SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

Nummer 16 - 31 mars 2002 - Årgång 2

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

137. UFFE ANDERSSON VÄRLDSETTA

På ICCFs nya rankinglista per 1 april 2002 är nu vår svenska stormästare Ulf Andersson världsetta! Uffe har tidigare haft det högsta rankingtalet i världen, men har då haft för få avslutade partier för att det ska vara officiellt.

Andersson puttar därmed ner världsmästaren Gert Timmerman (NLD) till en andraplats på listan. Timmermanns landsman Joop van Oosterom placerar sig på en tredjeplats. På fjärdeplatsen återfinns mycket glädjande en kvinnlig korrspelare. Olita Rause (LAT) har med sina framgångar de sista åren visat att hon är en korrspelare i absoluta världseliten.

Här följer en lista med de fyra bästa placerade samt de svenskar som ligger bland de 200 bästa i världen:

 1. Ulf Andersson   (SWE) 2741
 2. Gert Timmerman   (NLD) 2730
 3. Joop van Oosterom (NLD) 2724
 4. Olita Rause    (LAT) 2717
 39. Jonny Hector    (SWE) 2616
 80. Rolf Lekander   (SWE) 2589
107. Franko Lukez    (SWE) 2576
115. Arne Bjuhr     (SWE) 2574
150. Rune Holmberg   (SWE) 2563

På ICCFs hemsida http://www.iccf.com/kan man som vanligt hämta den nya listan i PDF-format, liksom hela databasen inklusive turneringstabellerna.

138. SEBASTIAN NILSSON VANN JUNIOR-SM

I Junior-SM 2000 blev för några veckor sedan vinnaren klar. Det är Sebastian Nilsson boende i Kilchberg, Schweiz som lyckats med att ta 7,5p på de åtta partierna. Vi grattar Sebastian till sin framgång! Genom emailspel så är det möjligt att spela från utlandet i korrsammanhang vilket ävenAlexander Hart som bor i Minnesota, USA gör. Alexander kämpar om medaljer med Peter Nyberg, Virsbo 6p (+1), Ellinor Frisk, Lund 5,5p (+1) och Alexander har 5p (+1). Närmast efter ligger Maria Berg, Arvika med 4p och ett parti till att avsluta.

Per Söderberg

139. SSKKs TIDSKRIFTSSERVICE

SSKK förmedlar prenumerationer på Chess Mail (kalenderår, 8 nr) och Fernschach (kalenderår, 12 nr). Aktuella priser: Chess Mail 360 kr. Fernschach 325 kr (välj tysk/engelsk utgåva - eller båda för 460 kr). Beställning sker genom inbetalning på postgirokonto 778 40-7. Märk talongen "SSKK Tidskriftsservice" (alltså inte 520 52-8).

140. SSKK-KANSLIET INFORMERAR

SSKKs hemsida har som bekant flyttat till http://www.schack.se/SSKK. Vi har för tillfället en vidarelänkning från den gamla hemsidan, men eftersom kontraktet med internetleverantören gått ut kan den komma att sluta fungera när som helst. Bokmärken som pekar på enskilda sidor på den gamla hemsidan (till exempel turneringstabeller) kommer naturligtvis också att sluta att fungera; och eftersom dessa sidor inte längre uppdateras bör man snarast uppdatera sina bokmärken.

Lag-SM 2002. Efter tre månaders förlängd anmälningstid är det äntligen dags att starta. Det blev till sist sju lag: Alingsås SS, KH-Alliansen 72 (Kumla-Hallsberg), SK Rockaden Sthlm lag I och II, Skövde/Mariestad (blandat lag 2+2 man), Upsala ASS och Västerås SK. Troligt startdatum är 15 april.

SSKKs klassturneringar. Nya sjumannagrupper startar fortlöpande. Köläget är som följer, där tillägget 'e' anger e-postgrupp (antal anmälda inom parentes): klass M (3), klass Me (2), klass 1 (2), klass 1e (0), klass 2 (3), klass 2e (2), veteraner (3). Påfyllning välkomnas!

ICCF-turneringar. Vi påminner om ändrade startavgifter och andra nyheter: http://www.schack.se/SSKK/utbud.html.

Kanslimonstret Tomas Carnstam

141. WORLD CUP XIII

Det står nu klart att ICCF World Cup XIII kommer att arrangeras av det australiska korrschackförbundet. Förgrupperna kommer att arrangeras med separata grupper för vanlig post respektive e-post. Cupen kommer att starta senast i december 2002. Förstapriset är 1000 schweizerfrancs. Inbjudan kommer att gå ut senare.

142. OLITA RAUSE VANN CAPA-X

Världsfyran Olita Rause (se ovan) vann Capa-X jubileumsturnering. Den argentinska turneringen som avslutades nu i mars månad hade sex deltagare som spelade mot varandra dubbelrondigt. Rause (LAT) vann genom att ta 7,5 poäng på 10 partier. Övriga medaljplatser togs av hemmaspelarna Alvaréz (6 p) och Morgado (5½ p). Därefter kom Sanakoev (RUS) 5 p, Elwert (GER) 4½ p och Berdichesky (ARG) 1½ p.

143. LÄNKBIBLIOTEK

Något som jag saknat på internet är en riktigt bra hemsida med schacklänkar. Nu verkar en sådan hemsida ha sett dagens ljus. Ett världsomspännande bibliotek av schacklänkar är under uppbyggnad. Det återstår förvisso en hel del arbete för att få in fler länkar. Men http://www.startchess.com/ har alla förutsättningar att bli en given utgångspunkt för schacksurfaren.