SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 42 - 25 april 2004 - Årgång 4

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

361. GM-NORM TILL JAN-OLOF FORSBERG

I det pågående OS XV kvalet har Jan-Olof Forsberg, Göteborg, spelat strålande på bord 2 och gått obesegrad genom de 10 partierna med totalresulatet 7½p! Det var också vad som krävdes för att göra en GM norm. SSKK gratulerar.

Sammanlagt för jakten på en finalplats ser det tufft ut. Då Tyskland redan är klara för finalen genom att vinna OS final XIV så räcker en fjärdeplacering för att nå till finalen. Men just nu ligger de svenske femma. Det behövs en mycket god utdelning.

1. Tyskland   37,5pp ( +5) 68,2%
2. Slovenien  32,0pp (+12) 66,7%
3. Norge    33,0pp ( +9) 64,7%
4. Finland   29,5pp (+13) 62,8%
5. Sverige   30,5pp ( +8) 58,7%
(12 lag)
 
Individuellt:
Bord 1. Conny Persson, Göteborg    5,0p (+2) Blir GM om 7,0p uppnås!
Bord 2. Jan-Olof Forsberg, Göteborg  7,5p   GM-norm
Bord 3. Leif Åhman, Härnösand     4,5p (+3) Kan nå SIM-norm
Bord 4. Harald Lögdahl, Eskilstuna  4,0p
Bord 5. Rikard Dahlström, Lidköping  4,0p (+3) Kan nå IM-norm
Bord 6. Stefan Andéer, Östersund   5,5p

http://tables.iccf.com/world/olymp/ol-xv-s2.html

Per Söderberg

362. VM-FINAL XIX HAR STARTAT

Den 20 april startade VM-final 19 i korrschack. Finalen består av 13 spelare. Dock ingen svensk. För att se startfältet kan du klicka på nedanstående länk: http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1081019788,18990,

363. RAPPORT FRÅN VM-FINAL XVII

VM-final 17, med svenskt deltagande i form av Anders Eriksson, ser ut att få en spännande avslutning. Flera av deltagarna kommer vara med och slåss om VM-titeln. Poängmässigt leder tysken Joachim Neumann på 8,5 poäng och två återstående partier. Dock finns flera spelare som kan passera tysken. Bland annat norrmannen Ivar Bern som har 7,5 poäng och fyra återstående. Vår egen Anders Eriksson har 4,5 poäng och fyra återstående.

Tabell: http://tables.iccf.com/world/wcfin/XVII-wc-final.html

364. LAG-NM 1 - NORDISKT MÄSTERSKAP FÖR KLUBBLAG

SSKK har nöjet att inbjuda till Lag-NM 1, en propagandatävling där nya korrspelare kan få stöd av mera erfarna. Vi står som arrangör och har i samråd med övriga förbund beslutat om följande upplägg:

- fyrmannalag, normalt med minst tre spelare från samma klubb
- Färöarna, Grönland och Åland får ställa upp med nationslag
- spel per e-post med ICCF:s regler (60 dagar per 10 drag);
 övriga kontakter via lagkapten
- partierna är ratinggrundande; enskilda bord kan bli titelkvalificerande
- beräknad start 15 september

Intresset från våra grannländer är stort, och vi räknar med det kommer att behövas flera divisioner. Inplacering kommer då att ske efter känd eller förmodad spelstyrka.

Eftersom Lag-NM 1 ersätter årets lag-SM kommer bästa svenska lag att koras till svenska lagmästare.

Priser. De främsta lagen i högsta divisionen får diplom, liksom segrande lag i lägre divisioner. Inga penningpriser kommer att utdelas, men i gengäld är startavgiften mycket låg.

Anmälan sker via respektive nationella förbund. Svenska lag anmäler sig genom att senast 15 augusti inbetala startavgift 250 kr till postgiro 52052-8 och samtidigt insända laguppställning till sskk@schack.se med lagnamn, lagkapten och spelare i bordsordning inkl. födelsetid, e-adress, postal adress och gärna telefon. Uppge även spelarmeriter om annat än ICCF-rating åberopas.

SSKK-medlemskap är obligatoriskt för alla spelare i svenska lag. Årsavgiften är 440 kr för seniorer och 220 kr för juniorer (födda 1984 eller senare). Tidskriften Korrschack ingår i medlemskapet. Nya medlemmar får som premie en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.

