SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 46 - 29 juli 2004 - Årgång 4

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

398. RALF ÅKESSON TILL VM-FINAL

Ralf Åkesson vann sitt sista parti i VM 3/4-final 21:2. Ralf slutade därmed på 8 poäng av 12 vilket gav honom en delad förstaplats samt biljett till en kommande VM-final. Dessutom passade Ralf på att ta en stormästarnorm. SSKK gratulerar Ralf dubbelt!

http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf02.html

399. ICCFs WEBBSERVER

ICCFs webbserver har nu utvecklats såpass mycket att klartecken getts till ICCF att kunna påbörja individuella turneringar på servern. I slutet av september förväntar man sig att kunna avsluta fas 1 av projektet genom möjligheten att arrangera både individuella turneringar och lagturneringar på servern. Efter ICCF-kongressen i Bombay kommer fas 2 att inledas med utveckling och förbättring av funktionalitet och design. Är du intresserad av att hjälpa ICCF med olika sysslor för webbservern så bör du klicka på följande länk: http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1091029720,86887,

Testturneringen (ICCF Test Tournament) som sponsras av Chess Mail startade den 15 juli. Turneringen spelas i 13 förgrupper med 91 deltagare. De bästa kvalificerar sig till en final som spelas nästa år. Vi har tre svenska spelare med i förgrupperna:

Grupp 6: Per Melin
Grupp 9: Mats Larsson
Grupp 11: Sonny Colin

Turneringen kan följas live med 3 drags fördröjning. Gå till hemsidan för schackservern och klicka i vänstra menyn på "Tables and results". Välj grupp och klicka sedan i turneringstabellen för att se ett speciellt parti.

http://www.iccf-webchess.com/

Tim Harding har på Chess Mails hemsida listat några av de mest intressanta partierna att följa: http://www.chessmail.com/ccinfo/server-tourney.html

Med ytterligare finputsningar har ICCFs schackserver alla förutsättningar för att bli en succé!!!

400. ANMÄLAN TILL LAG-NM 2004

Missa inte att anmäla lag till Nordiska Mästerskapen. Sista anmälningsdag är 15 augusti. För mer info, se inbjudan: http://www.schack.se/SSKK/inbjudan_lagnm_1.html

401. INBJUDAN TILL WORLD CUP 14

ICCF inbjuder med kort varsel till Världscup 14, som arrangeras av CCLA, det australiensiska korrschackförbundet. SSKK förmedlar som vanligt anmälningar för sina medlemmars räkning. (Den som inte tidigare deltagit i någon ICCF-turnering kan utan krav på medlemskap anmäla sig direkt via hemsidan iccf.com, men startavgiften blir då högre.) Förutsättningar i korthet:

- förgrupper med 9-11 deltagare, där segrarna går vidare till semifinalgrupper
- dragförmedling via vanlig post (P), e-post (E) eller server (S)
- tillåtet att starta i flera förgrupper (men högst två semifinalgrupper)
- alla partier ratingberäknas av ICCF

Anmälan senast 10 september 2004, med beräknad start i december.

För mera information (priser, titlar mm) se hemsidan http://www.iccf.com/ på nyhetsplats 15.7 - eller kontakta SSKK-kansliet, 046-151915.

Anmälan (för medlemmar) via inbetalning av startavgiften, 150 kr per grupp, till SSKK postgiro 52052-8. Ange önskad dragförmedling (P,E,S) och uppge födelsedata, e-adress, postal adress och gärna telefon. Observera den korta tidsfristen – senast 10 september.

SSKK-medlemskap är obligatoriskt för den som anmäler sig via SSKK som ovan. Årsavgiften är 440 kr för seniorer och 220 kr för juniorer (födda 1984 eller senare). Tidskriften Korrschack ingår i medlemskapet. Nya medlemmar får som premie en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.

Tomas Carnstam

402. OS-FINAL 12 FÄRDIGSPELAD

OS-final 12 är nu helt färdigspelad och kan läggas till handlingarna. Det har under en tid stått klart att Tyskland vann. Sverige placerade sig på en fin fjärdeplats, halvpoängen före Tjeckien och Schweiz.

http://tables.iccf.com/world/olymp/ol-xii-final.html

De individuella svenska resultaten:

Bord 1: Ulf Andersson   7,5/11
Bord 2: Ingvar Carlsson  6,5/11
Bord 3: Ingemar Johansson 5,5/11
Bord 4: Rune Holmberg   4,0/11
Bord 5: Niclas Hjelm    7,0/11
Bord 6: Mats Andersson   7,0/11

403. WORLD CUP XI

Semifinalspelet i World Cup XI har nu pågått i drygt 16 månader. Vi har tre svenskar med i de 13 semifinalgrupperna.

