans målsättning var då att bli världsmästare. Det blev alltså en lyckad satsning för honom. Genom vinsten blir han historisk som den förste fransmannen som kan titulera sig världsmästare i korrschack. 
 
Det har lite olyckligtvis blivit lite väl tätt mellan världsmästarna senaste tiden. Tidigare i år blev norrmannen Ivar Bern världsmästare då han tog hem VM-final 17. Redan under 2005 blev van Oosterom världsmästare då han vann VM-final 18.
 
 
 

 
697. UFFE FORTFARANDE VÄRLDSTVÅA
 
Internationella korrschackförbundet, ICCF, har publicerat sin nya ELO-lista. Världsetta är fortfarande holländaren Joop J. van Oosterom med 2776. Ulf Andersson är tvåa på listan med 2737. Här nedan ser du topp 5 samt de svenskar som ligger bland de tvåhundra bästa:
 
1.    Oosterom, Joop J. van (NED) 2776
2.    Andersson, Ulf (SWE) 2737
3.    Elwert, Hans-Marcus (GER) 2727
4.    Berliner, Hans (USA) 2726
5.    Neumann, Joachim (GER) 2716
56.   Hector, Jonny (SWE) 2616
69.   Persson, Conny (SWE) 2607
86.   Lekander, Rolf (SWE) 2599
98.   Bjuhr, Arne (SWE) 2592
130. Åkesson, Ralf (SWE) 2578
155. Rydholm, Lennart (SWE) 2569
167. Holmberg, Rune (SWE) 2566
193. Lukez, Franko (SWE) 2559
 
 

 
698. INBJUDAN TILL DEN FEMTE NORDISKA FEMLANDSKAMPEN
 
Danmark arrangerar den femte nordiska femlandskampen med start den 1 december. Som vanligt är det fyra partier per bord mot en motståndare vardera från Finland, Danmark, Island och Norge. Formatet är 20 bord med 15 bord där det blir spel på ICCF:s server (med livesändning av partierna med 3 drags fördröjning) och 5 bord där det blir spel per post.
Starkaste möjliga lag gäller. Och jag har sett på NPSF's hemsida att de vill ha revansch för det kommande nederlaget i unionskampen. Så vi vill gärna ha med många starka spelare. Det är trevligt att spela med våra grannar i norden och med 4 partier så är det inte betungande. Anmäl ditt intresse till mig per epost per.soderberg@schack.se eller per post och jag behöver ha din anmälan 20 oktober.
 
Per Söderberg

 

 
699. VETERAN-SM 2004 AVSLUTAT
 
Det har länge varit klart att Stig Östblom skulle vinna VSM 2004. Tävlingen har pågått ovanligt länge men är nu avslutad med Bengt Ward som tvåa närmast före Roland Norevall.
 
 

 
700. ÖSTBLOM VANN IGEN
 
Bara en vecka efter VSM 2004 avslutades VSM 2005, som blev mycket jämnt. Här räckte 5p av 8 för seger, och inte mindre än fyra man uppnådde detta resultat. Inbördes resultat är lika, men Stig Östblom blir ensam segrare genom högst Sonneborn-Berger. Inte ens S-B kunde skilja Bengt Lindqvist och Bror-Eric Johansson åt, men Lindqvist blir tvåa i kraft av flest vinster. Lars H Carlson har något lägre S-B och blir därför fyra. SSKK gratulerar Stig Östblom till mästerskapstiteln!
 
 
Tomas Carnstam
 

 
701. UPPFLYTTNING TILL VETERAN-SM
 
Nästan samtidigt med VSM-tävlingarna avslutades grupperna V:154 och V:155. De båda gruppsegrarna Östen Nordström och Börje Persson har därmed rätt att starta i kommande VSM. Sluttabeller: http://www.schack.se/SSKK/res/fvet_154.html
 

 
702. STORT INTRESSE FÖR VETERAN-SM 2006
 
Anmälningstiden för VSM 2006 går ut först den 15 oktober, men det står redan klart att vi lätt kommer att fylla en niomannagrupp  (det kan bli elvamanna). I övrigt se inbjudan i föregående nyhetsbrev http://www.schack.se/SSKK/sskkbrev/77_2005.html
 
Tomas Carnstam
 

 
703. TJECKIEN VANN "ROCHADE 5171"
 
Tjeckien vann lagturneringen "Chessfriends Rochade 5171 - 15th Year Anniversary" som nu avslutats. Tvåa blev det Tysklands andralag och trea blev Tysklands förstalag. Det svenska laget placerade sig på en sjundeplats. Totalt deltog 15 lag i turneringen.
 
