SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 76 -31 juli 2006 - Årgång 6

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 
674. SEBASTIAN OCH DAN I KANDIDATFINAL
 
Igår, 30 juli, startade en VM-kandidatturnering på ICCFs server med två deltagande svenskar: Sebastian Nilsson och Dan Olofson. SSKK önskar de båda lycka till i kampen om biljetter till VM-final!
 
 

 
675. SEBASTIAN NILSSON - OBESEGRAD MÄSTARE I KORRSCHACK
 
Sebastian Nilssons (Lund) korrschackkarriär förtjänar att uppmärksammas för läsarna. Hans första korrturnering var junior-SM 2000. Den vann han och blev svensk juniormästare. Detta gav Sebastian en biljett till korr-SM 2003 som blev hans andra turnering. Även den turneringen vann han och blev därmed svensk mästare.
 
Hans facit så här långt är 22 vinstpartier, 14 remier och 0 förluster. Som vitspelare har han enorma +16 =1 -0.
 
Det ska således bli väldigt intressant att se vad Sebastian kan göra i sin tredje turnering mot världseliten i den kandidatturnering som startade 30 juli (se nyhet nr 674 ovan).
 
Det bör också tilläggas att Sebastian är en stark närschackspelare. I sommarens SM blev resultatet 10 remier och 3 vinster i Mästar-Elit där han var en av de lägst rankade.
 

 
676. REMIKUNG LEDER SM 2005
 
Korr-SM 2005 har fått en ny ledare, åtminstone om man får tro servertabellen, som går efter hittills uppnådda poäng. För tillfället toppas tabellen av remikungen Olle Alfredsson, men Bo Lindström har nu kommit igång på allvar, och hans två ettor lär följas av flera. Se http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=529. Vi påminner om möjligheten att via servertabellen spela igenom alla partier med tre drags fördröjning.

Tomas Carnstam
 

 
677. EXTRA SPELLEDIGHET PGA KRIGET I MELLANÖSTERN
 
ICCFs styrelse har beslutat att alla spelare från mellanöstern får extra spelledighet i ICCFs turneringar pga det pågående kriget. Den extra spelledigheten varar från 27 juli till den 15 augusti.
 

 
678. MATS LARSSON I FINAL
 
För två år sedan, 15 juli 2004, startade den första turneringen på ICCFs webbserver i form av en slags testturnering sponsrad av Chess Mail. "Chess Mail ICCF-webchess Inauguration" startade med 13 grupper och 7 spelare i varje grupp. Av de 13 gruppvinnarna återfinner vi svenskt i form av Mats Larsson. Finalen av turneringen startade 15 juli 2006, dvs exakt två år efter turneringsstarten. SSKK önskar Mats Larsson lycka till i finalen!
 
 

 
679. HÅRD TOPPSTRID I VETERAN-SM 2005
 
Trots att bara fem partier återstår i VSM 2005 är det mycket ovisst vem som kommer att vinna - hela sex man är tänkbara. I dagsläget toppar Bengt Lindqvist, som har spelat klart, men risken är stor att han till sist blir passerad. Tabell: http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2005.html

Tomas Carnstam
 

 
680. JUNIOR-SM 2006
 
I junior-SM 2006 har totalt 9 partier avslutats i skrivande stund. Således för tidigt för att dra några slutsatser om utgången i de fyra grupperna. Noteras bör dock att i grupp 1 har Viktor Nyman, Axvall, fått en kalasstart med två vinster. Från grupp 3 kan också noteras att tjejmötet mellan Jessica Bengtsson, Göteborg, och Hanna Lüning, Örsundsbro, slutade med vinst för Jessica.
 
 

 
681. INBJUDAN TILL VÄRLDSCUP 15 (epost/server)
 
Slovakien inbjuder till ICCF World Cup XV i tre etapper, där förgrupper med 7-11 spelare startar 15 november. Upplägget av övriga etapper bestäms senare.
 
För mera information se inbjudan, http://www.iccf-webchess.com/Message.aspx?message=112.

SSKK-medlemmar kan anmäla sig genom att inbetala startavgiften 150 kr per grupp till pg 52052-8 senast 25 september. Personuppgifter kan om så önskas lämnas via vårt webbformulär http://www.schack.se/SSKK/utbud.html#webbform. Glöm inte att ange om e-post eller server önskas. Vi kan varmt rekommendera serverspelet.

 
 
682. INBJUDAN TILL VÄRLDSCUP 16 (postal)
 
Tyskland inbjuder till ICCF World Cup XVI, där förgrupperna (enbart postala) startar 15 december. I övrigt se inbjudan,
http://www.iccf-webchess.com/Message.aspx?message=113. Anmälan som för Världscup 15 men senast 10 oktober.

 
 
683. VÄNSKAPSLANDSKAMPER
 
Sture Olsson låter meddela att det under högsommarmånaden inte hänt så mycket att rapportera om vad gäller SSKKs vänskapslandskamper. En nyhet är i alla fall att det är klart med en landskamp mot England 2007. Matchen kommer att ha inslag av både serverspel och postalt spel. Några ytterligare detaljer är ännu inte spikade.
 
Som vanligt är dessa matcher öppna  för alla SSKK-medlemmar, oavsett rankingtal och klasstillhörighet. Ju tidigare man anmäler sig ju större chans att komma med i de svenska lagen. Bara 50 kr/match (2 partier) till SSKK:s plusgiro 52052-8.
 
De kommande matcherna är: Turkiet (060915), USA (061101), Island (070201), Centralamerika (maj 2007), England (2007) samt Indonesien (osäker).
 

 
684. CUP 05
 
Följande gruppsegrare är klara för final i Cup 05: Jan Andersson (Bollebygd), Per-Erik Berglund (Göteborg), Bengt Lindqvist (Vänge) och Sonny Colin (Örkelljunga). I de övriga grupperna ligger Kjell Pettersson (Norrtälje) och Patrik Ragnar (Skara) bäst till. Finalen kommer att omfatta nio spelare.

 
 
685. FISCHER RANDOM VIA SERVER ?
 
Vi vill gärna följa upp succén med Junior-SM 2006 genom ytterligare samarbete med schackOnline. Det kunde vara intressant att här prova något helt nytt, t.ex Fischer Random på webbserver. (ICCF har introducerat Fischer Random som tematurneringar, men bara via e-post och dubbelrondigt. Tyvärr är detta projekt nu nerlagt, men vi hoppas att man kommer att göra ett försök på webbserver, och då enkelrondigt.)

Fischer Random (FR) innebär att de vita huvudpjäserna av tävlingsarrangören placeras slumpvis bakom bondekedjan med vissa naturliga restriktioner (löparna på fält av olika färg och kungen mellan tornen). Svarts pjäser placeras sedan mitt för motsvarande vita pjäser för att uppnå en balanserad utgångsställning. Detta gör att FR-turneringar med fördel kan spelas enkelrondiga.

För att utröna intresset för en kommande svensk FR-tävling på server ber vi intresserade spelare att kontakta SSKK-kansliet, 046-151915 eller sskk@schack.se

Tomas Carnstam

 

 
686. TURNERINGSANMÄLAN
 
Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida:
 
 
Läs mer om SSKKs och ICCFs turneringsutbud: