Copy
Öppna brevet i din webbläsare
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

SSKK-brev

Nummer 269 - 30 september 2021 - Årgång 21

Officiellt nyhetsbrev från SSKK

Hur gick det här till?

Ibland uppstår ställningar som är så förbluffande att de inte borde vara möjliga. I ett nyligen avslutat parti i veterancupen valde min intet ont anande motståndare att skydda damen från hetluften genom att sätta henne i permanent karantän. Så här såg det ut efter att jag spelat 34.h3.
 

Här tar det inte många sekunder att inse att vit är förlorad, men det är intressant att notera att Stockfish inte såg några problem med manövern Dd3-f3-h1 som ledde fram till diagrammet. Att Stockfish spelar komplexa ställningar så illa är uppmuntrande för oss romantiker. Kanske öppningar som Marshall-angreppet är rätt väg att mota remidöden i grind?

Mats Larsson

Partier på hemsidan

SSKK tittar nu på möjligheterna att publicera kommenterade partier på hemsidan. Det är dels teknik som ska på plats (Palview är just nu den hetaste kandidaten), men framför allt är vi beroende av kommenterade partier att publicera. Du har säkert en och annan pärla i gömmorna, kommentera och skicka in! Partiet ovan är redan på gång.

ML

Sydamerikamatchen har startat

Planenligt och med uppnått mål om (minst) 50 bord startar höstens första vänskapslandskamp idag den 30 sept, mot ett kombinerat lag från Sydamerika. I motståndarlaget återfinns spelare på skilda rankingnivåer från Brasilien, Argentina, Peru och Colombia.
 
En liknande match är planerad till december mot ett kombinerat lag från de baltiska länderna, förhoppningsvis med samma goda uppslutning. Alla SSKK-medlemmar, oavsett rankingtal och spelklass, är välkomna att delta. Sätt bara in en 50-lapp på SSKK:s pg 52052-8, gärna med noteringen "BAL" och chansen är stor att det blir spel mot baltiskt motstånd i december!

Sture Olsson

Tredje gången gillt

Nästa års kongress 2022 kommer att hållas i Glasgow. De två senaste försöken 2020 och 2021 ställdes in på grund av pandemin, men nu gör man ett nytt försök! Detta beslutades av delegaterna vid on-line röstningen.
 
Andra viktiga kongressbeslut:
  • Vänskapsmatcher kan nu spelas mot regioner och världsdelar. Det innebär att våra matcher mot Sydamerika och Balikum nu inte bryter mot reglerna för dessa landskamper.
  • Om man vill gå vidare från en förgrupp eller liknande så räcker det inte att ta 50%, vilket innebär att om alla hamnar på 50% så är alla utslagna, även om särskiljningen skulle ge en vinnare. 
  • Det beslutades att ICCF ska göra en genomgång av utfallet i korrpartier för att göra rating och normer mer anpassade till förändringen i korrschacket. Det innebär att ratingsystemet som utgår från närschackpartier spelade på 70 -talet inte stämmer längre då det är vanligare med att det slutar med remi. 
  • Och så välkomnar vi två nya federationer till ICCF familjen, Filipinerna och Aruba. Det senare ligger i Karibien och tillhör holländska kungen men har autonomi.
Per Söderberg
 

Vytautas Vaitonis Memorial

Den litauiska minnesturneringen (se inbjudan i förra nyhetsbrevet) får svenskt deltagande i form av Dan Olofsson. Lycka till, Dan!
 
PS

NBC 55 år

Våra nederländska vänner firar 55 år som förbund. Till inbjudningsturneringarna NBC 55 år har vi fyra svenskar till start:

Grupp A: IM Mats Larsson
Grupp C: IM Kenneth Josefsson
Grupp D: Evert R Johansson
Grupp E: Roland Lindahl

Varje grupp har sitt eget ratingintervall. I alla grupper är det fina priser. Grupp B fylldes utan svenska deltagare.
 
PS

Nordsjöturneringen

Den femte upplagan av Nordsjöturneringen har startat, och redan innan officiellt startdatum var den första svenska segern bärgad. Det var Kenneth Josefsson på bord 5 som fick in en fullträff mot Skottland, förhoppningsvis kommer partiet upp på hemsidan inom kort. Grattis Kenneth!
 
ML

Svenska ICCF-starter

ML
Redaktör
Nyhetsbrevets redaktör är Mats Larsson. Skicka gärna nyheter och tips!

Hemsida
Besök SSKK:s hemsida här.

Medlemskap
Bli medlem i SSKK! Läs mer här.

Styrelse
Per Söderberg (ordf), Jonas Dahlgren (led), Sonny Colin (led), Sture Olsson (led), Mats Larsson (led), Sebastian Mauritsson (supp)
Foton
Det är möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.

Serverspel
Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen!
Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

VIll du inte längre ha nyhetsbrevet?
Avregistrera dig här.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SSKK · c/o Mats Larsson · Kyrkheddinge Stationsväg 6 · Staffanstorp 24592 · Sweden

Email Marketing Powered by Mailchimp