 

 
704. VÄNSKAPSLANDSKAMPER
 
SSKK:s första vänskapslandskamp någonsin mot Turkiet har just startat (15/9) och omfattar 28 bord. Matchen spelas till 100% på ICCF:s webserver.
 
Nästa match blir mot USA (start 1 december) med inslag av epostspel och serverspel. Det finns fortfarande lediga platser i det svenska laget, varför alla SSKK-medlemmar är välkomna att hjälpa oss nå målet på 50 bord.
 
Startavgiften, bara 50 kr/match, betalas enklast till SSKK:s plusgiro 52052-8. Ange önskat spelsätt.
 
En 100% postal match mot Island är planerad att starta 1 februari nästa år.
 
Sture Olsson
 

 
705. BdF INTERNATIONAL CHESS OPEN
 
I senaste numret av SSKKbrev informerade vi om den tyska korrturneringen "BdF International Chess Open". När anmälningstiden gick ut 15 september hade 696 korrschackspelare runtom världen anmält sig. Åtta svenskar kommer till start.
 

 
706. ICCF-KONGRESSEN 2006
 
ICCF-kongressen 2006 kommer att arrangeras av det tyska korrschackförbundet BdF som ett led i deras 60-årsjubileum. Platsen för kongressen är Dresden och datum för kongressen är 14-20 oktober. Svensk delegat blir SSKKs ordförande Per Söderberg.
 

 
707. ICCF VÄRLDSCUP 16
 
Anmälningstiden för Världscup 15 (server/epost) har gått ut, men ännu en tid kan man anmäla sig till Världcup 16 (postal). Startavgift 150 kr till SSKK pg 52052-8 senast 10 oktober. I övrigt se originalinbjudan,
 
Tomas Carnstam
 

 
708. BO LINDSTRÖM HAR KOPPLAT GREPPET
 
I den förra rapporten från SM 2005 noterade vi att remikungen Olle Alfredsson tagit ledningen. Möjligen inspirerade denna lilla elakhet till hans första seger! Detta till trots har han nu fått släppa ledningen till Bo Lindström, som i snabb takt börjat inkassera ettor. Kanske kan vi redan nu ana den kommande sverigemästaren? Lindström lär dock få hård konkurrens av Jan Bennborn. Att gissa vem som blir trea är i dagsläget nästan omöjligt. Vi påminner om att alla SM-partier kan följas med tre drags fördröjning via servertabellen, http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=529
 
Tomas Carnstam
 

 
709. JUNIOR-SM 2006
 
Sedan förra numret av SSKKbrev har det börjat komma in fler slutresultat. Här följer en kort genomgång av de 4 grupperna:
 
Grupp 1: Ser ut att bli ett riktigt getingbo där 4 av deltagarna (Nyman, Hillberg, Andersson och Pålsson) gör upp om finalplatserna.
 
Grupp 2: Abassi ser ut att gå mot en gruppseger.
 
Grupp 3: För få partier avslutade för att dra några säkra slutsatser. Kan i alla fall konstatera att gruppen leds av Jessica Bengtsson.
 
Grupp 4: Även här är för få partier avslutade för att man ska kunna dra några slutsatser.
 
 

 
710. GAMMAL E-ADRESS UPPHÖR
 
All e-post till den urgamla adressen kanslimonstret@netscape.net är sedan en dryg månad oåtkomlig för oss. Vi ber alla att stryka adressen ur eventuella adressböcker. En kontroll har visat att ny post till denna adress tyvärr inte studsar tillbaka till avsändaren.
 

 
711. TURNERINGSANMÄLAN
 
Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida: