SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 67 - 29 december 2005 - Årgång 5

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

599. RICKARD DAHLSTRÖM NY WEBMASTER
 
SSKK har fått en ny webbmaster för hemsidan.
 
Vi tackar avgående Robert Ericsson för hans stora insatser för svenskt korrschack både med hemsida och som styrelseledamot.
 
Samtidigt välkomnar vi Rickard Dahlström till posten som webmaster.
 

 
600. SSKK KLASS M OCH Ö VIA SERVER!
 
I föregående SSKK-brev efterfrågade vi reaktioner på förslaget att slopa e-grupperna i SSKK klass M och Ö och i stället starta svenska grupper på ICCF:s webbserver. Bara en synpunkt har inkommit - att helt slopa klass M och Ö! Detta kommer dock inte att ske. Vi tolkar de uteblivna svaren som att det inte finns några nämnvärda invändningar mot vårt förslag, som därmed kommer att genomföras. Från årsskiftet finns sålunda två varianter för nya grupper i SSKK klass M och Ö: postalt (p) och server (s).
  
Servergrupperna kommer att spelas med betänketiden 40 dagar per 10 drag och ICCF-regler (alltså förlust vid första TÖ). För gruppstorlek, särskiljning, upp- och nedflyttning gäller även i fortsättningen SSKK:s tävlingbestämmelser (t.ex sjumanna klass M).

Postala grupper spelas med oförändrade regler, dvs vår modifierade variant av ICCF:s postala regler. Liksom förut kan man spela per e-post i postala grupper om motståndaren samtycker.

Att spela via server innebär en rad fördelar jämfört med traditionellt spel per e-post. Servern sköter i stort sett all administration - protokoll, betänketid, spelledighet och resultatrapportering (med tabell i realtid). Dessutom kommer partierna att ingå i underlaget för ICCF-rating.
 
Möjlighet finns också att livesända med lämplig fördröjning.
 
Vi hoppas att många ska anamma denna utmärkta spelform. Anmälan som förut: 100 kr till SSKK postgiro 52052-8. Ange spelklass M/Ö och spelform (s) samt persondata inkl e-adress. Vi påminner om att man också måste vara SSKK-medlem.
  
Tomas Carnstam
 

 
601. NYTT KORRSCHACKFORUM
 
Ett nytt nordiskt korrschackforum har startat, på initiativ av norska förbundet NPSF, där diverse korrschackrelaterade ämnen kan diskuteras. En av trådarna handlar exempelvis om vänskapsmatchen mellan Sverige och Norge. Besök forumet och gör din röst hörd!
 
 

 
602. TIDSKRIFTEN CHESS MAIL
 
Tyvärr kommer papperstidskriften Chess Mail att läggas ned. Det sista numret (8/2005) kommer ut i januari.
 
Redaktören Tim Harding har påbörjat forskning i "brittisk och irländsk korrschackhistoria 1824-1914" på universitetet i Dublin. Det gör att han inte har tid att fortsätta med papperstidningen Chess Mail.
 
Dock kommer hemsidan leva vidare:
 
 

 
603. PRESENT FRÅN ICCF
 
ICCF erbjuder samtliga korrschackspelare i världen att spela en gratis vänskapsmatch på 2 partier. Du lottas mot en motståndare från ett annat land och du får spela ett parti med de vita färgerna och ett parti med de svarta färgerna. Matchen spelas på ICCFs webbserver och betänketiden är 40 dagar/10 drag. Partierna rankingberäknas inte. Anmälan görs genom att du fyller i dina uppgifter på följande adress:
 
 
Matchen är som sagt gratis och detta är ett unikt tillfälle att testa webbserverspel. Framtidens korrschack.
 
Sista dag för att utnyttja denna present är 31 december 2005 så det gäller att skynda sig!
 

 
604. FÖLJ SVERIGES VÄG I KORR-OS OCH LAG-EM
 
Vi har i SSKKs nyhetsbrev nr 65-2005 meddelat de svenska laguppställningarna i korr-OS 17 och Lag-EM 7.
 
Korr-OS 17 startar 2006-01-10 och Lag-EM 7 startade 2005-12-20.
 
Följ de svenska lagens äventyr med hjälp av följande länkar:
 
Korr-OS 17
 
Lag-EM 7
 

 
605. IM-NORM TILL RICKARD DAHLSTRÖM I LAG-NM
 
Rickard Dahlström, Skara SS, har tagit en IM-norm i pågående Lag-NM. Rickard har i division 1, bord 2, tagit 7 poäng av 10 med ett återstående parti.
 
I division 1 leder SK Rockaden, Stockholm, och i division 2 leder danska Vanlöse SK.
 
 

 
606. NYA PRESIDENTENS JULHÄLSNING
 
För er som händelsevis missade nya ICCF-presidenten Med Samraoui julhälsning så kan skadan repareras här:
 
 

 
607. PER SÖDERBERG LEDER JOHN JORDAN MEMORIAL
 
Per Söderberg leder den postala turneringen "John Jordan Memorial". Per har spelat klart sina partier och tog fina 9 poäng av 14. Dock finns det ett par, tre spelare som hotar att gå om honom.
 
 

 
608. TURNERINGSANMÄLAN
 
Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida:
 
 
Läs mer om SSKKs och ICCFs turneringsutbud:
 
 

 
609. ÖSTBLOM ÅNGAR PÅ
 

Knappt har Veteran-SM 2005 hunnit starta när vi nås av beskedet att titelförsvararen Stig Östblom på nytt tagit ledningen. Vem han besegrat avslöjas dock först vid januari månads uppdatering av tabellen: http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2005.html.
 
Tomas Carnstam
 

 
610. MEDLEMSSKAP 2006
 
Glöm inte att bli medlem i SSKK för 2006!!!
 
Mer info hittar ni här:
 
 

 
611. STÖDMEDLEMMAR
 
På en undanskymd plats på vår hemsida kan man se vilka som är särskilt vänligt inställda till SSKK: http://www.schack.se/SSKK/stodmedlem.html.
 
Listan över 2005 års stödmedlemmar får anses vara definitiv, men glädjande nog har 2006 års lista redan hunnit bli inaktuell genom dagliga tillskott. Att bli stödmedlem kostar 600 kr, men några har betalt betydligt mera! Nya namn är välkomna. För den som redan har betalt ordinarie årsavgift 440 kr räcker det givetvis att täcka mellanskillnaden. Postgiro 52052-8 som vanligt.
 
Tomas Carnstam
 

 
612. TEMATURNERINGAR 2006
 
En komplett lista över ICCF:s tematurneringar har distribuerats som bilaga i Korrschack nr 4/05. På TT-byråns hemsida kan man dessutom se varje tema i diagramform:

 
 
Anmälan som vanligt genom insättning av startavgift 100 kr på SSKK postgiro 52052-8. Observera att sista anmälningsdag till SSKK är 10 dagar före sista ICCF-dag. (Denna tidsmarginal är redan inräknad i den tryckta listan.)
  
Utöver tematurneringar arrangerar TT-byrån epost-turneringar i den nya intressanta spelformen Fischer Random, se http://it.geocities.com/thematic_iccf/Fischer-Random/Fischer-Random-events.htm. Dessa turneringar är tills vidare gratis. Anmälan sker via e-post till SSKK-kansliet, sskk@schack.se.

Tomas Carnstam