SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 36 - 25 oktober 2003 - Årgång 3

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

304. REKORDSTOR UPPSLUTNING I TYSKLANDSMATCHEN

Alla förberedelser är avslutade för den mycket speciella vänskapslandskampen mot Tyskland. Det blev hela 152 bord till slut! Startdatum står fast, 1 november, och tyskarna inleder spelet.

Det finns mycket att glädja sig åt förutom den stora uppslutningen. Dels att så pass många i sammanhanget nya spelare varit villiga att prova på internationellt korrschack, dels att 30 svenska titelhållare ställer upp för SSKK. Inte mindre än 6 stormästare i täten för det svenska laget bidrar till att höja matchens status och göra kampen mot det starka tyska laget spännande och intressant.

Dessutom är det premiär för serverschack; vid 15 av borden spelas via en speciell schackserver på Internet, av alla tecken att döma framtidens melodi för korrschacket. Det skall bli intressant att få denna pionjär insats utvärderad så småningom. Laguppställningarna finns att beskåda på SSKK:s hemsida http://www.schack.se/SSKK.

Kommande matcher är en liten e-postmatch mot Chile med preliminär start 1 januari samt en blandad match mot Danmark fram på vårkanten. Ytterligare matcher är under planering för 2004.

Sture Olsson

305. ICCF-KONGRESSEN

ICCF-kongressen i Ostrava, Tjeckien, avslutades för en dryg vecka sedan.

Många saker avhandlades på kongressen, men ett par saker som kan nämnas är dels att Josef Mrkvicka, Tjeckien, valdes till ny president för ICCF. Dessutom togs beslut om att fortsätta arbetet med att skapa en egen självständig schackserver. Enligt projektledaren Iain Mackintosh från Skottland beräknas den vara klar i mitten av 2004 (en hel del arbete har redan gjorts).

Redaktören för detta nyhetsbrev hade förmånen att sitta bredvid exvärldsmästaren Fritz Baumbach från Tyskland under kongressen. Då jag visade Baumbach Sveriges laguppställning i Tysklandsmatchen blev han mycket imponerad. Även Tim Harding tyckte det svenska laget var imponerande.

En mer utförlig rapport från ICCF-kongressen kommer att skrivas av Per Söderberg till nästa nummer av Korrschack.

Det finns även mer att läsa om kongressen på följande hemsidor:
http://www.chessmail.com/xtras/ostrava1.html
http://correspondencechess.com/congress/
http://www.ajec-echecs.org/photos/index.php?album=4
SSKK-relaterade bilder rörande kongressen

306. OS 15

Sverige har 50% i den pågående förgruppen i OS 15. Tabellen återfinns på:
http://tables.iccf.com/world/olymp/ol-xv-s2.html

Det svenska lagets individuella resultat:

Bord 1: Conny Persson,   1,0 p av 2, +8.
Bord 2: Jan-Olof Forsberg, 4,0 p av 6, +4.
Bord 3: Leif Åhman,    2,0 p av 4, +6.
Bord 4: Harald Lögdahl,  2,0 p av 5, +5.
Bord 5: Rickard Dahlström, 1,0 p av 3, +7.
Bord 6: Stefan Andéer,   3,5 p av 7, +3.

307. FÖRSTA SVENSKA GMN-STARTEN

Äntligen har vi fått en svensk deltagare i en GM-normturnering: Jan Bennborn, Solna. Att det blev just han känns mycket naturligt, och med hans energi och spelglädje verkar stormästartiteln bara vara en tidsfråga.
http://tables.iccf.com/email/gm/em-gm-008.htm

Tomas Carnstam

308. DANSK SKAK UNION 100 ÅR

Dansk Skak Union fyller 100 år och som ett led i deras firande har ett flertal turneringar arrangerats under 2003. Även två korrturneringar kommer att spelas. A-gruppen kommer att startas i februari 2004. B-gruppen har redan kommit igång och där deltar för Sverige Lars-Göran Eklund från Skara. Följ turneringen på:
http://www.dsu.dk/kskak/turneringer/dsu100b.htm

309. STEFAN LINDH VANN MÄSTARKLASSGRUPP

I klass M:212e har Stefan Lindh säkrat gruppsegern genom att besegra Peter Mozelius i sitt sista parti. Han stannade på 5 poäng. Stefans motståndare i SM 2003, Håkan Pettersson, slutade på 3½ poäng.
http://www.schack.se/SSKK/res/mas_212e.html

