SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 137 - 31 juli 2010 - Årgång 10

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

1135. NY RYSK VÄRLDSMÄSTARE

VM-final 22 har avgjorts och när krutröken skingrats kan konstateras att ryssen Aleksandr Surenovich Dronov har blivit ny världsmästare med 11,5 poäng. På samma poäng men med sämre särskiljningspoä ng hamnade tysken Jürgen Bücker. Trea på 11 poäng blev holländaren Joop J. van Oosterom. Vår svenske deltagare Rune Holmberg kunde på grund av sjukdom endast avsluta några få partier.

 

1136. RAPPORT FRÅN SSF-KONGRESSEN
På Sveriges Schackförbunds kongress i Lund förekom ett flertal ärenden med SSKK-anknytning. Sålunda förärades Tomas Carnstam och Per Söderberg Collijn-plaketten i guld för lång och trogen tjänst inom SSKK. Det för vårt fortsatta arbete viktigaste beslutet var dock att Sebastian Nilsson blev invald i SSF:s styrelse.

1137. SEBASTIAN NILSSON NY SSKK-ORDFÖRANDE
Vår mångårige ordförande Per Söderberg vill lämna över taktpinnen och ekonomiansvaret, och med tanke på sin styrelsepost i SSF blir Sebastian Nilsson den självklare ersättaren. Per behåller ansvaret för internationella frågor och posterna som ICCF-delegat och förbundskapten.

1138. POPULÄR VETERANCUP
Med tolv dagar kvar av anmälningstiden (som nu har gått ut) hade inte mindre än 340 anmälningar inkommit till ICCF Veterancup 3. Elva av dessa är från Sverige, en mycket bra siffra. Vi återkommer med länkar till svenska gruppnummer när lottningen är klar.

1139. SOVJETMATCHEN 1958-61
Vi påminner om möjligheten att hjälpa till med identifiering av de svenska spelarna (se matchsidan) inför publicering i Korrschack nr 3. Manusstopp är 22 augusti, men även senare kompletteringar är välkomna. Tack för hittills inkomna bidrag!
Tomas Carnstam

1140. SOMMARNÖT
Liksom förra året ger vi en matematisk sommarnöt med schacklig anknytning: Vilket är det kortast möjliga schackpartiet som slutar med matt? Som alla vet kan svart sätta matt i två drag om vit hjälper till, men här är vi ute efter det geometriskt kortaste partiet, där längden av t.ex ett springardrag enligt Pythagoras' sats blir kvadratroten ur 5. Det gäller alltså att hitta en dragföljd till matt där summan av alla draglängder blir så liten som möjligt. Lösning kommer i nästa nummer av nyhetsbrevet, där också källan kommer att publiceras.
Tomas Carnstam

1141. INTERNATIONELLA STARTER
Följande svenskar har startat i någon ICCF-turnering den senaste månaden (allt är servergrupper) :
ICCF klass M

Leif Karlsson (Johanneshov) : grupp 275
Leif Rosén (Lund): grupp 276
4th ICCF Webchess Open
Tomas Silfver (Älvsjö): grupp 3
Mattias Berggren (Täby): grupp 43
Jan Malmström (Kopparberg) : grupp 50
Kenneth Josefsson (Ängelholm): grupp 74
Money Prize Tounaments 2010 (från årets början)
Alexis Duenas (Bandhagen): grupp 3  grupp 5  gupp 6  grupp 7

Vänskapspartier

Benjamin Block: grupp 1164