SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 59 - 31 maj 2005 - Årgång 5

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

520. ERIK LARSSON 90 ÅR

Världens ende innehavare av ICCF:s Life Time Achievement Award, Erik Larsson i Dösjebro, fyllde 90 år den 20 maj. SSKK uppvaktade genom hembesök i Dösjebro och ICCF genom följande eleganta bildmontage på hemsidan.

Erik Larsson 90 år

En kort presentation: http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1116537796,407,

Noteras bör att Erik alltjämt är högst aktiv som korrspelare, t.ex. i Veteran-SM 2004, Finnkampen och Unionskampen.

Tomas Carnstam

521. VM-FINAL 20

Som tidigare rapporterats startade VM-final 20 i oktober förra året. Sju partier har så här långt avslutats, samtliga med remi som resultat. Vår svenske deltagare, Stefan Winge, har ännu inte avslutat några partier.

http://tables.iccf.com/world/wcfin/wch-20.html

522. WORLD CUP-FINAL

Den 30 juni startar epost-finalen i Världscup 12. I denna turnering har svenskarna visat att vi är en nation att räkna med i korrschack. Av de 13 deltagarna i finalen är 3 svenskar.

SSKKbrev önskar IM Allan Hagström, Åke Hellström och Ulf Nilsson lycka till!

http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1116517018,77777,

523. UNIONSKAMPEN HAR STARTAT!

Lyckligtvis blev det ingen fysisk batalj mot broderfolket 1905. Men hundra år senare har vi nu chansen att slå till, fast på ett finare sätt. Vår lagmatchgeneral Sture Olsson har lyckats samla en slagkraftig armé om 100 man, trots att lika många redan var upptagna av utmaningen österifrån, Finnkampen.

Den norska kampviljan är inte att ta miste på. Senast nytt är en Morot från presidenten: Alla norrmän som vinner båda sina partier är med i en utlottning av två premier om vardera 500 norska kronor - "ved siden av gleden det vil gi å vinne mot Sverige!" Det är allas vår plikt att tillse att NPSF slipper utbetala dessa premier. :-)

Norges kampanjsida är sevärd: http://www.postsjakkforbundet.no/info/jubileumslandskamp.htm. Här kan man förutom moroten t.ex läsa att Norge hittills spelat fem stora matcher om minst 100 bord - och vunnit samtliga.

Matchen startade som planerat den 17 maj. Av totalt 100 bord spelas 23 postalt, 63 per e-post och 14 via webbserver. På toppborden möter Fide-stormästarna Stellan Brynell och Emanuel Berg sina Fide-kollegor Simen Agdestein och Magnus Carlsen. Besök gärna vår matchsida - härifrån kan man även följa spelet på serverborden!

Tomas Carnstam

524. IM-NORM TILL LARS-GÖRAN EKLUND

I jubileumsturneringen DSU-100 years - B har Lars-Göran Eklund avslutat sina partier. Lars-Göran har tagit 8 poäng av 14 och har därmed tagit en IM-norm. SSKKbrev gratulerar!

I turneringen återstår ännu några partier och det är därför oklart vilken placering Lars-Göran får. Estländaren IM J.Schuster har med sina 9 poäng goda chanser att vinna turneringen.

http://kskak.dsu.dk/turneringer/dsu100b.htm

525. FRANK PARR MEMORIAL

Den 15 maj startade den brittiska minnesturneringen Frank Parr Memorial. Turneringen är en kategori 13-turnering som spelas på ICCFs webbserver med den sympatiske engelsmannen Alan Rawlings som turneringsledare. I det 15 man starka startfältet återfinns glädjande nog två starka svenska spelare: GM Conny Persson och SIM Jan-Olof Forsberg. Vi önskar Conny och Jan-Olof lycka till!

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=313

526. SCHACKBOK TILL HÄNGMATTAN?

Gör ett besök på SSKKs bokhandel och köp på dig bra korrschackböcker för semesterns hängmatta!!!

SSKK har kampanjpriser fram till och med 30 juni. Exempelvis kan medlemmar köpa den nyutkomna boken "A E Axelson Memorial" för struntsumman 95 kronor och icke-medlemmar betalar endast 114 kronor.

http://www.schack.se/SSKK/booksale.html

527. ANMÄLAN VIA WEBBFORMULÄR

Anmäl dig till SSKKs och ICCFs turneringar via det nya webbformuläret på SSKKs hemsida.

http://www.schack.se/SSKK/utbud.html#webbform

528. MINELGA VANN NORDBALT CUP 1

Dainius Minelga, Litauen, har vunnit NordBalt Cup 1. Minelga tog 8½ poäng av 12 Silvermedaljör blir landsmannen Algirdas Bandza som också tog 8½ poäng men hamnade tvåa efter särskiljning. På tredjeplatsen och fjärdeplatsen återfinns svenskarna Jörgen Nilsson, Norrköping, och Dan Olofson, Spånga. Bägge tog 7½ poäng. Allan Hagström, Grödinge, och Börje Sandström, Täby, tog 6 respektive 5 poäng. Deras placering är inte klar eftersom ett parti återstår i turneringen.

http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/nbc1/final.htm

529. KORRSCHACK NUMMER 1/05

Korrschack nummer 1/2005 har i dagarna nått alla SSKKs medlemmar. Ett jubileumsnummer eftersom det är nummer 300 sedan SSKKs medlemstidskrift startades. Tidskriften har under många år ansetts vara den bästa nationella korrschacktidskriften i världen.

Detta nummer är inget undantag! Läsarna bjuds av redaktör Per Söderberg på flera godbitar. Exempelvis kan nämnas ett intressant resereportage signerat redaktören. Reportaget är från Indien där senaste ICCF-kongressen hölls. Kjell Pettersson skriver om Jänischgambiten. Den nyblivne svenske mästaren Sebastian Nilsson berättar om sin SM-turnering. Tony Hedlund har skrivit en artikel om sitt deltagande i en brasiliansk turnering. Med mera, med mera.

För er som inte får Korrschack hem i brevlådan rekommenderas att ni omgående ser till att bli medlemmar i SSKK. Förutom tidskriften får ni samtidigt möjlighet att tävla i ICCFs och SSKKs turneringar och ni stödjer dessutom svenskt korrschack. Hur ni gör för att bli medlem ? Anmäl er via webbformuläret på SSKKs hemsida.

http://www.schack.se/SSKK/medlem.html#webbform