SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 124 - 30 juni 2009 - Årgång 9

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

1018. ICCF:s NYA RATINGLISTA

 

ICCF har nu publicerat årets andra ratinglista (2009/2). Listan bygger på resultat mellan 1 mars och 31 maj. Listan toppas som vanligt av GM Joop J. van Oosterom med 2732.

 

Bland de 200 främsta i världen finns sex svenskar:

 

47. GM Jonny Hector, 2616

78. GM Rolf Lekander, 2597

110. GM Conny Persson, 2584

126. SM Ralf Åkesson, 2578

191. GM Tony Hedlund, 2559

192. GM Franko Lukez, 2559

 

http://www.iccf- webchess. com/RatingList. aspx

 

 

 

1019. SEGER I FEMLANDSKAMPEN

 

Den svenska segersviten i femlandskamperna står sig, även om denna femte omgång blev jämnare än någonsin - se nationstabellen (där ännu ett parti återstår). Tävlingen har elitkaraktär och brukar betraktas som ett nordiskt lagmästerskap. Resultat från tidigare femlandskamper (1983-) finns numera på vår hemsida, se nedan.


1020. REDOVISNING AV ÄLDRE LAGMATCHER

Vi har tidigare ställt i utsikt att samtliga lagmatcher så småningom ska redovisas på vår hemsida. Detta har tagit sin tid, men nu kan vi stolt meddela att sidan Äldre matcher omfattar åren 1978-2009. Vi avser att komplettera med bordsresultat efter hand, men närmast siktar vi på att fullfölja matchöversikten bakåt till 1950.

Tomas Carnstam

 

1021. ICCF VETERANCUP 2

Vi påminner om att anmälningstiden till Veterancup 2 snart går ut (se föregående SSKK-brev och inbjudan). Observera att svenskar inte kan betala direkt till ICCF. Anmälan sker i stället via SSKK genom insättning av startavgiften 180 kr (270 kr för icke medlemmar) per grupp till pg 52052-8 senast 10 juli. Den som är ute i sista stund bör även fylla i vårt webbformulär.


1022. MARTENS MEMORIAL

Som tidigare meddelats är anmälningstiden förlängd till 15 augusti. I övrigt se inbjudan.

 

1023. NYTT DRAG I WINGE-TORO

 

I partiet mellan Stefan Winge och Toro så har ett nytt drag gjorts: 69.Kc6. En mycket intressant ställning har uppkommit. Ska Stefan lyckas vinna partiet och därmed bli världsmästare ?

 

http://www.iccf- webchess. com/MakeAMove. aspx?id=185159

 

 

1024. SPELGLÄDJE

När bör man ge upp ett korrparti? I postala partier anses det höra till god ton att inte fortsätta alltför länge i en totalförlorad ställning, men denna hederskodex tycks vara på väg att luckras upp vid serverspel, där inte porto och andra värdsliga ting spelar in. För vissa spelare tycks det inte finnas några gränser ens på SM-nivå. En speciell situaton är dock när ett slutspel med få pjäser är svårt utan hjälpmedel, men trivialt när man har tillgång en databas. Exempelvis K+D mot K+T, för att ta ett aktuellt exempel från min TL-praxis. Här kan det finnas skäl att fortsätta så länge att var och en kan se att tornet måste gå förlorat, i stället för att ge upp så snart databasen signalerar matt i 30 drag.

Tomas Carnstam

 


1025. SOMMARNÖT


Möjligen är jag yrkesskadad efter snart 35 år som mattelärare, men jag kan inte motstå frestelsen att delge läsarna ett matematiskt problem med schacklig anknytning: Komponera en blandad grupp av serverspelare och postala spelare så att antalet serverpartier blir exakt lika med antalet postala partier! Gruppen antas bestå av minst fem man. (Vi förutsätter givetvis att alla möter alla, att postala spelare spelar enbart postalt och att serverspelarna spelar via server inbördes.) Lösningar emotses med e-post till sskk@schack. se och belönas med ett hedersomnämnande i ett kommande SSKK-brev.

Tomas Carnstam

 

1026. USA UTMANAR VÄRLDEN

 

USA ska spela en lagmatch mot resten av världen. Spelarna ska ha rating under 2100 på senaste ratinglistan (2009/2). För spelarna i världslaget är det gratis att vara med. Matchen är tänkt att starta i augusti 2009. Anmäl ditt intresse via e-post till schakels@comcast. net. För mer info läs här:

http://www.iccf- webchess. com/Message. aspx?message= 271

 

 

1027. BYTE AV E-POSTADRESS

 

Det dyker ofta upp e-post till redaktören där en prenumerant vill informera om byte av e-postadresser samt att man vill börja prenumerera på SSKKbrev. Lättast för alla är att prenumeranten gör sin ändring själv. Skicka ett tomt e-postmeddelande (från den nya e-postadressen) till mailto:sskkbrev- subscribe@ yahoogroups. com så kommer SSKKbrev med automatik till den nya adressen. Se längst ned vilka adresser som gäller.