SSKK-logo

Validator HTML 4.01

  SSKKbrev 5 - 1 maj 2001 - Årgång 1

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

39. STURE OLSSON IM!

Som vi meddelade i föregående nummer av SSKKbrev har Sture Olsson, Uppsala, tagit 7 poäng i den pågående världscupfinalen IX och han har ett återstående parti. Resultatet är tillräckligt för att Sture Olsson i fortsättningen ska kunna titulera sig IM i korr. Grattis!

40. RUNE DEGERHAMMAR IM!

Rune Degerhammars fantastiska resultat i den irländska inbjudningsturneringen Wolfgang Heidenfeld Memorial har nu gett utdelning i form av IM-titeln. Grattis! Degerhammar har tagit imponerande 9 poäng av 11. Två partier återstår och det ser ut att bli en turneringsseger för Degerhammar.

Ny turneringsledare i turneringen är vår medlem Christer Svensson.

http://www.chessmail.com/heidenfeld_results.html

41. ELWERT VANN MILLENIUMTURNERINGEN

Tyske stormästaren Hans-Marcus Elwert har vunnit Millenium Email Chess Tournament genom en remi i hans avslutande parti mot Ulf Andersson. Elwert har därmed tagit 7 poäng av 10. Teoretiskt kan Gert Timmerman nå samma poäng men då måste han vinna sina fem återstående partier. Ulf Andersson står på 3 poäng med sina 6 remier och en förlust. Ulf har tre återstående partier.

http://www.iccf.com/tables/invi/MECT.html

42. SVERIGE VANN NORDSJÖTURNERINGEN!

Som vi hoppats på är det nu klart att det svenska laget i den första Nordsjöturneringen, förtjänstfullt arrangerat av det brittiska korr- förbundet, har gått segrande ur striden. England B förmår inte längre att kunna gå ifatt. Resultat har tidigare redovisats men finns på ICCF's hemsida i detalj.

Tvåa kom Norge endast en halv poäng sämre, men en liten revansch för deras vinst av Nordisk femlandskamp III, till vars fjärde upplaga SSKK nu börjar samla ihop spelare. Det är ett parti mot vardera en islänning, en finne, en norrman och en dansk så det är ingen betungande tävling. Det gäller dock en allmän mobilisering för att återta vår plats som bäst i Norden. Är du intresserad av att vara en av de 25 som tar tillbaka femlandskampen så hör av dig till mig: per.soderberg@telia.com. Starkaste lag gäller.

Men det finns 25 platser och jag kan tänka mig att nominera några spelare på enbart närschackmeriter. Det är en postal turnering men man kan nog anta att många kommer att vilja spela med email.

Per Söderberg

43. SSKK-RABATT I SCHACKNYHETERS BUTIKER

Ni har väl inte missat informationen om att SSKK-medlemmar får 10% rabatt på hela sortimentet i SN Shop. Rabatten gäller i internetbutiken samt i butikerna i Stockholm och Malmö. Uppge "SSKK-rabatt" vid beställningen.

Vill du bli medlem i SSKK? Medlemsavgiften för år 2001 är 390 kr och för juniorer (högst 20 år) 200 kr. Tidskriften Korrschack ingår i medlemsskapet, som är obligatoriskt för deltagande i SSKKs och ICCFs turneringsspel. Inbetalning av medlemsavgiften görs till SSKKs postgirokonto 520 52-8.

Internetbutiken SN Shop:
http://shop.schacknyheter.com
Öppettider: dygnet runt!

Butiken i Stockholm:
Stockholms Schackförlag AB
Brännkyrkagatan 71
118 23 STOCKHOLM
tel 08-669 42 37
Öppettider: 13.00-17.30

Butiken i Malmö:
Fersens väg 14
211 42 MALMÖ
Öppnar 1 maj

44. OS-KVAL 14

Det svenska laget i 14:e OS kvalet (Det första per email) går mycket bra!

Tre lag går till final och just nu har svenskarna ett fast grepp om just tredjeplatsen. Gruppen innehåller många starka lag så det återstår en hel del innan vi kan ropa hej! Roligt att se att Indien tillhör lagen i topp!

