SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 18 - 31 maj 2002 - Årgång 2

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

151. FRANKO LUKEZ STORMÄSTARE

På Valborgsmässoafton damp det ner ett brev från Rene DuCret i USA vari han meddelade att han accepterat ett remianbud från Franko Lukez, Nybro i SSKK's turnering till 60 årsminnet av SSKK's grundande 1938. Därmed slutade Franko på 8p vilket var exakt vad som krävdes för att erhålla stormästartitlen i ICCF! Därmed blev Franko tredje svensk att uppnå titeln i turneringen och femte nya stormästaren totalt. Olita Rause, Lettland, har vunnit turneringen i överlägsen stil men hon hade redan stormästartitlen.

Vi gratulerar Franko till hans framgång. Om någon undrar vilka de andra två svenskarna är så är det Dan Olofson, Spånga och Rune Holmberg, Mölndal. Dessutom tog Jörgen Nilsson, Norrköping sin SIM titel i SSKK 60 år. Det är snart dags att slutsummera turneringen efter det att de sista partierna slutförts. Men med tre nya GM så får arrangörerna känna sig nöjda med detta. Vi uppfyllde vår målsättning att få fler GM med råge.

Per Söderberg

152. LENNART RYDHOLM JAGAR STORMÄSTARTITELN

Lennart Rydholm erövrade en GM-norm i finalen av Lag-EM 5 genom sitt utmärkta resultat. Lennart tog 8 poäng av 10 i finalen och klarade därmed stormästarnormen med en halv poängs marginal.

I morgon, 1 juni, startar den schweiziska inbjudningsturneringen Christoffel Memorial "grupp röd" där Lennart är en av deltagarna. Turneringen är en kategori 11-turnering med 2506 i medelrating. För att Lennart ska erövra en ny GM-norm krävs 9 poäng av 14. Christoffel Memorial spelas för övrigt i tre olika grupper: "guld", "röd" och "blå". I den blåa gruppen deltar Dan Olofson.

153. RICKARD DAHLSTRÖM VINNARE AV CUP 2000

Vi har fått en vinnare i Cup2000 och det är Rikard Dahlström, Lidköping som har tagit ointagliga 6p i finalen av denna första rena epostturnering som SSKK arrangerat. Från början var det 56 spelare och nu kan vi gratulera Rikard till denna framgång!

Per Söderberg

154. CUP 01 - sponsrad av Schacknyheter

Med en tredjedel av partier i förgrupperna avklarade så kan man i vissa grupper skönja vilka som kommer att inta en topplacering. Spelet flyter på bra med väldigt lite jobb för min del vilket är precis som det ska vara.

Jag har även en ny epostadress: mikael.kastell@telia.com så uppdatera era adressböcker ni som inte redan har gjort så.

Mikael Kastell

155. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

SSKKs klassturneringar. Nya sjumannagrupper startar fortlöpande. Köläget är som följer, där tillägget 'e' anger e-postgrupp (antal anmälda inom parentes): klass M (5), klass Me (3), klass 1 (2), klass 1e (0), klass 2 (2), klass 2e (5), veteraner (5). I bästa fall kan tre grupper starta före sommaruppehållet, men då krävs snabb påfyllning.

Veteran-SM 2002. Se inbjudan i Korrschack 2/02 sid 21. Tävlingen vänder sig i första hand till spelare med meriter från veteranklassen, men i mån av plats kan vi ta emot även andra, födda senast 1942. Intresserade ombeds kontakta kansliet (046-151915, tc@maths.LTH.se) i god tid före 10 augusti, som är sista anmälningsdatum.

Tomas Carnstam

156. NATIONENS REVANSCH

Den nordiska femlandskampen startade för fjärde gången den 15 december 2001. Återigen lyckades alla nordiska länder mönstra 25 spelare var för denna propagandatävling i korrschack. Det är fyra partier per spelare och bord och därför en inte så krävande korrtävling. Spelformen är ny i det att man kunde välja post eller email från start och då få olika betänketider. Men den distinktionen att för den som inte kunde eller ville spela per email så skulle man spela per post även om motståndaren föredrog email.

Det tycks ha fungerat hyggligt att spela kombinerat. Efter 5 månader så har svenskarna börjat marschen uppåt. Det började illa med två skrivfelspartier men sen dess har Sverige tagit ledningen mot favoriterna från Norge, som mönstrade det högst rankade laget, med 4½-3½. Till total ledning har Island tagit sig.

Ställningen:

1. Island   6,0p/10 60%
2. Norge    9,5p/17 56%
3. Danmark   4,5p/9  50%
4. Sverige   6,5p/14 46%
5. Finland   2,5p/8  31%

När 29 av de totalt 250 partierna är färdigspelade. Så det återstår mycket innan vi kan slutsummera. Tävlingen bevakas av förtjänstfullt av Håkon Anda på NPSF's hemsida: http://www.postsjakkforbundet.no/resultater/5-landskamp4.htm

Även om Sverige är arrangör så är det alltid trevligt med samarbete över nationsgränserna! Följ den spännande kampen där och se om Sverige förmår behålla ledningen mot Norge och om lilla Island ska kunna behålla ledningen ända in i kaklet. Sverige vann de två första gångerna och den tredje upplagan vanns av Norge. Ska vi klara av "nationens revansch"?

Per Söderberg

157. ENGELSK UTMANING

Engelsmannen Paul H Czyrski har hört av sig och vill gärna spela schack per post mot svenska motståndare. Fria partier av vänskapskaraktär.

Hans adress är:
Paul H Czyrski
25 Brookfield Street
Oldham
Lancashire OL8 1 DD
England.

158. TONY HEDLUND NÄRA GM-NORM

I förra numret av SSKKbrev presenterades en sammanställning över de svenskar som deltar i diverse inbjudningsturneringar runtom i världen.

Tony Hedlund deltar, som vi skrev om, i FINJUB-40/email. Han har nu tagit 8 poäng av 11 och har ett återstående parti. För en GM-norm krävs en halva i det återstående partiet. Tony har ett tornslutspel med bonde under och säger till SSKKbrev att "nu blir det kämpa av...". Vi håller tummarna för Tony!

För övrigt kan vi passa på att rätta oss från föregående numret. Tony har tagit en IM-norm (ingen titel) i turneringen. I sammanställningen hade vi missat att ta med Rune Degerhammars deltagande i en rysk inbjudningsturnering efter den ryske stormästaren Mikhailov. Turneringen heter Mikhailov Memorial.