SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 17 - 30 april 2002 - Årgång 2

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

144. SIKTET MOT VM-FINAL

Inte mindre än fem svenskar startar i ICCF's 3/4-final XXI. Vad är en 3/4-final? Jo, då man från början hade semifinal och därpå direkt final så blev antalet spelare kvalificerade från semifinaler mycket större med tiden och ICCF införde då ett mellansteg och kallade detta steg för 3/4-.final. Men egentligen så innebär det att den gamla semifinalen nu fungerar som kvartsfinal och det radikala förslaget att ta bort namnet 3/4-final (och införa kvartsfinal) blev nedröstat vid ICCF's senaste kongress i Rimini, Italien.

De fem som har siktet inställt på en VM-final är Korr-GM Dan Olofson, Spånga, Korr-SIM:arna Lennart Rydholm, Göteborg och Arne Bjuhr, Limhamn samt Korr-IM:arna Carl-Olof Stål, Sundsvall och Ralf Åkesson, Nacka. Den sistnämde är som ni alla säkert vet stormästare i FIDE och en av landets starkaste närspelare. Ralf har spelat korr tidigare och det är med stor glädje vi välkomnar Ralf tillbaka som aktiv korrspelare.

Från pågående 3/4-finaler så kan vi rapportera att i XX så har i gr 1 SIM Krister Johansson, Svängsta 4½p av 8 och teoretisk chans till VM-final och i gr 5 SIM Ingemar Johansson, Nybro 1p av 6.

I den mycket spännande 3/4-final XIX där vi har tre goda chanser för platser i VM-final så ser det fortfarande mycket ljust ut för Franko Lukez, Nybro och fortfarande realistiskt för Stefan Winge, Stockholm men kanske lite sämre för Rune Holmberg, Mölndal som behöver få in resultaten i sin väg för att lyckas. Det återstår inte så många partier i denna 3/4.

Per Söderberg

145. KORRSCHACK NR 2/2002

Korrschack nummer 2/2002 är på väg ut till samtliga medlemmar och prenumeranter. Redaktören Lars Grahn har denna gång fått till ännu ett kanonnummer! Sveriges nya världsetta Ulf Andersson kommenterar två partier och det är oerhört intressant att läsa hur han resonerar i sina ställningar. Läs och njut! Vidare får vi i en artikel se Hans-Marcus Elwerts partier från världens starkaste korrturnering "Millenium Email Chess Tournament". Elwert kommenterar sina mästerverk. Dessutom finns ytterligare godis i numret. Om du inte har Korrschack så se till att bli medlem i SSKK snarast!

146. DAHLSTRÖM HAR KOPPLAT GREPPET

Rickard Dahlström, Lidköping, har kopplat ett litet grepp om finalen i Cup 2000. Cup 2000 startade med förgrupper 980824 och nu återstår endast 7 partier efter 3½ års spel. Rickard Dahlström och Ulf Palm kan bägge nå 6½ poäng vid maximal utdelning på resterande partier. Leif Åhman kan maximalt nå 5 poäng. I vassen lurar Berndt Westerlund och Gert Åkerman som bägge kan nå 6 poäng om de spurtar i sina tre avslutande partier.

Här följer aktuell ställning:

1. Rickard Dahlström, Lidköping  5,5p/7 +1
2. Ulf Palm, Strömstad      4,5p/6 +2
3. IM Leif Åhman, Härnösand    4,0p/7 +1
4. Berndt Westerlund, Östersund  3,0p/5 +3
  Gert Åkerman, Västerås     3,0p/5 +3
6. Åke Hellström, Hofors     2,5p/6 +1
7. Mats Bergqvist, Nacka     2,5p/7  0
  Mikael Didriksson, Eskilstuna 2,5p/7  0
9. Kennet Karlsson, Särö     1,5p/5 +3

147. CUP 01 - sponsrad av Schacknyheter

Här följer en liten rapport från Cup 2001:

Efter några avhopp i början så flyter nu spelet på bra i samtliga grupper. Trots att det endast gått 4 månader sedan turneringsstart så har redan c:a 20 % av partierna i förgrupperna spelats färdigt, det går undan i epostschack! Men än är det för tidigt för att kunna se vilka finalisterna kommer att bli.

Mikael Kastell

148. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

SSKKs klassturneringar. Nya sjumannagrupper startar fortlöpande. Köläget är som följer, där tillägget 'e' anger e-postgrupp (antal anmälda inom parentes): klass M (4), klass Me (2), klass 1 (4), klass 1e (0), klass 2 (1), klass 2e (2), veteraner (4). Påfyllning välkomnas!

