SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 38 - 29 december 2003 - Årgång 3

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

322. SSKK ÖNSKAR GOTT NYTT ÅR

Till er alla från oss alla. År 2003 lider mot sitt slut. Varför inte lämna ett nyårslöfte med att ställa upp i en ny korrturnering?

Inför 2004 sker en del förändringar. Vår utmärkte redaktör Lasse Grahn tackar för sig efter 9 år som redaktör för Korrschack. Som ny redaktör fungerar undertecknad tills vidare. Dock lider vi av materialbrist. Så kommentera ditt bästa parti och sänd till mig eller skriv något om din senaste turnering, erfarenheter, idéer etc. Målsättningen är att vi ska få ut 6 fylliga nummer á 48 sidor. Men för att det ska lyckas behöver vi stöd av dig käre SSKK-medlem. Det är du som gör Korrschack till en läsvärd tidskrift.

Lag-SM läggs i malpåse till förmån för en nordisk lagliga för klubbar. Lagen ska bestå av 4 man varav tre är medlemmar i klubben och en eventuell gästspelare. Mer information kommer. Men redan nu kan du fundera på vilka som ska vara med från just din klubb!

Glöm inte att förnya medlemskapet. Nya medlemmar är särskilt välkomna - vi bjuder på en gratisstart i en SSKK klassturnering vid nytecknande av medlemskap.

SSKK/Per Söderberg

323. TONY HEDLUND TOG ANDRA GM-NORMEN

Tony Hedlund, Luleå har lyckats ta sin andra GM-norm i den brasilianska turneringen MEMORIAL GILENO E ARAUJO - B. Han har 10,5 poäng av 13. Dessvärre står Tony på förlust mot Zuchowski. Zuchowski kommer då att stå på 9 poäng och kan passera Tony om han vinner sina två återstående partier. Största hotet mot turneringssegern är nog ändå Cipolli med 10/13. Även Kitson kan komma i kapp, men då måste han ta 5/5 och det är kanske inte så troligt.

Tony vann ju Finjub-40 emailturneringen. Men, tyvärr, någon GM titel blir det inte då reglerna kräver att man spelar mot 5 stormästare eller motsvarande och antalet sådana spelare räcker inte. Hur som helst ett grattis till det fina resultatet önskar SSKK!

Läs mer om Tonys framfart i turneringen på hans hemsida: http://home.interact.se/~w100107/welcome.htm

På hemsidan kan man också följa Tonys partier mot Siegfried Karkuth i Tysklandsmatchen. Partierna redovisas med tre drags fördröjning.

324. KLASS 1 OCH KLASS 2 BLIR KLASS Ö

Klasserna M, 1 och 2 fyllde 65 år den 9 november, och med anledning härav pensioneras samtliga. Skämt åsido, inte klass M, men vikande underlag och långa väntetider har gjort klass 1 och klass 2 omöjliga. Efter internationell förebild slår vi nu ihop dem till klass Ö - som i öppen - med direkt kvalificering till klass M. Vi behåller det allmänna upplägget med tre alternativ (p/e/m - postalt, bara e-post, mest e-post) och sjumanna.

Tomas Carnstam

325. VETERAN-NYHETER

Ett parti återstår i Veteran-SM 2002 nämligen det mellan Lars H. Carlsson och Bengt Ward. Partiet är avgörande för vem som placerar sig som trea. Remi räcker för Bengt Ward. Vinnare av V-SM 2002 blev ju som tidigare rapporterats Ulf Norevall med Olle Alfredsson som tvåa.

Veterangrupp-147 avslutades den 19/12-03. Som tidigare rapporterats vann Stig Östblom med maximala 6 p. Nu klart att Torgny Lindqvist blir tvåa med 4½ p. Filip Hellström trea 4 p samt Sven Ferm fyra med 3½ p.

Ingemar Zerpe

326. KLASSTURNERINGS-NYHETER

Här är lite resultatrapporter från SSKKs klassturneringar:

I klass M:213e har Anders Brissman fått en rykande start start med tre vinster.

I klass 1:487e leder Sonny Colin med 2½ poäng på tre partier.

Tomas Silfver

327. AKTUELLA VM-RESULTAT

Här följer en sammanställning över de svenskar som deltar i pågående VM-turneringar:

VM-FINAL 17
Anders Eriksson står på 3 poäng av 9. Anders har 7 pågående partier.
http://tables.iccf.com/world/wcfin/XVII-wc-final.html

VM 21, 3/4-FINALER

Grupp 1
Arne Bjuhr har tagit 6 poäng av 10 och två resterande partier.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf01.html

Grupp 2
Ralf Åkesson är med och slåss om segern med sina 6 poäng av 9.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf02.html

Grupp 3
Dan Olofson har 2 poäng av 5.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf03.html

Grupp 4
Carl-Olof Stål har inlett med en remi i sitt enda avslutande parti.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf04.html

Grupp 5
Två svenskar deltar i denna grupp, Lennart Rydholm och Conny Persson. Bägge två har inlett turneringen bra och har en vinstprocent på 66,67%. Lennart står på 4 p av 6 och Conny på 6 p av 9.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc21tqf05.html