Väl mött i Lag-NM 1 - i den nordiska förbrödringens tecken

365. ROCHADE 5171 JUBILEUMSTURNERING

Den 1 maj startar den stora tyska jubileumsturneringen "Chessfriends Rochade 5171 - 15th Year Anniversary". Det är den tyska korrschackklubben Rochade 5171 som firar sitt 15-årsjubileum genom att arrangera en jubileumsturnering för lag. De deltagande lagen är: Sverige, Ryssland, ChessMail, USA, NAPZ, Tyskland 1, Afrika/Asien, ICCF, Tjeckien, CADAP, Europa, Rochade 1, Rochade 2, Nederländerna och Tyskland 2.

Att Sverige får delta i denna turnering visar vilken stark korrnation vi är internationellt. Det svenska laget består av följande spelare:

Bord 1: SM Tony Hedlund
Bord 2: GM Lennart Rydholm
Bord 3: IM Conny Persson
Bord 4: SM Lars Forslöf
Bord 5: IM Allan Hagström
Bord 6: IM Börje Sandström
Bord 7: IM Jan Bennborn
Bord 8: IM Jonas Dahlgren
Bord 9: Rickard Dahlström
Bord 10: Stefan Andéer

Det svenska laget har ett ELO-snitt på 2478. Högsta snittet har Tysklands förstalag med 2516. Alla lag i turneringen har samlat ihop starka spelare till start. SSKKbrev önskar det svenska laget lycka till!

Turneringen kan följas på: http://www.rochade5171.org/jubi/turnier.htm

366. KORRSCHACK 1/2004

Korrschack nummer 1 2004 har som alla medlemmar märkt blivit försenad. Dels pga redaktörsbytet, men också pga försening från tryckeriets sida. Nu kan vi dock glädjande informera om att tidskriften är på gång. Senast i veckan bör den vara samtliga medlemmar tillhanda.

367. ICCFs WEBBTIDNING

ICCFs nya webbtidning som enligt planerna skulle utkomma med sitt första nummer i påskas har blivit försenad. SSKKbrev har ännu inget besked om när numret dyker upp.

368. ICCFs WEBBSERVER

ICCFs webserverprojekt fortsätter och har nu kommit så långt att en server byggts. De som ingår i projektet samt en särskilt testgrupp håller nu på att testa webbservern.

Vill du bidra med pengar till projektet kan du läsa mer i följande länkar:
http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1077746089,99604, http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1080055938,63761,

369. VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Vi startar en mixad (både e-mail och postalt spel) vänskapslandskamp mot Rumänien den 1 juni. Preliminärt var den tänkt att omfatta 25 bord. Vi har redan fått in tillräckligt många anmälningar på kölistan, men underhandlingar pågår med rumänerna om att ev. utöka antalet bord varför det kan löna sig för spelsugna SSKK-are att snabbt höra av sig till lagledaren Sture Olsson (sture.gun@telia.com).

Anmälan till vänskapslandskamperna sker genom att sätta in 50 kronor per match (+eventuell medlemsavgift i SSKK) till postgiro 52052-8. Ange spelklass i SSKK eller SSF, gärna också rankingtal. Alla SSKKs medlemmar, oavsett spelstyrka, är välkomna att delta!

Sture Olsson

370. ICCF 50th JUBILEE ELITE GRANDMASTER TOURNAMENT

Det sista partiet i turneringen har nu avslutats. Elwert vann mot den nyblivne världsmästaren Hamarat. Som tidigare meddelats vanns turneringen av Joop van Oosterom på 10 poäng av 14. Elwert nådde också 10 poäng men räckte inte ända fram efter särskiljning. Hela sluttabellen: http://tables.iccf.com/jubilee/elitegm/elitegm.htm

371. SSKKs KLASSTURNERINGAR

Anmälan till klasserna Ö, M och V sker som vanligt genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M och Ö ange postalternativ (p/e/m). För att få starta måste man vara SSKK-medlem. Aktuella årsavgifter: Seniorer 440 kr, juniorer (födda 1984 eller senare) 220 kr, stödmedlemmar 600 kr eller mera. Tidskriften Korrschack ingår i medlemskapet. Alla nya medlemmar får som premie en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.