Tomas Carnstam

149. INBJUDNINGSTURNERINGAR

I SSKKbrev nr 13 som skickades ut i december 2001 fanns en förteckning över de svenskar som deltar i diverse inbjudningsturneringar runtom i korrvärlden. Här följer nu en uppdaterad sammanställning över svenska spelarnas resultat i pågående eller nyss avslutade turneringar. Noterbart är att Tony Hedlund har stor chans på IM-titeln. Det räcker med ytterligare en poäng i hans fyra avslutande partier. Jonas Dahlgren erhåller också IM-titeln vid vinst i sitt avslutande parti. Det partiet lär dock sluta remi. Arne Bjuhr kan nå stormästartiteln om han vinner sina två avslutade partier. Han påstår sig dock inte ha ställningar för det.

CXEB 30 years, gr. B (BRS)       - Sven Asker     2,0p/12 + 2
FINJUB-40/post (FIN)          - Per Söderberg    0,5p/1  +15
FINJUB-40/email (FIN)          - Tony Hedlund    5,0p/8  + 4
Gratuliano Bibas Memorial B (BRS)    - Jonas Dahlgren   7,5p/14 + 1
Harry Åhman Memorial A (SWE)      - Leif Åhman     9,5p/14 + 0
                    - Östen Nordström   6,5p/13 + 1
                    - Erik Larsson    5,0p/13 + 1
Millenium Email Chess Tournament (NLD) - Ulf Andersson    4,0p/9  + 1
Paul Keres 85 (EST)           - Dan Olofson     3,0p/5  + 9
Reg Gillman Memorial A (ENG)      - Per Söderberg    5,0p/10 + 3
Reg Gillman Memorial E (ENG)      - Erik Larsson    1,5p/14 + 0
SSKK 60 år (SWE)            - Rune Holmberg    8,5p/14 + 0
                    - Dan Olofson     8,5p/14 + 0
                    - Franko Lukez    7,5p/13 + 1
                    - Jörgen Nilsson   6,5p/14 + 0
                    - Stig Lundholm    3,0p/14 + 0
Szachy Chess Cup (POL)         - Arne Bjuhr     6,0p/12 + 2
Wolfgang Heidenfeld Memorial (IRL)   - Rune Degerhammar  11,0p/14 + 0

150. SSKKs VÄRVARKAMPANJ

Du har väl inte missat att SSKKs värvarkampanj även pågår 2002!

Hjälp till att bredda svenskt korrschack - vi behöver bli fler!

För varje ny medlem du lyckas värva får du en premie. Du kan välja mellan Pavel Lackos utmärkta bok "En studie i svartvitt" eller en fristart i någon av SSKKs vänskapslandskamper. Om så önskas kan två premier bytas mot en fristart i våra klassturneringar (M-1-2-V). För att kunna få värvarpremien måste du själv vara eller bli medlem i SSKK. Man kan inte värva sig själv.

Den värvade får dessutom tillgodoräkna sig vårt ordinarie introduktionserbjudande för nya medlemmar, dvs en fristart i SSKKs klassturneringar (eller en fristart i våra vänskapslandskamper).

Medlemsavgiften för år 2002 är 390 kronor för seniorer och 200 kronor för juniorer (högst 20 år). Årsmedlemskapet räknas om så önskas rullande, dvs ett år från inträdet. SSKK-medlemskap är i princip obligatoriskt för deltagande i SSKKs och ICCFs turneringar. I medlemsavgiften ingår tidskriften Korrschack, bara den väl värd pengarna, med Lars Grahn som välrenommerad redaktör. Korrschack utkommer med sex 48-sidiga nummer per år.

När du värvat en ny medlem (eller flera) kontaktar du SSKK per brev, fax eller e-post. Ange egna personuppgifter och önskad premie samt den nya medlemmens namn och adress (samt gärna personnummer = medlemsnummer). Medlemsavgiften behöver inte betalas i förskott - istället skickar vi inbetalningskort till den värvade medlemmen. När pengarna är oss tillhanda får du värvarpremien! Skicka ovanstående värvaruppgifter till följande adress:

SSKK
Dag Hammarskjölds väg 5 B kv
224 64 LUND
Fax: 046 - 15 19 15

SSKKs värvarkampanj, med ovanstående upplägg, pågår t o m 2002-12-31.