SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 27 - 26 januari 2003 - Årgång 3

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

232. DAN OLOFSON SVENSK MÄSTARE

Korr-SM 2001 har nyligen avgjorts. Dan Olofson blev svensk mästare genom att ta 8 poäng av 11. SSKK gratulerar Danne!

Här följer toppen:

1. Dan Olofson, Spånga     8,0 p av 11
2. Jan Bennborn, Solna     7,0 p
3. Peter Backe, Örebro     6,5 p
4. Kurt Savegren, Johanneshov 6,5 p

Ett parti återstår ännu i turneringen. Aktuell tabell kommer inom kort att läggas ut på SSKKs hemsida.

233. ULF NOREVALL SVENSK VETERANMÄSTARE

Även Veteran-SM 2001 har avgjorts. Ulf Norevall från Uppsala har tagit hem mästerskapet med 7 poäng av 8. SSKK gratulerar! Silvermedaljen går till Bengt Roxendahl från Bankeryd. Två partier återstår att spela klart.

234. TONY HEDLUND VANN FINJUB-40

SSKK gratulerar Tony Hedlund, Luleå, till turneringssegern i Finjub-40 år emailturnering. Tony tog 8,5p på de 12 partierna vilket räckte till en GM-norm samt en IM-titel.

Slutresultat:

1. Tony Hedlund  SVE  8,5p
2. Bo Jäderholm  FIN  8,0p
3. Sergey Sabaev  RUS  8,0p
4. Dov Rozeenberg ISR  7,5p
5. John Knudsen  USA  7,0p
(13 deltagare)

Tony förlorade mot både Jäderholm och Rozenberg men var säkrare på att ta helpoängarna mot spelarna i kön. Där bland andra Farstaspelaren Tapani Sammalvou (IM i närschack) som hittas på plats 10 med 5p. Tony var Sveriges ende deltagare men det räckte bra ändå.

Per Söderberg

235. PAVEL LACKO VANN VM-SEMIFINAL

Pavel Lacko vann sin VM-semifinalgrupp. SSKK gratulerar Pavel Lacko till en lyckad comeback i korrschacksammanhang! Pavel segrade i grupp 18 av VM-semifinal 25 med strålande 8,0 poäng av 10. Han är därmed klar för nästa steg i VM-cykeln. Genom segern erövrades även en inteckning i SIM-titeln.

Tabell: http://tables.iccf.com/wc25sf/wc25sf18.htm

Robert Ericsson

236. NYA NATIONSKODER INOM ICCF

Länge har ICCF betecknat länder på annat sätt än Fide. Sverige har varit SVE i korrschack men SWE i närschack och flertalet andra sportsammanhang. Här finns knappast risk för missförstånd; värre då med exempelvis ISL, som har betytt Island i närschack men Israel i korrschack.

Sedan årsskiftet tillämpar dock ICCF samma beteckningar som Fide. SSKK följer efter i nya turneringar, medan äldre tabeller på vår hemsida får behålla ursprungliga nationskoder. En komlett lista över gammalt och nytt finns på ICCFs hemsida, http://www.iccf.com/cgi-local/newspro/fullnews.cgi?newsid1041913664,63671,.

Många hybrider har varit i bruk. SSKK har trotsigt använt JUG för Jugoslavien när ICCF har skrivit YUG. Andra har skrivit SAF för Sydafrika, vars officiella beteckning är RSA. (Republik, men varför måste statsskicket anges?) För Kanada kan man ibland se den obegripliga koden CDN.

För Sovjetunionen brukade ICCF skriva URS, en treställig variant av USSR (ryskans mustiga "Sajoss savjetskij ..." i engelsk översättning). Fernschach använde länge den tyska motsvarigheten UdSSR. I östtysk TV var detta även namnet(!) på Sovjetunionen. I språklig jämförelse låter DDR riktigt bra.

OSS, Oberoende Staters Samvälde, ersatte som bekant delar av gamla Sovjetunionen i början av nittiotalet. ICCF valde här förkortningen CIS (Commonwealth of Independent States).

För Tjeckoslovakien fanns en hel uppsättning förkortningar: CSSR, CSR, CRS, där åtminstone något S betyder socialistisk. Efter delningen har jag sett CZR för Tjeckien, men ICCF har alltid använt CZE. För Slovakien har ICCF nu bytt från SLK till SVK. Det kan noteras att SLO står för Slovenien. Alla koder är inte självklara.

Farväl SVE - jag kommer att sakna dig. SWE känns klart mindre svenskt.

Tomas Carnstam

237. SVERIGE VANN MOT KROATIEN

SSKK vann vänskapsmatchen mot Kroatien med 18-14 efter en stark spurt. Matchen spelades helt och hållet per e-post. Sammanställning i nästa nummer av Korrschack.

Det är nu klart med ännu en lagmatch, mot nya bekantskapen Kazahkstan, med start 1 mars. Renodlad e-postmatch, och bara 10 bord, men motståndarna mönstrar ett mycket starkt lag, bl.a. en kvinnlig Fide-GM - på bord 7!! Svensk laguppställning är i skrivande stund inte klar, men kommer att meddelas i Korrschack (kanske redan i nr 2).