VM 22, 3/4-FINALER

Grupp 1
Rune Holmberg har avslutat ett parti som slutade med remi.
http://tables.iccf.com/world/wccan/wc22tqf01.html

VM 26, SEMIFINALER

Grupp 6
Rune Degerhammar har tagit 4,5 p av 9. Rune har tre pågående partier.
http://tables.iccf.com/wc26sf/wc26sf06.htm

Grupp 11
Sune Hjorth har spelat klart och tagit 3 p av 12.
http://tables.iccf.com/wc26sf/wc26sf11.htm

Grupp 12
Lars Forslöf står på 5 p av 9. Han har tre återstående partier.
http://tables.iccf.com/wc26sf/wc26sf12.htm

Grupp 14
Börje Sandström har avslutat turneringen med fina 7,5 p av 12 och en tredjeplats.
http://tables.iccf.com/wc26sf/wc26sf14.htm

VM 27, SEMIFINALER

Grupp 1
K.Johansson har öppnat starkt med 6 poäng av 8. Han har 4 pågående partier.
http://tables.iccf.com/wc27sf/wc27sf01.htm

Grupp 2
Jan Bennborn har tagit 3,5 p av 8. Jan har 4 pågående partier.
http://tables.iccf.com/wc27sf/wc27sf02.htm

328. VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Den senaste i raden av vänskapslandskamper startar vid årsskiftet.

SSKK möter Chile i en minimatch över 10 bord. Det är en renodlad e-postmatch. Som vanligt vid spel mot spanskspråkiga länder tar Einar Ljungström hand om lagledarskapet!

Senare under 2004 möter vi Danmark, Rumänien samt ett sammansatt lag från ICCF:s zon 4 (Afrika/Asien).

Vill du anmäla dig till SSKKs vänskapslandskamper sätter du in 50 kronor per match till SSKKs postgiro 52052-8. Ange spelklass i SSKK eller SSF samt gärna även rankingtal. Alla SSKKs medlemmar, oavsett spelstyrka, är välkomna att deltaga.

Sture Olsson

329. MER BIDRAG!!!

På annan plats i nyhetsbrevet har ni läst om redaktörsbytet för tidskriften Korrschack. De senaste åren har det kommit alldeles för få bidrag till tidskriften. Alla medlemmar uppmanas därför att skicka in partier och artiklar till:

Per Söderberg
Holbergsgatan 72
168 49 BROMMA
per.soderberg@schack.se

330. PROTOKOLL FRÅN ICCF-KONGRESSEN

Det officiella protokollet från ICCF-kongressen i Ostrava 2003 finns på ICCFs hemsida för nedladdning för den som är intresserad: http://www.iccf.com/

För den som vill se många fotografier från kongressen hänvisas till norska stormästaren Raymond Bogers utmärkta hemsida: http://www.mychessweb.com/index.htm

331. RYDHOLM TVÅA I CHRISTOFFEL MEMORIAL "RÖD"

Lennart Rydholm, Göteborg, är nu klar tvåa efter tysken M.Voss i den prestigefulla Christoffel Memorial grupp "Röd". I turneringen som lider mot sitt slut tog Voss 10 poäng och Lennart en halv poäng mindre. Därmed blev Rydholm stormästare, vilket vi rapporterat om tidigare, och ett antal schweizerfranc rikare.

Dan Olofson, Spånga, som deltog i grupp "Blå" tog 7,5 poäng av 14 och hamnade strax över mitten i resultatlistan. Delgruppsegraren heter W.Zugrav från Österrike, men till samma poäng kan norrmannen Raymond Boger och fransmannen S.Goerlinger nå och då avgörs det hela med särskillnad. I den så kallade guldgruppen är situationen fortfarande mycket oklar, men den gruppen spelas utan svenskt deltagande.

Per Söderberg

332. ALEX DUNNE CHEFREDAKTÖR FÖR ICCFs WEBTIDNING

På ICCFs kongress i Ostrava beslutades att ICCF ska ha en webtidning. Amerikanen Alex Dunne har utsetts till dess chefredaktör. För mer information hänvisas till: http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1071684828,74258,

333. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

Medlemsavgift 2004. Glädjande många har redan förnyat medlemskapet, men vi påminner ändå om avgifterna: Seniorer 440 kr, juniorer (födda 1984 eller senare) 220 kr, stödmedlemskap 600 kr eller mera. Även ständiga medlemmar kan bli stödmedlemmar för året genom att frivilligt inbetala minst en halv årsavgift. Ständigt medlemskap kan inte längre nytecknas.

Vårt postgiro är som vanligt 52052-8. Tidskriften Korrschack ingår i medlemsavgiften. Vi påminner om att nya medlemmar som premie får en gratis start i SSKK klassturnering eller internationell lagmatch.

Öppen klass.(klass Ö) ersätter klass 1 och klass 2 vid årsskiftet, se ovan. Anmälan som vanligt genom insättning av startavgift 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att ange önskat postalternativ (p/e/m).

E-adresser. Använd gärna våra nya standardadresser av typ @schack.se. För SSKK-kansliet och SSKK som helhet gäller sskk@schack.se och för SSKK-ledamöterna (styrelsen) mönstret fornamn.efternamn@schack.se.

Gott Nytt År 2004 önskar Tomas Carnstam