I grupp 6, som spelas med post, har vi två svenskar med. Åke Hellström står på 3,5 poäng av 5 och Anders Brissman har 3 poäng av 5. Bägge har därmed fortsatta goda möjligheter att slåss om topplaceringarna.

http://tables.iccf.com/world/cup/wcup-XI-sf6.html

Lars Forslöf spelar i grupp 10 (e-post) och har öppnat oerhört starkt. Lars har tagit 7,5 poäng av 9 och ser i dagsläget ut som en kommande finalist i World Cup XI.

http://tables.iccf.com/world/cup/wcup-XI-sf10.html

404. KORRSCHACK NR 2/2004 FÖRSENAD

Korrschack nummer 2/2004 har tyvärr blivit försenad. Numret utkommer under augusti månad.

405. VETERANSCHACK

V-SM 2003
Gunnar Staf har åstadkommit 5,5 poäng med endast 2 partier kvar. Han har goda vinstmöjligheter. Stig Östblom är nu 2:a med 5,0 poäng och har slutfört sina partier. Lars H. Carlsson har goda möjligheter till en placering bland de främsta.

V-148 har nu slutspelats med Stig Härwell som segrare:

1. Stig Härwell  5,0p (efter ett stenhårt sista parti mot Bengt Roos) 
2-3 John Collett  4,5p
  Bengt Roos   4,5p
4. Helge Wallin  3,5p

V-149

1. Bengt Lindqvist 5,5p

Om andraplatsen tävlar Erik Larsson 3,5 poäng samt Birger Bäckström 3,0 poäng med var sitt parti kvar.

V-150
Rolf Axelsson leder med 4,5p och ett parti kvar. Ser ut att kunna vinna gruppen. Den enda som teoretiskt kan hota är Filip Hellström om han besegrar Rolf.

V-151
Har inte hänt så mycket. Bengt Ward har samlat mest, 3,5 poäng. Alltför tidigt att sia om utgången, men Bengt har ett bra utgångsläge.

Ingemar Zerpe

406. SSKKs VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Vår svenske lagkapten Sture Olsson meddelar att förberedelserna precis kommit igång inför landskamperna som startar 2004-09-01 mot Bulgarien och ICCF Zon 4 (Afrika/Asien). Det är i skrivande stund inte bestämt hur många bord det blir i landskamperna och inte heller hur laguppställningen ser ut.

Som alltid välkomnas nya anmälningar till SSKKs kölista. Bästa sättet att komma med är fortfarande att sätta in startavgiften, 50 kr per match, till vårt postgirokonto 52052-8.

407. KORRSPELARE AGERAR FÖR BOBBY FISCHER

Hundratals schackspelare över hela världen, däribland många korrspelare, har skrivit på det upprop för Bobby Fischer som finns på internet. Som de flesta kanske känner till riskerar Bobby Fischer att utlämnas till USA och få ett fängelsestraff.

http://www.freebobby.org/index.cfm

408. SSKKs KLASSTURNERINGAR

Anmälan till klasserna Ö, M och V sker som vanligt genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M och Ö ange postalternativ (p/e/m). För att få starta måste man vara SSKK-medlem. Aktuella årsavgifter: Seniorer 440 kr, juniorer (födda 1984 eller senare) 220 kr, stödmedlemmar 600 kr eller mera. Tidskriften Korrschack ingår i medlemskapet. Alla nya medlemmar får som premie en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.

409. CHRISTOFFEL MEMORIAL

Den 1 juni 2002 startade Christoffel Memorial med 3 olika turneringar: "gold", "red", "blue".

I guldgruppen återstår endast två partier. Italienaren Casabona och belgaren Geenen står bägge på 9 poäng och kan få sällskap av tysken von Weizsäcker som har 8 poäng med ett återstående.

http://tables.iccf.com/invi/CH_gold.htm

I den röda gruppen återstår ett parti som inte får någon betydelse ur medaljsynpunkt. Gruppen har redan vunnits av tysken Voss på 10 poäng av 14. Mycket glädjande ur svensk synvinkel är att GM Lennart Rydholm placerat sig på en meriterande andraplats med 9,5 poäng. Det kan noteras att 9 poäng krävdes för en GM-norm.

http://tables.iccf.com/invi/CH_red.htm

Den blåa gruppen är nu färdigspelad. Vinnare blev österrikaren Zugrav på 10,5 poäng. Silvermedaljen tog norske stormästaren Raymond Boger på 10 poäng. Vår svenska stormästare Dan Olofson tog 7,5 poäng och placerade sig på en åttondeplats.

http://tables.iccf.com/invi/CH_blue.htm

410. INBJUDAN TILL VETERAN-SM 2004

SSKK inbjuder till VSM 2004 av traditionellt snitt med nio deltagare. Direktkvalificerade är segrarna i Veteran-SM 2002-2003 och segrarna i V-grupper som startat 1999 eller senare, om gruppsegern inte utnyttjats tidigare. Spelare med andra meriter bör före anmälan kontakta SSKK-kansliet (sskk@schack.se, tel 046-151915). Tävlingen är öppen för spelare födda 1943 eller tidigare.

Anmälan senast 1 september 2004 genom insättning av startavgiften 100 kr på SSKK:s postgiro 52052-8. Turneringen beräknas starta 1 oktober.

Tomas Carnstam