Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

SSKK-brev

Nummer 2270 - 31 oktober 2021 - Årgång 21

Officiellt nyhetsbrev från SSKK

Hur vinner man ett korrparti?

Vi har alla lagt märke till hur remiandelen ökar i turneringerna, och det är numera inget ovanligt med 100% remier i en turnering. Det finns flera anledningar till detta, men den viktigaste är nog att fler och fler låter Stockfish föreslå kandidatdragen. Spelar man igenom partierna från en turnering så är det påfallande många som har en typisk Stockfish-mot-Stockfish-karaktär, där båda sidor spelar de tryggaste remidragen. Inte konstigt då att det blir som det blir.

För att bryta trenden i mina egna partier tar jag fram kandidatdragen utan datorstöd, och låter därefter Stockfish analysera. Ja, det kräver tid och ansträngning, och oftast kan Stockfish snabbt vederlägga mina försök. Men ibland, särskilt om det är ett offer inblandat, nöjer sig Stockfish att avfärda draget med ett lakoniskt "-1.5". Då gäller det att ha is i magen och lita till sin plan!

Om strategin betalar sig i form att bättre resultat vet jag inte än, men det jag vet är att det blir mycket roligare att spela!

Mats Larsson

Partier på hemsidan

Projektet går framåt, planen är att ha en avdelning med genomspelningsbara kommenterade partier på plats efter årsskiftet.

Men även om tekniken är plats måste det till kommenterade partier, så kommentera dina bästa alster och skicka en pgn-fil till mig!

ML

Finalen i 19:e olympiaden är färdigspelad

Den 19:e finalen, som troligtvis var den sista som spelades postalt, vanns av Bulgarien före Tyskland på andra plats, samt Tjeckien och Polen på delad tredje. Sverige slutade på 12:e plats. Finalen mönstrade 13 lag över fyra bord. Det svenska laget bestod av GM Ingvar Carlsson, SIM Per Söderberg, IM Sonny Colin, samt IM Sture Olsson.

ML

Sverige - AAAN slutade med svensk seger

Vänskapslandskampen mot mot ett kombinerat ICCF-lag från Asien/Afrika/Australien/Nya Zeeland har färdigspelats, nästan på dagen två år efter matchstart. Slutresultatet blev som synes en tämligen klar svensk seger med 57,5-46,5.

I en lagtävling är varje poäng lika värdefull. Den här gången var det spelarna rankade under 2000 (bord 38-52) som säkrade totalsegern genom att vinna sina bord med förkrossande 23,5-6,5.

Tack för en strålande insats!

ML

Nya lagmatcher

Närmast väntar en match mot Baltikum med start 1 december. Ett fåtal vakanser finns i det svenska laget. Välkommen att hoppa in, men dead-line är den 10 nov!

Spelschemat för våren är klart, vi möter Kanada med start 1 mars och Wales den 1 maj. På kö för att spela mot oss står Mexiko och Filippinerna, matcher som förhoppningsvis blir av nästa höst!

Sture Olsson

ICCF får ny ekonomichef

Gordon M. Anderson (SCO) har utsetts till ny ekonomichef efter omröstning bland de nationella förbunden. Gordon tar därmed plats i ICCF:s styrelse.

ML

BdF 75 år

Det tyska förbundet fyller 75 år, och firar detta med en öppen turnering som spelas i 32 förgrupper. Sverige representeras av Tomas Bragesjö i grupp 10. Lycka till, Tomas!
 
ML

AEAC 20 år

Spanska AEAC firar 20 med tre olika turneringar, varav en öppen. Den öppna turneringen spelas i ett steg med 22 grupper ordnade efter ranking. Även här är Sverige representerat av Tomas Bragesjö i grupp 13.
 
ML

Lag-EM

I Lag-EM semifinal 3 har 53 partier avslutats. Bulgarien har tagit ledningen med +1 efter en vinst mot Norge på bord 6. Sverige ligger på +/-0 efter nio inledande remier.
 
ML

Nordsjöturneringen

Sverige leder Nordsjöturneringen med +1 efter 23 avslutade partier.
 
ML

Svenska ICCF-starter

ML
Redaktör
Nyhetsbrevets redaktör är Mats Larsson. Skicka gärna nyheter och tips!

Hemsida
Besök SSKK:s hemsida här.

Medlemskap
Bli medlem i SSKK! Läs mer här.

Styrelse
Per Söderberg (ordf), Jonas Dahlgren (led), Sonny Colin (led), Sture Olsson (led), Mats Larsson (led), Sebastian Mauritsson (supp)
Foton
Det är möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.

Serverspel
Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen!
Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

VIll du inte längre ha nyhetsbrevet?
Avregistrera dig här.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SSKK · c/o Mats Larsson · Kyrkheddinge Stationsväg 6 · Staffanstorp 24592 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp