SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 138 - 31 augusti 2010 - Årgång 10

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

1142. WINGES PARTI

Stefan Winge och Guillermo Toro är nu uppe i 91 drag i det livesända partiet. Någon mer än redaktören som tycker Winge börjar få bra press på sin motståndare? Men räcker det till vinst och VM-titeln? Länk till serverdiagrammet.

1143. FAGERSTRÖM MOT SEGER I SM 2009
Numera är det ovanligt med riktigt hög vinstprocent i korrturneringar. Ett lysande undantag är dock Björn Fagerström, som i SM 2009 leder överlägset med 7 poäng av 8 möjliga. Vi påminner om att alla partier kan följas via servertabellen.
Tomas Carnstam

1144. DET KORTASTE MATTPARTIET
I förra månadens sommarnöt gällde det att hitta det gemetriskt kortaste partiet som slutar med matt. Först kan vi notera att längden av partiet 1.f3 e6 2.g4 Dh4 är 4+4*rot(2), ca 9.66 längdenheter. Här betecknar rot(2) kvadratroten ur 2, som enligt Pythagoras´sats utgör längden av ett diagonalt steg. Men varför ha bråttom? 1.d3 e6 2.Dd2 e5 3.De3 Ke7 4.Dxe5 kräver bara 7+rot(2), ca 8.41. Något kortaste mattparti finns inte. Två lösningar finns, eftersom svarts andra och tredje drag kan omkastas. Ett tilltalande problem av den finske komponisten Eero Bonsdorff.
Tomas Carnstam

1145. SVENSKA STARTER I ICCF VETERANCUP 3
Erland Lundberg (Malmö): grupp 1
Börje Ivegård (Stockholm): grupp 2
Jan Johansson (Västerås): grupp 4
Stefan Andéer (Norrtälje): grupp 7
Bengt Ward (Göteborg): grupp 9
Gunnar Lundberg (Malmö): grupp 10
Kurt Savegren (Johanneshov): grupp 11
Kenneth Josefsson (Ängelholm): grupp 15 och grupp 16
Jan Malmström (Kopparberg): grupp 21
Héctor Kunzmann (Argentina): grupp 22
Officiellt startdatum är 1.9, men flertalet partier är redan igång.
Tomas Carnstam

1146. VÄNSKAPSLANDSKAMPER

Höstens första lagmatch, mot Skottland med start 15 september, är fulltecknad på 32 bord, men till de båda följande är det förstås öppet att anmäla sitt intresse. Ju tidigare startaviften (50 kr/match) kommer in på SSKK:s pg 52052-8 desto bättre placering på den kölista från vilken de svenska lagen nomineras. Kronologisk uttagning med andra ord  -  alla SSKK-are är välkomna oavsett spelklass och rankingtal. Ange bara önskad match och spelsätt (server eller postalt).


Nästa match blir mot ICCF-nykomlingen Kap Verde och är reserverad för spelare med lägre ranking (max 2100). Preliminär start den 1 november, enbart spel på ICCF-servern.

Därefter väntar en tungviktare, Tjeckien, i en mixad match (server och postalt) som är tänkt att börja 1 december.  Här vill det till att vi ställer ett slagkraftigt lag på benen då tjeckerna av hävd alltid mönstrar starka manskap.


Välkomna med anmälningar!

Sture Olsson

 

1147. ERNST NIELSEN MEMORIAL

Den danska inbjudningsturneringen Ernst Nielsen Memorial har nu avslutats rekordsnabbt. Turneringen startade 15 december 2009 och färdigspelades 9 augusti 2010. Turneringen vanns av österrikaren Vegjeleki med 11 poäng av 14. Vår svenska deltagare Gunnar Staf kom på en fin sjätteplats bland de 15 deltagarna.