SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 74 -28 maj 2006 - Årgång 6

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

651. JUNIOR-SM 2006 STARTAR IDAG
 
Idag startar junior-SM i korrschack 2006. Ett mästerskap som SSKK arrangerar i samarbete med schackOnline. Partierna kommer att spelas på schackOnlines schackserver.
 
Mästerskapet har samlat 28 deltagare från hela landet. Den yngsta är född 1998 och den äldsta 1987. Två tjejer återfinns i startfältet. Deltagarna har delats in i fyra förgrupper. Från dessa förgrupper kommer de två bäst placerade att gå till JSM-final.
 
En särskild JSM-sajt har skapats på schackOnline:
 
 
Här hittar du tabellerna där du kommer att kunna följa alla partier med 3 drags fördröjning:
 
 
En nyhet är också att partierna kommer att kunna följas med RSS. För mer info om detta, se JSM-sidan.
 
Självfallet kommer även SSKK bevaka mästerskapet. Dels genom hemsidan, nyhetsbrevet och genom tidskriften Korrschack.
 
Samtliga deltagare önskas lycka till i kampen om SM-titeln!!
 

 
652. ICCF WEBCHESS OPEN - SISTA CHANSEN!
 
Som vi meddelade i föregående SSKKbrev inbjuder ICCF till 2nd Webchess Open med samma upplägg som föregångaren. Observera att anmälan måste ske senast 29 maj, dvs i morgon måndag!!!
 
Turneringen är alltså öppen för alla, och den som är ny i ICCF får spela en grupp gratis! Tävlingen spelas i tre etapper: förgrupper, semifinaler och final, där förgrupperna startar redan i mitten av juni 2006 med sju man i varje. I övrigt se fullständig inbjudan, http://www.iccf-webchess.com/Message.aspx?message=105.
 
Anmälan kan ske genom att senast 29 maj betala startavgift till vårt postgiro 52052-8: 100 kr (per grupp) för SSKK-medlemmar, 150 kr för övriga. Uppge födelsedata, postadress och framför allt en tydlig e-adress. Fristarten för den som är "ny i ICCF" måste anmälas ICCF:s webbformulär, http://www.iccf-webchess.com/EventEntry.aspx?id=8876. Detta formulär kan med fördel användas även av den som betalar genom vårt postgiro.
 

 
653. NYTT FRÅN VM-FINALER
 
I VM-final 19, som saknar svenskt deltagande, återstår totalt 10 partier som kommer avgöra medaljfördelningen. En inte allt för vågad gissning är att vi kommer få en fransk världsmästare. Fransmannen Léotard leder på 8 poäng och ett pågående parti. Men även om det ser bra ut är inte segern klar.
 
Vår svenska finalist Stefan Winge har nu tagit sin första vinst i VM-final 20. Stefan har därmed en vinst, en remi och en förlust samt 11 pågående partier. Leder finalen gör tysken Andreas Brenke på 7 poäng.
 
Arne Bjuhr som försvarar de svenska färgerna i denna VM-final har inlett med två remier och har 12 pågående partier. Poängmässigt leder ryssen Pinkovetsky på 5,5 poäng. Han har dock endast remiserat sina 11 avslutade partier. Ska han ha någon chans på slutsegern bör han nog ta hem några vinster i de avslutande partierna.
 

 
654. VÄNSKAPSLANDSKAMPER
 
Vänskapslandskampen mot Frankrike, som påbörjades i september 2003, har slutspelats och resulterat i en klar svensk seger med 39-25. Även matchen mot Indien, med matchstart i april samma år, är avslutad. Svensk seger även här, med överlägsna 28½-7½.
 
Nyligen startade en liknande match mot Irland över 25 bord (server, epost). Nästa match ser ut att bli mot Turkiet (server) med preliminärt startdatum 15/8, och sent i höst (preliminärt 1 nov.) väntar ett möte med USA. Här hoppas vi på minst 50 bord.
 
Som vanligt är dessa matcher öppna  för alla SSKK-medlemmar, oavsett rankingtal och klasstillhörighet. Ju tidigare man anmäler sig ju större chans att komma med i de svenska lagen. Bara 50 kr/match (2 partier) till SSKK:s plusgiro 52052-8.
 
Tilläggas kan att SSKK i de två stora 100-bordsmatcherna fortfarande håller ställningarna väl. I Unionskampen (mot Norge) är ställningen till synes komfortabla 74½-55½ i svensk favör när 71 partier ännu pågår, och i Finnkampen håller vi fortfarande det spurtande finländska laget på oförändrat avstånd:  svensk ledning med 77-67 med 56 oavslutade partier!
 
