SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 33 - 31 juli 2003 - Årgång 3

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

276. BORWELL HAR ÄNDRAT SIG

ICCFs president Alan Borwell meddelade för några månader sedan att han inte ställer upp till omval för presidentposten i ICCF. Borwell har dock ändrat sig och kommer nu ställa upp för omval vid ICCF-kongressen i oktober. Ytterligare en kandidat till presidentskapet är tjecken Josef Mrkvicka.

277. TYSKLANDSMATCHEN

I höst står SSKK inför ett verkligt kraftprov. I en vänskapsmatch på minst 100 bord skall vi ta oss an världens främsta korrschacknation (åtminstone om man räknar fram en "framgångskvot", d.v.s. antalet högrankade spelare i förhållande till folkmängden) - Tyskland! Preliminär matchstart är 1 november.

Det finns flera förhoppningar bakom detta arrangemang. En är att locka nya medlemmar till SSKK genom att erbjuda dem att delta i denna match utan krav på formellt medlemsskap. Enbart startavgiften (50 kr till postgiro 520 52-8) räcker för att få spela två partier i samma lag som några av Sveriges bästa i en unik vänskapslandskamp. En annan ambition är nämligen att locka några av våra främsta titelinnehavare att ställa upp för SSKK i detta angelägna sammanhang. Vi vill ju så gärna visa oss själva och andra att korrschacket fortfarande är i högsta grad livaktigt i Sverige!

Alla är välkomna att delta, oavsett spelstyrka och erfarenhet av korrschack. Ni får en motståndare av ungefär motsvarande kaliber!

Upplysningar om våra vänskapslandskamper i allmänhet (2-4 st/år) och Tysklandsmatchen i synnerhet fås hos SSKK:s lagkapten Sture Olsson, telefon 018-55 11 26, e-post Sture.Gun@telia.com.

278. VM-FINAL 17

Anders Eriksson representerar Sverige i den VM-final som startade i mars 2002. Tyvärr är senaste inrapporterade resultatet en förlust för Anders i partiet mot jugoslaven Borislav Vukcevic. Anders har därmed en aktuell poängställning på 2½ poäng av 6 genom remier i fem partier och en förlust. Anders har tio pågående partier och fortfarande finns goda chanser att nå en topplacering.

279. OPEN EMAIL JUBILEE TOURNAMENT

I förra numret av SSKKbrev rapporterade vi om att fjorton svenskar kvalificerat sig vidare till kvartsfinalerna. Det korrekta antalet är dock femton stycken eftersom även Lars Forslöf tagit sig vidare. Lars tog hela 9 poäng av 10 i grupp 165.

280. SLUTSPEL I NORDISKA FEMLANDSKAMPEN

Den 15 december 2001 startade den fjärde upplagan av den nordiska femlandskampen. Ganska tidigt ryckte Sverige åt sig initiativet och det har man behållt under hela turneringen. Nu är turneringen inne på upploppet och Sverige ser ut att ohotat vinna turneringen. Sverige kan i teorin endast hotas av Norge och Island. Men då krävs att Sverige i princip måste förlora sina resterande partier medans Norge och Island vinner samtliga sina återstående. Aktuell ställning:

1. Sverige 59,5 p av 90, +10 (66,1%)
2. Norge  51,5 p av 91, + 9 (56,6%)
3. Island  42,0 p av 81, +19 (51,9%)
4. Finland 38,5 p av 87, +13 (44,3%)
5. Danmark 30,5 p av 95, + 5 (32,1%)

281. STIG ÖSTBLOM VANN SAMTLIGA

Stig Östblom har vunnit samtliga sex partier i V:147. Grattis och lycka till i veteran-SM!

282. 50% FÖR SVERIGE I OS 15

I förgrupp 2 av OS 15 har Sverige tagit 9,5 poäng av 19 (50%). Det svenska laget har 41 pågående partier. Procentuellt leder Turkiet (75%) före Finland (70%) i gruppen. Individuella resultat i det svenska laget:

Bord 1: IM Conny Persson,   0,5 p av 1, + 9
Bord 2: SM Jan-Olof Forsberg, 2,0 p av 3, + 7
Bord 3: IM Leif Åhman,    2,0 p av 4, + 6
Bord 4:  Harald Lögdahl,  2,0 p av 5, + 5
Bord 5:  Rickard Dahlström, 0,0 p av 0, +10
Bord 6:  Stefan Andéer,   3,0 p av 6, + 4

283. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

SSKK klass M-1-2.

SSKK välkomnar nya anmälningar till klassturneringarna och påminner om alternativen:

p (postalt): Gruppen kan vara rent postal eller blandad. Den postalt anmälde har rätt att spela alla sina partier med vanlig post (men kan övergå till e-post eller fax om motståndaren samtycker).

e (e-post): För den som uteslutande vill spela per e-post. Väntetiden kan bli längre än för alternativ m.

m (mest e-post): Då accepterar man att spela i en blandad grupp, där man kan möta någon enstaka postal spelare. Flertalet partier kommer ändå att spelas per e-post. Om köläget tillåter placeras man givetvis i en ren e-grupp.

SSKK klass V (veteraner - födda 1943 eller tidigare). Här är alla grupper postala, men många spelare använder ändå fax eller e-post efter samtycke från motståndaren.

Anmälan till klasserna M-1-2-V sker genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M-1-2 även ange postalternativ (p/e/m). Vi påminner om att man måste vara medlem i SSKK. Årsavgiften är 440 kr (juniorer 220 kr) för 2003; stödmedlemskap 600 kr. I medlemskapet ingår tidskriften Korrschack.