SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 48 - 29 september 2004 - Årgång 4

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

421. GUNNAR STAF SVENSK VETERANMÄSTARE

SSKK gratulerar Gunnar Staf, Lund, som blivit svensk veteranmästare!

Gunnar tog en överlägsen seger i VSM 2003 med sina 7 poäng av 8 och distanserade därmed tvåan och trean med 2 poäng.

För mer info om veteranschack hänvisas till annan plats i detta nyhetsbrev där Ingemar Zerpe ger er senaste nytt.

http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2003.html

422. LAG-NM 2004

Den 1 oktober startar första upplagan av Lag-NM för klubblag (Nordic Club Team Championship). Den första turneringen arrangeras av Sverige och det bör i detta sammanhang ges en eloge till Per Söderberg för allt arbete han lagt ned. Turneringsledare är Karl G Gåård.

Förutom 15 rena klubblag har Island tillåtits att delta med ett nationslag samt 2 regionala lag i form av Trønder-Lagen och Övikingarna.

Följande lag deltar:

DIVISION 1

 1. SK Centrum, Esbjerg (DEN)
 2. Trønder-Lagen (NOR)
 3. Kuopion Shakinystävät (FIN)
 4. SK Rockaden I, Sthlm (SVE)
 5. Joensuu Shakkikerho (FIN)
 6. Skara SS (SVE)
 7. Nørresundby SK (DEN)
 8. Hervannan Shakki (FIN)
 9. Övikingarna (SVE)
10. Island (ISL)
11. Euran Shakkikerho (FIN)

http://www.schack.se/SSKK/nctc_div1_2004.htm

DIVISION 2

 1. Hørsholm Skakklub (DEN)
 2. Mölndal SK (SVE)
 3. Jyväs-shakki (FIN)
 4. Vanløse Skakklub (DEN)
 5. SK Rockaden II, Sthlm (SVE)
 6. En Passant, Svedala (SVE)
 7. Jakobstads SK (FIN)

http://www.schack.se/SSKK/nctc_div2_2004.htm

SSKK önskar alla lag och spelare lycka till! Givetvis kommer du att kunna följa turneringen på SSKKs hemsida.

423. NYHETER FRÅN ICCF

Nya turneringar på webbserver. Man kan nu spela ICCF klassturneringar (klass M, H, O) även via server. Systemet är det samma som i hittillsvarande turneringar postalt eller per e-post, alltså elvamanna i klass M och sjumanna i övrigt. Som vanligt kommer SSKK att för medlemmarnas räkning förmedla anmälningar, och startavgiften är som förut 120 kr i klass M och 100 kr i övrigt, postgiro 52052-8. Även icke-medlemmar är välkomna, men då måste man anmäla sig via formulär på ICCF:s hemsida.

Världscup 14. Sexton svenskar är hittills anmälda (5 postala, 8 e-post, 3 server). Ordinarie anmälningstid har gått ut, men ICCF har förlängd tiden, och SSKK tar därmed emot anmälningar fram till 12 oktober. För närmare upplysningar hänvisar vi punkt 401 i ett tidigare nyhetsbrev, http://www.schack.se/SSKK/sskkbrev/46_2004.html.

Tematurneringar (TT). Det återstår två teman av årgång 2004, postalt TT 10/04 ("van Walthoffen", 1.e4 e5 2.f4 Lc5 3.Dh5, anmälan till SSKK senast 10.10) och per e-post TTe 12/04 (Grob, 1.g4, senast 25.10); startavgift 100 kr, start 1.12. Det kan tilläggas att TT 10/04 har tillkommit på svenskt initiativ, så vi bör här föregå med gott exempel och delta med många spelare.

