SSKKs logo

SSKK:s Elektroniska Nyhetsbrev - Arkiv

Jonas Dahlgren är redaktör för SSKKs Elektroniska Nyhetsbrev. Jonas bevakar korrschacket nationellt som internationellt med tonvikt på SSKK:s medlemmars framfart. Målsättningen är att skicka ut ett nyhetsbrev i månaden.

Om du vill få dessa nyhetsbrev ska du skicka ett tomt mail till sskkbrev-subscribe@yahoogroups.com. Därefter dyker nyhetsbreven upp i din e-postlåda med jämna mellanrum.

Om du vill tipsa Jonas om någon nyhet når du honom på e-postadress jonas.dahlgren@schack.se.

 

SSKKbrev Nummer 102 - 29 februari 2008 - Årgång 8

Officiellt nyhetsbrev från Sveriges Schackförbunds Korrschackkommitté

Redaktör för SSKKbrev: jonas.dahlgren@schack.se

 

857. FORTSATT SPÄNNING I VM-FINAL 20

Det är fortfarande otroligt spännande i VM-final 20 med Stefan Winge i kamp om världsmästartiteln. Finländaren Pertti Lehikoinen har också blandat sig in i toppstriden genom en vinst mot John Brookes. Men fortfarande har Stefan allt i egna händer:

Poängmässig ställning i toppen:

1. Milos Kratochvil (CZE), 8½ poäng, 0 resterande.
2. Horst Bross (GER), 8½ poäng, 0 resterande.
3. Andreas Brenke (GER), 8 poäng, 1 resterande parti.
4. Achim Soltau (GER), 8 poäng, 0 resterande.
5. Alik Zilberberg (USA), 8 poäng, 0 resterande.
6. Stefan Winge (SWE), 7½ poäng, 2 resterande partier.
7. Pertti Lehikoinen (FIN), 7 poäng, 2 resterande partier.

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=5726&order=p

 

858. JUBILEUMSMATCHEN HAR STARTAT

I förra veckan inföll SSKK:s (inofficiella) 70-årsdag! Högtidsdagens autencitet är att betrakta som aningen tveksam, därför att det som grundades den 20 febr 1938 vid ett möte på Schacksalongerna i Stockholm var föregångaren SKS, en korrschackorganisat ion som blomstrade i ca 10 år men sedan gick i graven med sin drivande kraft Nils Tegelman. SSKK tillkom 1949 på spillrorna av SKS men med en starkare anknytning till SSF, vilket genom åren borgat för större stabilitet och kontinuitet. Vi kan således med visst fog och om viljan finns fira ett annat slag jubileum redan nästa år, 2009.

I år passar vi emellertid på att fira de 70 åren sedan 1938 och gör det bl.a. med den uppmärksammade och uppskattade vänskapsmatchen SSKK mot Övriga Världen! Just den 20 februari startade matchen på 70 bord (17 postala, 53 serverbord) med deltagande av inte mindre än 40 nationer! SSKK kan glädja sig åt goda vänner runt om i korrschackets värld som gärna ställt upp för att tillsammans med oss markera betydelsen av internationellt korrschack och av spelglädje på alla nivåer. På tätborden återfinner vi nämligen några stormästare och i lagets motsatta ände en spelsugen nybörjare! Världslaget har något högre ranking vid de flesta bord men detta kompenseras säkert av SSKK-arnas vilja att hedra jubilaren!

Laguppställningarna kan studeras på:

http://www.schack.se/SSKK/landskamp/jubileum_2008.html

Nästa vänskapslandskamp blir förresten också något utöver det vanliga.

Vi möter Centralamerika, med spelare från Nicaragua, Costa Rica, Guatemala och Mexico, på minst 26 bord via ICCF:s server. Fortfarande finns det några lediga platser i SSKK-laget! Preliminär start den 1 maj.

