Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren.

SSKK-logga
Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

Redaktör

Nyhetsbrevets redaktör är Jonas Dahlgren. Skicka gärna bidrag och tips.


Korrschack

Nummer 1/1990


Hemsida

Besök SSKK:s hemsida.


Styrelse


Medlem

Bli medlem i SSKK! Läs mer här.


Foton

Det är nu möjligt att publicera ett foto på sin personliga sida på ICCF-servern. Du gör detta via Personal settings efter inloggning. Detsamma gäller byte av e-postadresser.


Serverspel

Rickard Dahlström har gjort en utmärkt introduktionsfilm över hur man spelar korrschack på ICCF:s server. Se filmen


SSKK-brev

Nummer 223 - 30 september 2017 - Årgång 17

Officiellt nyhetsbrev från SSKK


1693. Per hedersmedlem

Per Söderberg blev vald till hedersmedlem på ICCF-kongressen i Bulgarien som avslutades för några veckor sedan.


1694. SSKK-bulletinen 1992

Förra gången släppte vi årgång 1990 som gratis pdf (#1, #2, #3, #4, #5, #6), och nu är det dags för en ny årgång. Av tekniska skäl måste 1991 anstå, så det får i stället bli årgång 1992: #1, #2, #3, #4, #5, #6 (ca 20 MB/nr).

Tomas Carnstam


1695. SSKK-bulletinen på papper

Nästan alla nummer av SSKK-bulletinen finns fortfarande i lager! I samband med pdf-utgivningen passar vi även på att erbjuda pappersårgångar (6 nr à 48 sidor) för 95 kr inkl porto, alternativt lösnr à 19 kr inkl porto till plusgiro 52052-8. Provläs våra gratis pdf och köp sedan favoritnumren!

TC


1696. Finnkamp i storformat

I år fyller som bekant Finland 100 år som fri och självständig stat, något som är väl värt att fira på alla sätt. Vårt bidrag är en utmaning till en stort upplagd vänskapslandskamp (100 bord!), ett initiativ som mottagits med stor entusiasm på andra sidan Bottenhavet.

Nu gäller det för oss att fylla den kostymen, d.v.s. verkligen kunna ställa upp med ett hundramannalag och därför uppmanar vi nu alla SSKK-are att inte bara själva anmäla sig till spel utan gärna också värva någon schackkompis som är nyfiken på modernt korrschack!  SSKK-medlemmar har visserligen förtur till en plats i laget, men vi erbjuder även andra schackvänner att stå på reservlistan utan krav på årsavgift i SSKK (enbart startavgift 50 kr i händelse av inhopp).

Matchen spelas på ICCF:s server och har samma upplägg som andra vänskapslandskamper, d.v.s. två parallella partier per bord. Startdatum är den 6 december (Finlands national- och självständighetsdag).

Intresseanmälan och frågor till undertecknad på sture.olsson@schack.se  Välkomna till en av årets korrschackhöjdpunkter!

Sture Olsson

Finlands flagga
Finland fyller 100 år

1697. Regelnyheter från ICCF

Per Söderberg rapporterar om de viktigaste regelnyheterna från ICCF:

1) Den märkliga regeln om att du måste klicka i en ruta på servern inom 7 dagar om du inte vill förlora ett parti vid avdömning togs bort. Detta var upphov till mycket frustration då t ex en spelare förlorade ställningen där han hade torn över.
2) Hela regelverket flyttas ihop till ett dokument där alla regler, vägledning och uppförandekod samlas. Borde bli ett par tusen sidor. Personligen är jag fundersam på hur det blir med överblicken.
3) ICCF tog bort 50-dragsregeln för remi om det är 7 pjäser på brädet. Regelkommissionären Dennis Doren sa att detta fungerar i de flesta fall. Men om det uppstår en position där spelarna inte är överens kan det bli väldigt långa partier. Ett exempel är om vit har Kung, Dam och Springare mot Kung, Torn, Löpare och Springare så menar tabelldatabasen att den första, med damen, sätter matt i 517 drag. Om då motståndaren inte vill ge upp, ingen kan med schackliga termer förklara hur vinstföringen går till, så kan partiet lätt kunna pågå i 10 år. 
4) Man hade ett alternativ att införa direkt avdömning när 7 pjäser uppstår. Dvs att en ställning som ovan skulle direkt vinnas för spelaren med damen. Såsom man gör idag för 6 pjäser. Men då ingen tabelldatabas är tillgänglig och bestående, så kan ingen sådan regel godkännas. Det röstades ner.
Dessa regeländringar träder i kraft för turneringar med start 1 jan 2018


1698. Världscup 22

ICCF har öppnat för anmälan till årets världscup, se inbjudan. Anmälan via Direct Entry eller vårt webbformulär, i det senare fallet senast 5 nov med startavgift 190 kr/grupp (för SSKK-medlemmar, övriga 50% mera).

TC


1699. Tematurneringar 2018

ICCF har tillkännagivit nästa års teman, se New Events. Anmälan redan nu via Direct Entry eller senare via vår TT-sida (under uppdatering).

TC


1700. ICCF Direct Entry

Allt fler av våra medlemmar använder det bekväma Direct Entry (DE) för anmälan till ICCF-tävlingar med betalning via Internet. För detaljer se sidan Turneringsutbud.

TC


1701. Inbjudan till SM o VSM 2017

I november startar två nya Sverigemästerskap, se inbjudan. Intresseanmälan senast 30 okt till SSKK-kansliet. TC


1702. Välkomna i klass V och P

Vi påminner om att SSKK:s veteranklass numera spelas på ICCF-servern (sjumanna) och att våra postala grupper nu är samlade i klass P (dubbelrondiga fyrmannagrupper och finaler, där högrankade spelare kan starta direkt). Läs mera på sidan turneringsutbud.

TC


1703. Svenska ICCF-starter

Michael Bergmanolson (Sollentuna): Esc17s-16

Vladimir Mytsko (Saltsjöbaden): M-658

Roland Lindahl (Munkedal): O-1018

Bo G Ekelund (Göteborg): O-1019

Jan Malmström (Kopparberg): O-1020

TC


1704. SSKK-brev på hemsidan

Alla utgåvor av nyhetsbrevet är åtkomliga från sidan SSKK-brev.

TC


1705. Förlust mot Polen

Sverige förlorade vänskapslandskampen mot Polen med 49-31.

Bordsresultat 


 PRENUMERATIONSINFO NYHETSBREVET

Redaktören för SSKKbrev har ingen teknisk möjlighet att ändra prenumeranters e-postadress eller att lägga till prenumerationer. Detta måste man göra på egen hand och så här går man tillväga:

Avsluta prenumerationen

Skicka ett tomt mejl till 

sskkbrev-unsubscribe@yahoogroups.co.uk

från den mejladress du vill avsluta prenumerationen från.

Påbörja prenumeration

Skicka ett tomt mejl till 

sskkbrev-subscribe@yahoogroups.co.uk

från den mejladress du vill påbörja prenumerationen från.

Ändra e-postadress

Avsluta respektive påbörja prenumeration enligt ovan.

 


Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté (SSKK)

Du får detta nyhetsbrev eftersom du är en kund till oss eller för att du har skrivit upp dig på vårt nyhetsbrev. Skulle du vilja avsluta din prenumeration, klicka här.