Tomas Silfver

310. SSKK:s HEMSIDA

Webmastern Robert Ericsson meddelar följande nyheter på SSKKs hemsida:
- Laguppställningar i Tysklandsmatchen (152 bord!)
- Alla tabeller i SSKK:s tävligar uppdaterades 17/10
- Förteckning över samtliga ständiga medlemmar i SSKK
- Förteckning över SSKKs stödmedlemmar år 2003

311. VETERAN-SM 2002

I VSM 2002 har Olle Alfredsson spelat färdigt med resultat 6 poäng, 4 st remier mot bl.a. Ulf Norevall som har 5½ p med ett parti kvar. Lätt räkna ut att Ulf kan bli slutsegrare om han vinner sitt återstående parti, nämligen mot Lars H Carlsson. Lars har spelat bra med 3½ p. och 3 partier kvar. Det skall bli spännande att följa slutstriden, och inte minst, vem blir 2:a resp. 3:a ?.

Ingemar Zerpe

312. REMI FÖR ERIKSSON I VM-FINALEN

I den pågående VM-finalen 17 har vår svenske deltagare Anders Eriksson nyligen remiserat mot ungraren Glatt. Eriksson har för närvarande 3 poäng av 9 och 7 pågående partier. Det är fortfarande för tidigt att säga något om vilka som kommer att slåss om VM-titeln. Men man kan i alla fall konstatera att Ivar Bern från Norge fått en bra start med 5 poäng av 8 och 8 pågående partier.
http://tables.iccf.com/world/wcfin/XVII-wc-final.html

313. NYTT NUMMER AV KORRSCHACK

Ett nytt nummer av Korrschack har precis sett dagens ljus. Det är nummer 5/2003. Bland innehållet kan nämnas att redaktören Lars Grahn skrivit en mycket intressant artikel om Modern Benoni samt att Tomas Silfver har skrivit en artikel om en speciell IM-turnering. Självfallet finns det mycket mer intressant läsning. Du som inte är medlem i SSKK gör klokast i att snarast bli det så du inte missar kommande nummer.

För övrigt är Lars Grahn inte bara en utomordentlig schackjournalist. Han är även en duktig sångare. Ett inhopp i en skivstudio har resulterat i CD:n "but I like it...". Lasse har spelat in två spår med Malmös bästa coverband (Cover Story).

314. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

Medlemsavgift 2004. Det nyligen utsända Korrschack nr 5 saknade den sedvanliga bilagan med avisering av nästa års avgift för kalenderårs medlemmar. Avgiften är ännu inte är fastställd, eftersom vi måste invänta ett viktigt beslut i Sveriges Schackförbunds centralstyrelse. Vi återkommer i nästa SSKK-brev (och med avisering ihop med Korrschack nr 6). Rullande årsmedlemmar berörs inte av ovanstående; de som står i tur att förnya har aviserats som vanligt.

Lag-SM 2004? Inbjudan "borde" ha funnits med i Korrschack nr 5, men även här ber vi att få återkomma - och då kanske med ett nordiskt lagmästerskap i stället! Vi hoppas innerligt att alla våra grannländer nappar på denna utmärkta idé av Per Söderberg.

Veteran SM 2003 har nyligen startat, se http://www.schack.se/SSKK/res/vsm_2003.html.

Klass V (veteraner - födda 1943 eller tidigare). Här startar grupper på löpande band, senast V:150. Därefter har kön hunnit bli hela fem man, så ännu en grupp är inte långt borta. Grupperna är i princip postala, men e-post eller fax kan användas i samråd med motståndaren.

Klasserna M-1-2. Vi behöver fler anmälningar! Köläget är som följer, med antalet väntande inom parentes: klass M (4p, 3e, 4m); klass 1(3p, 1e); klass 2 (1p, 3e, 3m); klass V (2). Här anger p,e,m hur många som tecknat sig för de möjliga alternativen:

p (postalt):   Gruppen kan vara rent postal eller blandad. Den postalt anmälde har rätt
         att spela alla sina partier med vanlig post (men kan övergå till e-post
         eller fax om motståndaren samtycker).

e (e-post):   För den som uteslutande vill spela per e-post. Väntetiden kan bli längre
         än för alternativ m.

m (mest e-post): Då accepterar man att spela i en blandad grupp, där man kan möta någon
         enstaka postal spelare. Flertalet partier kommer ändå att spelas per
         e-post. Om köläget tillåter placeras man givetvis i en ren e-grupp.

Anmälan till klasserna M-1-2-V sker som vanligt genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M-1-2 även ange postalternativ (p/e/m). Vi påminner om att man måste vara medlem i SSKK. Nya medlemmar får en start gratis. Fram till årsskiftet gäller årsavgiften 440 kr för nytecknat rullande årsmedlemskap.

Tomas Carnstam