Sture Olsson

 

859. NY WEBMASTER

SSKK har fått en ny webmaster för sin hemsida. Sebastian Nilsson har tagit över som ny webmaster.

SSKKbrev tackar Rickard Dahlström för hans insatser som webmaster samt välkomnar Sebastian!

 

860. ÖSTERSJÖTURNERINGEN

I nummer 100 av SSKKbrev kunde vi publicera den svenska laguppställningen i Östersjöturneringen. Turneringens officiella startdatum är 1 mars. Men spelet har på många bord redan kommit igång och Sverige har startat med en halvpoäng…

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=13839

 

861. 2000-VALLEN SPRÄNGD

Vår förste spelare född på 2000-talet har gjort entré: Jesper Forfang-Righard, som ska pröva lyckan i junior-SM. Vi önskar honom och brodern Ludvig lycka till! Mera om JSM 2008 nedan.

Tomas Carnstam

 

862. JUNIOR-SM 2008

Hittills har åtta spelare anmält sig till Junior-SM 2008. Mästerskapet kommer att spelas på schackOnline som sköts av Erik Cederlöf. Han är för närvarande bortrest utomlands och kommer hem först i mitten av mars. Med anledning av det och för att ge fler spelare chansen att vara med så förlängs anmälningstiden till 31 mars.

Se inbjudan här:

http://www.schackonline.com/jsm/

 

863. INTERNATIONELLA STARTER 0802

Här presenteras de svenska spelare som startar i en individuell internationell korrschackturnering under februari 2008:

Mästarklass World servergrupp 141: Gunnar Staf

Mästarklass World servergrupp 142: Gunnar Staf

Vänskapsmatch 694: Mikael Bäckström

 

864. NORDISK FEMLANDSKAMP

Sverige leder fortfarande den nordiska femlandskampen ganska så klart. Flest poäng och en ännu större ledning procentuellt.

http://www.iccf-webchess.com/EventCrossTable.aspx?id=10286

 

865. NORDISKT SAMARBETE OM POSTALA TURNERINGAR

Underlaget för våra postala grupper i klass Ö och klass M har som bekant blivit väldigt litet, med oacceptabel väntetid som följd. Men hellre än att slopa våra postala grupper vill vi prova blandade grupper i samarbete med Norge och Danmark, som har samma problem. Så långt notis 846 i nyhetsbrevet för december. Först var det tänkt att vi bara skulle prova med klass M, men vi tar steget fullt ut och låter våra grannländer vara med även i klass Ö (som likväl förblir fyrmanna). Nyss inkom de första anmälningarna från Norge, och en grupp i klass Ö är nu i princip startklar. Vi hoppas att Danmark följer efter.

Anmälningsinfo:

http://www.schack.se/SSKK/utbud.html

Tomas Carnstam

 

866. KORRSCHACK NR 1/2008

Idag har SSKK:s tidskrift Korrschack dykt upp i brevlådan. Bland innehållet återfinns bland annat en artikel från ICCF-kongressen signerad Per Söderberg och en artikel om Capablanca signerad Tony Hedlund.

Vill du ha Korrschack ? Mer info här:

http://www.schack.se/SSKK/medlem.html

 

867. SSKK:s BOKREA

Även SSKK har sin bokrea på egna titlar. De som fått Korrschack har fått mer information om denna bokrea. Inom kort kommer även rean att läggas ut på SSKK:s hemsida.

AE Axelson Memorial Medlemspris 120 kr, reapris 90 kronor; Ej medlem 144 kr, reapris 108 kronor.

Korr-SM 1980-81 Medlemspris 70 kr, reapris 42 kronor; Ej medlem 84 kr, reapris 50 kronor.

Korr-SM 1976-79 Medlemspris 80 kr, reapris 60 kronor; Ej medlem 96 kr, reapris 72 kronor.

På vår hemsida finns alla böcker beskrivna mer utförligt och där ser du också hur du går tillväga för att beställa böckerna:

http://www.schack.se/SSKK/booksale.html