Tomas Carnstam

424. SSKKs HEMSIDA

Nyheter på vår hemsida:

 • Resultaten i de pågående SSKK-turneringarna har uppdaterats.
 • Webbpartiet Hector-Busemann uppdateras löpande.
 • Partiarkivet har uppdaterats så att det idag är möjligt att spela igenom alla partier från sju korr-SM, två nordiska femlandskamper samt en mängd M-grupper. Självfallet går partierna att ladda ner också.
 • http://www.schack.se/SSKK/

  425. JUNIOR-SM 2004

  SSKK har nöjet att inbjuda till junior-SM i korrschack 2004.

  Tävlingen är öppen för spelare födda 1984 eller senare. Mästerskapet beräknas starta i december 2004. Turneringen kommer att spelas med e-post.

  Anmälan till JSM ska ske senast 15 november 2004 genom inbetalning av startavgiften 60 kronor till SSKKs postgiro 52052-8. Uppge namn, födelsedag, postadress och tydlig e-postadress.

  Den som inte redan är medlem i SSKK måste därtill betala medlemsavgift. Juniorer betalar en lägre medlemsavgift på 220 kronor som inbetalas till SSKKs postgiro 52052-8. Tidskriften Korrschack ingår i priset.

  Just nu har SSKK ett specialerbjudande för de juniorer som vill spela JSM och inte är medlemmar. Istället för att betala ordinarie startavgift på 60 kronor och medlemsavgift på 220 kronor (totalt 280 kronor) så kan du nu betala endast 200 kronor för både startavgift och medlemsskap. Erbjudandet gäller fram till sista anmälningsdag. Ange "specialerbjudande" på inbetalningen till SSKKs postgiro.

  För mer information kan du kontakta SSKK-kansliet, sskk@schack.se eller telefon 046-15 19 15.

  426. SSKKs VÄNSKAPSLANDSKAMPER

  Vi är populära som lagmatchmotståndare!

  Finland vill fira sin jämt hundrade vänskapslandskamp med en jubileumsmatch på 100 bord - mot Sverige! Vi vill förstås väldigt gärna acceptera denna hedrande utmaning, men vårt eget spelprogram nästa år är ju redan väldigt tätt. Bland annat har vi ju också 100-bordsmatchen mot Norge till minne av de hundra åren av fredlig samexistens sedan unionsupplösningen 1905!

  Därför behöver vi all hjälp från SSKK-are runt om i landet. Ställ upp i dessa båda historiska matcher - där vi hoppas och tror att 100-mannalagen ska toppas av några särdeles namnkunniga spelare - men hjälp också gärna till genom att värva var sin ny SSKK-medlem, som förutom en årgång av Korrschack också får en fristart i valfri lagmatch för årsavgift!

  För informationer och/eller anmälningar vänd er till Sture Olsson, 018/551126 eller sture.gun@telia.com

  Sture Olsson

  427. SSKKs STYRELSEMÖTE

  SSKK hade styrelsemöte i Linköping 18-19 september. Protokollet från mötet kommer så småningom att publiceras på SSKKs hemsida.

  En styrelseförändring har skett.

  Bo Sjögren, Märsta, har beslutat sig för att lämna SSKKs styrelse. Bosse var ledamot i styrelsen 1996-2004 och har lagt ned ett stort arbete. Som exempel kan nämnas hans arbete med vår hemsida. SSKK vill därför passa på att tacka Bosse för hans insatser för svenskt korrschack!

  Vi välkomnar Sebastian Nilsson, Lund, till styrelsen. I samband med detta togs även ett gruppfoto på den nuvarande styrelsen.

  SSKKs styrelse 

  Per Söderberg, Jonas Dahlgren, Sebastian Nilsson, Tomas Carnstam och Robert Ericsson.

  428. VETERANSCHACK

  Här kommer en rapport från de olika veterangrupperna:

  Veteran-SM 2003

  Som meddelats på annan nyhetsplats har Gunnar Staf vunnit VSM 2003.