Sture Olsson
 

 
655. ECTool HAR BLIVIT GRATISPROGRAM
 
På SSKKs länksida kan man läsa följande om programmet ECTool:
 
"Korrschackspelare tenderar mer och mer att spela korrschack via e-post eftersom det både går snabbare och är billigare än traditionellt korrschack via brev. De som vill automatisera e-postspelandet använder diverse olika administrativa korrschackprogram för att hålla reda på drag, betänketider samt för att skapa standardmejl att skicka iväg till höger och vänster. Det finns ett par tre program som utmärker sig mer än andra; ett av dem är ECTool.

Förutom ovannämnda finesser kan ECTool också scanna din inkorg för nya drag där den kan konfigureras att söka på ärenderaden. Det är också möjligt att koppla en analysmotor (Rebel) till ECTool för att analysera dina partier.
Du kan också spara ställningen som en gif-bild och skicka med mejlet. Det finns fler funktioner men läs själv på hemsidan!

ECTool finns både i en betalversion (rekommenderas) som då ger dig tillgång till alla framtida uppdateringar, samt en gratisversion (som är nog så bra) i form av ECTool Lite 3.1."

Vi kan meddela att ECTools betalversion numer är ett gratisprogram, fritt för vem som helst att ladda ned från
http://www.ectool.nu/

Robert Ericsson
 

 
656. FÖLJ SM 2005 LIVE
 
Nu kan man följa korr-SM 2005 live med 5 drags fördröjning. För att se på ett parti klickar man på den lilla punkten (eller resultatet) i tabellen, http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=529.
 

 
657. KORRSCHACK NR 2/2006
 
Nummer 2/2006 av SSKKs tidskrift "Korrschack" kommer att dyka upp i medlemmarnas brevlådor inom några få dagar. Bland innehållet märks en intervju med Sveriges Schackförbunds ordförande och tillika OS-ankare Ingvar Carlsson. Vidare en mycket intressant artikel signerad redaktören Jonas Eriksson: "Mina dåliga öppningar".
 

 
658. SSKKs HEMSIDA
 
Webmastern för SSKKs hemsida, Rickard Dahlström, meddelar att sajten uppdaterats med resultat i pågående turneringar.
 
 

 
659. TURNERINGSANMÄLAN
 
Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida:
 
 

 
660. NYTT NUMMER AV "ICCF AMICI"
 
ICCFs webbtidning "ICCF Amici" har utkommit med nummer 8. Bland annat återfinns en intervju med den nya norska korrvärldsmästaren Ivar Bern.
 
 

 
661. HARALD MALMGREN 100 ÅR
 
I minnesturneringen "Harald Malmgren 100 år" har Jan Bennborn nu spelat klart och gått i mål på 7 poäng. I turneringen återstår 11 partier och endast två spelare kan hota fransmannen Chopin om segern. En av dessa är Sture Olsson som står på 4 poäng och har 5 pågående partier. SSKKbrev håller tummarna för Sture! Besök turneringssidan för mer information och se partierna live:
 
 

 
662. SOMMARBOK
 
Varför inte köpa en korrschackbok till sommarens hängmatta ? Samtidigt stödjer du SSKKs verksamhet. Besök SSKKs bokhandel och handla:
 
 

 
663. SPELLEDIGT I KLASS Ö
 
Nyligen avslutades de enda pågående grupperna i SSKK klass Ö. Gruppsegrarna Per Askelöf och Bo Bredenhof flyttas sålunda upp till klass M, så även Jan Englund (80%). Sluttabeller finns på vår hemsida, se http://www.schack.se/SSKK/res/fopp_2e.html.

Nu behövs omedelbar påfyllning för att klass Ö inte ska dö av brist på näring! I dagsläget väntar minst 4 och möjligen 6 spelare på att få starta i en postal grupp, så i bästa fall räcker det med en extra anmälan för att fylla gruppen. Den första servergruppen i klass Ö kan dröja, men vi hoppas på viss draghjälp från det just startade junior-SM.

Tomas Carnstam
 

 
664. UTÖKAT TABELLMATERIAL PÅ HEMSIDAN
 
Inom kort påbörjar vi en omfattande utbyggnad av tabellmaterialet på vår hemsida. I första hand ska vi komplettera med många äldre internationella lagmatcher (1989-2001) och lagtabeller i Lag-SM 1988-2000, så småningom även korstabeller över Nordisk Cup och liknande. Vi påminner om att alla nationella korstabeller från 1988 och framåt redan är tillgängliga via http://www.schack.se/SSKK/arkiv.html.
 
Tomas Carnstam