SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 64 - 31 oktober 2005 - Årgång 5

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

574. NY ICCF-PRESIDENT

Under den pågående ICCF-kongressen i Argentina 29/10-5/11 har Med Samroui valts till ny ICCF-president. Med röstsiffrorna 38-17 vann Med omröstningen mot Claudio Javiér Goncalves.

Jag hade förmånen att träffa Med Samroui på ICCF-kongressen i Ostrava 2003. En mycket duktig, sympatisk och trevlig person som går hem i alla läger. Han är precis den president som ICCF behöver för att gå vidare från de interna stridigheter som varit. Med är algerier och bosatt i Tyskland.

575. ICCF-KONGRESSER

En särskild sajt om ICCF:s kongresser genom åren har haft premiär. Ett givet besök för den korrschackintresserade och framförallt om man har intresse av historik.

http://congress.iccf.com/

576. VETERAN-SM 2004 AVGJORT

Nu är det definitivt klart att Stig Östblom vinner VSM 2004. Visserligen kan både Roland Norevall och Bengt Ward ännu komma ikapp poängmässigt, men då vinner Östblom särskiljningen (via inbördes möte eller Sonneborn-Berger).

Aktuell tabell: http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2004.html

Tomas Carnstam

577. NYTT OM SSKKs LAGMATCHER

Den 1 november startar den senaste i raden av vänskapslandskamper, då vi möter Kanada i en match över 25 bord. Som en markering att SSKK står med ett ben i vårt ärorika förflutna och ett i korrschackets spännande framtid innehåller matchen - förutom spel per e-post på elva bord - också fyra bord för klassiskt postalt spel och tio för spel via ICCF-servern. Det är vår avsikt att i de flesta kommande lagmatcher kunna erbjuda samtliga spelalternativ - så länge det finns önskemål om postalt spel bland våra medlemmar.

100-bordsmatcherna mot våra nordiska vänner har startat lyckosamt för SSKK-lagen. Mot Finland har vi efter en jämn start nu (vid slutet av oktober) ryckt till oss en ledning på 33-21 och mot Norge håller tenden från matchupptakten i sig, vi leder med 23-9. I den senare matchen har vår förstabordsspelare Stellan Brynell föregått med gott exempel och noterat en snabb dubbelseger mot stormästarkollegan Simen Agdestein. À propos nordiska matcher så närmar sig mötet med Danmark (25 bord, start 1 mars 2004) sitt slut. När fem partier återstår leder SSKK med betryggande 28-17.

Aktuella landskamper: http://www.schack.se/SSKK/landskamp.html

Sture Olsson

578. FÖRLUST FÖR WINGE

Stefan Winge har spelat klart sitt första parti i VM-finalen 20. Tyvärr blev det förlust mot GM Andreas Brenke från Tyskland. Det återstår dock många poäng att slåss om.

http://tables.iccf.com/world/wcfin/wch20.png

579. VAKANSER I VETERAN-SM 2005

Hittills är sju man anmälda till VSM 2005, men vi eftersträvar som vanligt nio deltagare. Intresserade spelare kan kontakta kansliet, sskk@schack.se eller 046-150715. (Man ska vara född 1944 eller tidigare men behöver inte ha spelat korrschack förut, närschackmeriter kan räcka.) Turneringen beräknas starta i november.

Tomas Carnstam

580. NORDISKA CUPTABELLER

Vi har utlovat en tabell i slutformat över finalen i NordBalt Cup 1, men det blev mer än så: På vår hemsida ligger nu samtliga grupper i både Nordisk Cup 2 och Nordbalt Cup 1. Se http://www.schack.se/SSKK/arkiv_nc.html. (Avdelningen Nordisk Cup 1 är i dagsläget tom. Det återstår här att lösa smärre formatproblem.)

Tomas Carnstam

581. BJUHR MED I TOPPEN AV NPSF60

I den norska jubileumsturneringen NPSF60 försvarar Arne Bjuhr de svenska färgerna. Arne är med och slåss i toppen med sina 5½ poäng av 9 och 5 återstående partier.

http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/NPSF60/NPSF60.htm

582. NYTT NUMMER AV KORRSCHACK

Ett försenat nummer av Korrschack har skickats ut till samtliga medlemmar. I det välmatade numret bjuds bland annat på en intervju med världsmästaren Tunc Hamarat. Numret är Per Söderbergs sista nummer som redaktör. Han lämnar nu över redaktörsskapet till Jonas Eriksson.

SSKKbrev vill passa på att tacka Per för hans insatser som redaktör. Att ta över Korrschack efter Lars Grahn var ingen lätt uppgift. Men Per har klarat uppgiften galant med många intressanta nummer. Tack vare Pers internationella och nationella kontaktnät har vi läsare bjudits på många intresanta intervjuer och artiklar.

Samtidigt önskar vi förstås Jonas lycka till framöver! Jonas (fint namn förresten!) är med sina schackliga och journalistiska kunskaper en mycket professionell redaktör. Hjälp nu Jonas genom att skicka in bidrag!!!

Kontaktinformation:
Jonas Eriksson
Frankegatan 9
724 65 Västerås
Epost: jonas.eriksson@schack.se

583. "ICCF AMICI" NR 6 HAR KOMMIT UT

ICCFs webbtidning "ICCF Amici" har kommit ut med nummer 6. Vår norske vän och redaktör, Raymond Boger, undrar när det första bidraget från Sverige ska dyka upp?

http://www.amici.iccf.com/

584. TURNERINGSANMÄLAN

Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html#webbform

Läs mer om SSKKs och ICCFs turneringsutbud: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html