  Gunnar Staf      7,0 p
  Kjell Pettersson   5,0 p
  Stig Östblom     5,0 p
  Inge Vilhelmsson   3,5 p (+1)
  Lars H. Carlsson   3,0 p (+1)
  

  V-149

  Bengt Lindqvist    5,5 p
  Birger Bäckström   4,0  p
  Erik Larsson     3,5 p (+1) 
  

  V-150

  Rolf Axelsson     4,5 p (+1)
  Filip Hellström    3,5 p (+2)
  

  Någon av dessa två vinner gruppen.

  V-151

  Bengt Ward      4,5 p (+1)
  Roland Norevall    3,0 p (+2)
  Ingemar Zerpe     3,0 p (+2)
  

  Det pågående partiet mellan Ward och Norevall kan avgöra gruppsegern, men det finns plats för överraskningar.

  Ingemar Zerpe

  429. VETERAN-SM 2004

  Följande åtta spelare är redan inlottade: Gunnar Staf, Bengt Lindqvist, Rolf Axelsson, John Collett, Bengt Ward, Stig Östblom, Erik Larsson, Torgny Lindqvist.

  Ett mycket intressant startfält, där nestorn Collett fyller 95 år i november! Tävlingen kan starta inom kort, men vi behöver en spelare till.

  Intresserade ombeds kontakta kansliet, sskk@schack.se, senast måndag 4 oktober. För att få delta måste man vara (eller bli) SSKK-medlem och vara född 1943 eller tidigare. Uppge rating i närschack och andra meriter.

  Tomas Carnstam

  430. SÖDERBERG-BACKE

  Stormästaren Stellan Brynell har mycket ingående kommenterat ett korrparti på schackforum.se mellan Per Söderberg och Peter Backe, från den pågående SM-grupp 2003. Brynells kommentarer hittar ni här.

  Lasse Thomasson

  431. HANDLINGSPLAN FÖR KORRSCHACK

  Som våra medlemmar säkert har märkt har tidskriften Korrschack i år varit starkt försenad, och hittills har tyvärr bara två nummer utkommit. Att under resten av året hinna ge ut ytterligare fyra nummer är knappast möjligt, och på SSKK-mötet nyligen fastslog vi definitivt att årets nr 5 och 6 måste slopas. Vi kommer dock att erbjuda rimlig kompensation för detta bortfall; härom återkommer vi i anslutning till Korrschack nr 3, som beräknas utkomma i november.

  Till hjälp med årets nr 3 och 4 har vi engagerat Jonas Eriksson, Västerås. Eventuella bidrag från läsekretsen till dessa nummer ska dock som förut skickas till Per Söderberg (per.soderberg@schack.se), som kvarstår som redaktör året ut.

  SSKK-styrelsen

  432. ROCHADE 5171 - 15th YEAR ANNIVERSARY

  I denna jubileumstävling har nu resultat börjat ramla in och Sverige har fått en lysande start. Flera vinstpartier finns rapporterade för det svenska laget och naturligtvis också remier. Men ännu ingen förlust. Bland de som fått en bra start kan nämnas Tony Hedlund, bord 1, som öppnat med 3 p av 4 och på resterande partier "räcker" det med 50% för att han ska ta stormästartiteln. Några av Hedlunds partier kommer för övrigt att dyka upp kommenterade i Korrschack. På bord 3 har Conny Persson öppnat med 2 p av 2. Även Jan Bennborn på bord 7 har öppnat starkt med 2,5 p av 3.

  http://www.rochade5171.org/jubi/turnier.htm

  433. SSKKs KLASSTURNERINGAR

  Anmälan till klasserna Ö, M och V sker som vanligt genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M och Ö ange postalternativ (p/e/m). För att få starta måste man vara SSKK-medlem. Aktuella årsavgifter: Seniorer 440 kr, juniorer (födda 1984 eller senare) 220 kr, stödmedlemmar 600 kr eller mera. Tidskriften Korrschack ingår i medlemskapet. Alla nya medlemmar får som premie en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.