SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 62 - 31 augusti 2005 - Årgång 5

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

551. SM-PREMIÄR PÅ WEBBSERVER

Vår förhoppning om att SM 2005 skulle kunna spelas på ICCF:s webbserver kunde glädjande nog infrias (genom att samtliga deltagare har samtyckt till detta upplägg). Och äntligen kan vi också presentera det slutliga startfältet:

Olle Alfredsson   Kungälv
Peter Backe     Örebro
Jan Bennborn    Solna
Anders Brissman   Tibro
Tomas Carnstam   Lund
Rickard Dahlström  Lidköping
Thomas Franzén   Uppsala
Bo Lindström    Sandviken
Birger Melander   Kramfors
Eric Nylander    Domsjö
Håkan Pettersson  Hällekis
Stefan Rilberg   Västra Frölunda
Kurt Savegren    Johanneshov

Startdatum fastställs i samråd med ICCF, som även står för färglottningen. Så småningom kan det bli live-sändning, om alla kan enas om ett lämpligt upplägg.

552. BENNBORN I TOPPEN AV HARALD MALMGREN MEMORIAL

Det är nu svenskt med i toppen av SSKKs minnesturnering Harald Malmgren Memorial. Jan Bennborn har 5 poäng av 7. Även Ervin Liebert står på 5 poäng av 7. På tredjeplatsen återfinns Philippe Chopin på 5 poäng av 8. Mer information hittar man på SSKKs turneringssida:

http://www.schack.se/SSKK/palview/res/malmgren.htm

553. CUP 05 STARTKLART

Det blev något svårare än beräknat att lägga pusslet post/e-post, men till sist blev det 21+21 spelare. Det blir alltså tre grupper av vardera slaget som tidigare meddelats. Gruppindelningen kan inom kort beskådas på vår hemsida.

Tomas Carnstam

554. ANMÄLAN TILL SSKKs OCH ICCFs TURNERINGAR

Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det webbformulär som finns på SSKKs hemsida: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html#webbform

Läs mer om SSKKs och ICCFs turneringsutbud: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html

555. SVENSKA FRAMGÅNGAR I ICCF WORLD CUP

Världscup 11. Lars Forslöf har gått till final genom att vinna semifinalgrupp 10. Till final går troligen även Åke Hellström från grupp 6, som ännu pågår.

http://tables.iccf.com/world/cup/wcup-XI-SFindex.html

Världscup 12. Här spelar e-grupper och postala grupper varsin final. E-finalen startade 30 juni och som tidigare meddelats med tre svenska deltagare: Åke Hellström (#2 i e-semifinal 2), Allan Hagström (#3 i e-semi 4) och Ulf Nilsson (#2 i e-semi 5).

Samtidigt som e-finalen startade semifinalerna i den postala avdelningen med två svenskar, Timo Forsberg (#1 i grupp 24) i p-semi 1 och Olle Alfredsson (#1 i grupp 51) i p-semi 3, som faktiskt spelas per e-post.

http://skscr.cz/index.php?page=mezinarodniturnaje&Idt=31&f=1

Världscup 13. I e-grupperna återstår bara enstaka partier. Av tio startande svenskar har två gått vidare, Mats Johansson (#1-2 i grupp 17) och Jan Bennborn (#1 i grupp 29). Flertalet p-grupper pågår.

http://www.evrado.com/iccfworldcup13

Världscup 14. Tävlingen har bara pågått i nio månader, men vi kan ändå rapportera att Jan Bennborn i praktiken har vunnit grupp 22 (e-post), och att Mats Johansson ligger mycket bra till i grupp 51 (server).

http://www.worldcupxiv.ccla.asn.au (postalt och e-post),
http://www.iccf-webchess.com/Tables.aspx?header=7 (server)

Tomas Carnstam

556. ÖSTBLOM LEDER STORT I VETERAN-SM

Med 5½ av 7 (+1) går Stig Östblom mot segern i VSM 2004. Flera spelare kan teoretiskt vinna men måste då ta nästan full pott i ett stort antal pågående partier.

http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2004.html

557. SSKKs VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Våra båda 100-bordsmatcher mot nordiskt motstånd är nu i full gång och i bägge matcherna har det svenska laget svarat för en lyckosam upptakt.

I Finnkampen, som startade 1 april, är ställningen i slutet av augusti jämn men med en knapp ledning för SSKK-laget. Efter 24 avslutade partier är ställningen 13,5-10,5. Förhoppningsvis ser vi en svag trend i den senaste resultaten, eftersom matchen inledningsvis stod helt jämn eller med knapp ledning för Finland.

I Unionskampen mot Norge (start 17 maj!) har det svenska laget fått en kalasstart och leder efter 15 avslutade partier med tämligen klara 10,5-4,5. Det är förstås alldeles för tidigt att spekulera över matchens fortsatta utveckling, men det är ju alltid tryggt med en lyckad matchupptakt!

I övrigt kan vi notera två avslutade lagmatcher - storseger mot Sydafrika med 29-15 och förlust mot Schweiz med 25,5-30,5.

Den 10 september startar epostdelen av vår dubbelmatch mot Bulgarien, och därefter följer spel mot Kanada (prel.start 1 nov) och mot Skottland (1 mars).

http://www.schack.se/SSKK/landskamp.html

Sture Olsson

558. DUBBELT SVENSKT I LAG-NM

SK Rockaden I-II leder nu båda divisionerna i Lag-NM 1, om vi som brukligt går efter vinstprocent. Övikingarna och Joensuun SK följer dock tätt efter i div 1, liksom Vanløse i div 2. Alla de nämnda lagen utom Rockaden II är för övrigt obesegrade. En intressant skillnad mellan divisionerna kan noteras - hittills 60% remier i div 1 men bara 39% i div 2.

Lagtabeller: http://www.schack.se/SSKK/lagnm04_res.html

Tomas Carnstam

559. MEGACORR 4

Tim Harding har släppt den efterlängtade MegaCorr 4, en CD-skiva fylld med drygt 700 000 korrpartier. Partierna finns på formaten Chessbase, Chess Assistant samt PGN. På CD:n finns även pdf-filer av Chess Mail 1996-4/2005 samt Hardings bok "Winning at Correspondence Chess".

MegaCorr 4 kan beställas från Svenska Schackbutiken för 335 kr: http://www.schackbutiken.se/.

Robert Ericsson

560. NY HEMSIDA

En ny hemsida för korrspelare i Afrika och Asien har sett dagens ljus. Hemsidan kommer förhoppningsvis att underlätta spridningen av korrschack i dessa delar av världen.

http://www.iccf-europa.com/aa/index.htm

561. NY PRESIDENTKANDIDAT

Som vi meddelade i föregående SSKKbrev ställer Med Samraoui upp som kandidat till presidentposten i ICCF. I sista stund innan nomineringstiden gick ut, 050731, dök ytterligare en presidentkandidat upp. Argentinaren Claudio Javier Goncalves ställer också upp som kandidat.

Omröstningen mellan de två kommer att äga rum på stundande ICCF-kongressen i Argentina den 30 oktober.

562. SSKKs BOKHANDEL

Varför inte ge dig själv en korrschackbok ? Besök SSKKs bokhandel och se det fina utbudet och de bra priserna. Samtidigt stöder du SSKKs verksamhet.

http://www.schack.se/SSKK/booksale.html