Anmälan till en internationell lagmatch (kölista) görs genom en inbetalning på 50 kronor till SSKKs postgiro 520 52-8. Ange spelklass/rating i när- eller korrschack.

Sture Olsson

238. UMANSKY MOT SEGER

Michail Umansky, Ryssland, ser ut att gå mot seger i ICCF Jubilee Champions Tournament. En turnering där endast korrvärldsmästare deltar.

Umansky har nyligen vunnit sitt femte parti. Segrarna har tagits mot Baumbach, Berliner, Rittner, Sanakajev och Sloth. Dessutom har han tagit remi mot Palciauskas. I de två återstående partierna har Umansky en trolig vinst mot Tönu Öim och en oklar ställning mot Timmerman. Även om segern inte är teoretiskt klar så ser det nästan omöjligt ut att stoppa Umansky från att vinna.

Mer info: < a href="http://www.iccf.com/tables/jubilee/champions/50wcjt.html">http://www.iccf.com/tables/jubilee/champions/50wcjt.html

239. SVERIGE BEHÅLLER GREPPET

Sverige behåller den klara ledningen i Nordiska 5-landskampen. Här följer aktuell ställning:

1. Sverige   47,0 p av 71 (66,2%)
2. Norge    41,5 p av 72 (57,6%)
3. Island   28,0 p av 55 (50,9%)
4. Finland   26,0 p av 61 (42,6%)
5. Danmark   21,5 p av 69 (31,2%)

Totalt har 164 partier avslutats av totala antalet 250.

Mer info: http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/5-landskamp4.htm

240. STARTDAGS FÖR 2:A NORDSJÖTURNERINGEN

Den 31 januari startar den 2:a Nordsjöturneringen (NSTT) med 11 deltagande lag. Sverige mönstrar följande manskap:

1. Per Söderberg
2. Jan Bennborn
3. Mikael Bäckström
4. Olle Alfredsson
5. Bengt Ward
6. Bo Bredenhof

Lycka till!

Mer info: < ahref="http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/nstt2.htm">http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/nstt2.htm

241. NYA UTGIVNINGSDAGAR

SSKKbrev har under sina två första årgångar normalt utkommit med det ordinarie numret den sista i varje månad. Från och med detta nummer ändras utgivningsdagen till runt den 25:e i varje månad. Bidrag mottages tacksamt från samtliga läsare!

242. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

Anmälan till SM 2003: Tiden går ut om några dagar, se http://www.schack.se/SSKK/sm2003.html

SSKKs klassturneringar. Nya sjumannagrupper startar fortlöpande, men detta förutsätter att vi får in anmälningar! Vi påminner om nyordningen med tre olika postalternativ i klasserna M-1-2:

p - post: Om man bara kan eller vill spela per post. Gruppen kan här vara rent postal eller blandad, men den postalt anmälde har rätt att spela alla sina partier per post (och kan som hittills övergå till epost eller fax om motståndaren samtycker).

e - bara e-post: För den som uteslutande vill spela per e-post. Fungerar tidigare e-grupper.

m - mest e-post: Om man vill komma igång snabbare! Då accepterar man att spela i en blandad grupp, där man kan möta enstaka postala spelare. Flertalet partier kommer ändå att spelas per e-post. Om köläget så tillåter placeras man givetvis i en ren e-grupp.

Klass M-1-2. Vi vädjar till e-postspelarna att i större omfattning välja alternativ m - då kan väntetiderna minska. Köläget är som följer, med antalet anmälda inom parentes: Klass M/p (4-5), M/e (3), M/m (0); klass 1/p (1), 1/e (3-5), 1/m (2); klass 2/p (5), 2/e (0), 2/m (2). Siffrorna är i ett par fall osäkra, eftersom några spelare har speciella önskemål. En blandad grupp i klass 1 kan starta tämligen omgående, om ett par spelare låter sig övertalas att ändra från /e till /m. Vi håller tummarna även för en postal grupp i vardera klass M och 2.

Klass V (födda 1943 eller tidigare). Här är alla grupper är i princip postala, men många spelare använder ändå fax eller e-post. Veteranerna är vårt hopp; en grupp startade i december, och en ny är redan så gott som fylld.

Anmälan till klasserna M-1-2-V sker genom insättning av startavgiften 100 kr till postgiro 52052-8. Glöm inte att för M-1-2 även ange postalternativ (p/e/m). Vi påminner om att man måste vara medlem i SSKK. Årsavgiften är 440 kr (juniorer 220 kr) för 2003; stödmedlemskap 600 kr. I medlemskapet ingår tidskriften Korrschack.

ICCF Gold. Den som inte redan skaffat denna unika bok genom SSKK får skynda sig, för snart är vår beställda upplaga slut. Priset är 225 kr inkl. inrikes porto vid förskottsbetalning till vårt postgiro 52052-8. För närmare information om boken se http://iccf.com/jubileebook.shtml.

Tomas Carnstam