Läget just nu:

 1. Argentina   10,0pp av 13  76,9%
 2. Ryssland    19,0pp av 27  70,4%
 3. Sverige    23,5pp av 36  65,3%
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
 4. Bulgarien   12,5pp av 20  62,5%
 5. Schweiz    18,0pp av 30  60,0%
 6. Indien     15,5pp av 27  75,4%
 7. Jugoslavien   8,0pp av 15  53,3%
 8. Slovakien   17,5pp av 33  53,0%
 9. Mexico     7,0pp av 16  43,8%
10. Nederländerna 16,0pp av 37  43,2%
11. Slovenien   10,5pp av 29  36,2%
12. Kenya      3,5pp av 38   9,2%

Lagets insats:
Bord 1 Krister Johansson  4,0p av 6
Bord 2 Harald Lögdahl    3,0p av 5
Bord 3 Krister Lagerborg  4,0p av 7
Bord 4 Mats Larsson     1,5p av 2
Bord 5 Göran Carlsson    5,0p av 7
Bord 6 Stefan Andéer    6,0p av 9

Per Söderberg

45. VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Vi startar ännu en vänskapslandskamp, den 1 juni mot Portugal. Intresset är stort på motståndarsidan och jag välkomnar alla SSKK-are som vill delta. Denna gång gäller spel per e-post.

Till hösten väntar bl a en match mot Australien (blandad match, vanlig post+e-post) och mot Slovakien (enbart e-post).

SSKK:s lag i dessa matcher nomineras alltid kronologiskt, dvs tidiga anmälningar till vår kölista har företräde. Alla SSKK-medlemmar är välkomna, oavsett spelklass. Nya matcher startas fortlöpande, i takt med anmälningarna till kölistan! Anmälan genom inbetalning av 50 kronor till postgiro 52052-8.

Sture Olsson
SSKK:s lagkapten för internationella lagmatcher

46. TIDSKRIFTSNYTT

Korrschack nr 2/2001 har nu nått alla medlemmar och prenumeranter. Med Lars Grahn i redaktörsstolen kan man bara konstatera att tidskriften som vanligt håller högsta kvalitet. Denna gång innehåller numret en presentation av Christian Hansson som vann Cup 97. Mats Larsson rapporterar från Lag-EM 6. Grahn fortsätter bevakningen av Ulf Anderssons korrspelande och tar denna gång upp hans första korrförlust. I artikeln "Följa John på gott och ont" signerad Grahn bjuds läsarna på ett flertal intressanta korrpartier från Master Norm-turneringarna. Det kan också nämnas att Tomas Carnstam presenterar ICCF-listan per 1 april 2001 med bl.a de svenska rankingtalen.

Har du inte Korrschack? Då är det hög tid att du ser till så att den finns i ditt schackbibliotek. Tidskriften ingår i medlemsskapet i SSKK. Schackklubbar, bibliotek, institutioner osv. har möjlighet att prenumerera på Korrschack. Inbetalning av medlems- och prenumerationsavgifter görs till SSKKs postgiro- konto 520 52-8. Medlems- och prenumerationsavgiften för år 2001 är 390 kronor. Juniorer (högst 20 år) betalar endast 200 kronor i medlemsavgift.

47. KANSLIMONSTRET INFORMERAR

1) SSKKs KLASSTURNERINGAR. Vi har glädjande nog just fyllt en e-postgrupp i vardera klass M och klass 2; dessa startar inom kort. Härefter är köläget som följer, där tillägget 'e' betyder e-postgrupp: Klass M (4), klass Me (0), klass 1 (2), klass 1e (6), klass 2 (4), klass 2e (0), veteraner (3). För att fylla en grupp krävs som bekant sju spelare. Klass 1e har väntat i fyra månader, så en sjunde spelare är mycket välkommen!

2) TL-BYTE. Vår avgående TL Stellan Gustavsson vill på förekommen anledning inte heller behålla pågående grupper utan lämnar tyvärr sitt TL-uppdrag genast. Till dess att ersättare är utsedda är det bäst att korrespondens ang. lag-SM och berörda grupper i klass 2 skickas till SSKK-kansliet.

3) KORR-VM PER E-POST. Två svenskar försvarar Sveriges ära i de första 3/4- finalgrupperna: Ingemar Johansson (Nybro) och Krister Johansson (Svängsta). Efter uppropet i föregående SSKK-brev inkom tio anmälningar till semifinalerna. Hälften har kvalificerat sig via ICCF-trappan, och tre är nominerade av SSKK. Återstående två är reserver men kommer troligen ändå med. Vi återkommer med det definitiva startfältet. Spelet startar 2 juli.

Tomas Carnstam